Ze eten daar gras, bloemen, wortels, zaden, noten, knollen en bessen. In de Karpaten eet de bruine beer maïskolven en graan, tot ergernis van de boeren. Maar ook wilde vruchten zoals pruimen.
WAT EET IK? De bruine beer is een omnivoor (alleseter) die voornamelijk plantaardig voedsel zoals vruchten, zeewier, zaden, noten, bessen, wortels en knollen eet. Hij heeft een voorliefde voor honing en andere zoetigheid. Verder eet een bruine beer insecten, vissen, kleine zoogdieren en (dode) grotere dieren.
De Maleise beren, die ook wel honingberen worden genoemd, hebben een sterk reukvermogen en ze ruiken van een afstand al waar ze hun maaltijd moeten zoeken. In de dierentuin eten ze dan ook graag honing, vandaar de bijnaam honingberen. Met hun lange tong likken ze de honing van de bomen op.
Beren zijn omnivoren, dat betekent dat ze bijna alles eten. Met uitzondering de ijsbeer, die is carnivoor hij eet zeehonden bij voorkeur de speklaag.
Het dier heeft zich aangepast aan verschillende leefgebieden: zo leven er beren in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Sommigen leven in grotten, anderen weer in holen; de meesten leven wel alleen. De dieren verplaatsen zich over land, maar kunnen ook goed klimmen en zwemmen.
Ten eerste houdt de beer niet echt een winterslaap. Bij beren heet dat winterrust. Beren gaan in de zogenoemde winterrust vanwege hun omvang. Zoogdieren die in winterslaap gaan, zijn echt de hele winter niet te zien.
De Duitse slachterij Tönnies slacht ook steeds meer beren. Het berenvlees gaat naar Nederlandse en Engelse supermarkten. De ontwikkeling van de Nederlandse markt, kan de Duitse en Italiaanse markt sneller klaarstomen voor berenvlees.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Soms blijven beren echter ook in de winters actief, als ze niet-natuurlijk voedsel blijven vinden. Beren zijn nieuwsgierig en erg slim. Ze zijn sterk en snel! Ze halen met gemak snelheden van 15 meter per seconde – sneller dan Olympische sprinters.
Beren eten niet altijd alles. Soms kunnen ze een jaar enkel gras, wortels en bessen eten. Een andere belangrijke voedselbron voor de bruine beer zijn vogeleieren.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de zwarte beer een goede zwemmer en klimt hij gemakkelijk in bomen om aan gevaar te ontsnappen.
Wist u dit al over de Maleise beer? De Maleise beer heeft een hele lange tong, waarmee hij makkelijk honing uit bijennesten kan halen. In het Nederlands wordt hij daarom ook wel 'honingbeer' genoemd. Deze berensoort leeft als enige uitsluitend in tropisch-warme gebieden.
Dierlijk voedsel bestaat uit aas, insecten en larven, maar hij kan ook hoefdieren grijpen, van schapen tot elanden. Een bruine beer loopt gemiddeld 5 tot 6 km/u, maar kan 50 tot 60 km/u halen.
Het lokaliseren van zijn prooi
Meer dan een miljard receptorcellen zijn hier verbonden met meer dan tien miljoen zenuwcellen. Deze zenuwcellen zijn aan de hersenen gekoppeld. Hierdoor kan hij een rottend karkas op meer dan een anderhalve kilometer afstand ruiken.
Beren Levensloop. Beren hebben een ongewone voortplantingscyclus die men "vertraagde inplanting" noemt. Als een berin in juni bevrucht is, draagt het ze losse embryo vijf maanden lang in haar baarmoeder, waarbij het niet groter wordt dan een microscopisch klein groepje cellen.
Koeien leven in kuddes en krijgen een kalfje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier. Een rund heeft van nature horens om zich te verdedigen. Koeien kunnen wel 20 jaar oud worden, maar worden meestal al eerder geslacht voor het vlees en de vacht.
Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent van melk. Een melkkoe geeft in een lactatieperiode tussen de 5 en 60 liter melk per dag, gemiddeld 25 liter melk per dag. Een koe wordt gemiddeld 315 dagen per jaar gemolken.
Grizzlyberen hebben een enorme bijtkracht. Deze bijtkracht is zelfs zo sterk, dat ze met gemak een bowlingbal kunnen vermorzelen! Met deze sterke kaken, een mondopening van dertig centimeter en vijf centimeter lange hoektanden, is de beer een gevaarlijke vijand.
'Menselijk vlees smaakt eigenlijk net hetzelfde als runds', steekt Negromonte van wal. De man ging een gesprek aan met een journalist van de krant The Mirror. 'Gemiddeld blijft het vlees drie tot vier dagen goed. We aten niets anders gedurende die dagen en zorgden dat alles, tot de laatste gram altijd opgepeuzeld was.
Kannibalisme is niet alleen taboe
Dawkins noemt kannibalisme een taboe, maar het eten van mensenvlees is niet alleen een ethische kwestie. Ons vlees bevat namelijk infecterende proteïnes en deze kunnen ziekten veroorzaken en zelfs dood als gevolg hebben. Hiernaast is er ook een reële kans op bloedoverdraagbare ziekten.
RIVERTON - Een 69-jarige boer uit het Amerikaanse gehucht Riverton (Oregon) is aangevreten door zijn eigen varkens. Een familielid vond de man toen hij vorige week niet terugkwam van het voederen van zijn varkens. Het is onduidelijk of de varkens de man hebben gedood. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
Varkensvlees met berengeur. Mannetjesvarkens (beren) krijgen als ze ouder worden een andere hormonenhuishouding. Ze maken de stoffen Androstenon, Skatol en Indol aan. Deze veroorzaken een sterke geur zodra het vlees van deze dieren (in de pan) wordt verhit, de berengeur.
Fabeltjes over beren
Een beer probeert zelfs om zoveel mogelijk contact met mensen te vermijden. Ook zouden beren niet in bomen kunnen klimmen. Dat geldt voor grizzlies maar niet voor beren. Beren kunnen wel in een boom klimmen en je kan er vanop aan: de beer zal sneller boven zijn dan jij.
Roofdieren doden andere dieren. Ze eten hun prooi op. Ze hebben sterke klauwen en tanden. Hiermee kunnen ze hun prooi makkelijk aan stukken scheuren.