Vooral zachte kazen zoals brie of camembert komen goed tot hun recht naast een volle witte wijn, zoals een Chardonnay.Rode wijnen werken vaak beter bij hardere kazen. Denk bijvoorbeeld aan een stevige Merlot bij een oude Goudse kaas, waarbij de volle smaken van zowel de wijn als de kaas elkaar aanvullen.
Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port.
Milde basisdranken, zoals gin, kunnen worden gecombineerd met een verscheidenheid aan delicate kazen , afhankelijk van de cocktail. Krachtigere dranken zoals eikenhouten bourbon, rum of whisky vereisen wat meer aandacht en passen over het algemeen beter bij oude, nootachtige kazen die al die smakelijke rook en kruiden kunnen absorberen.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Als je één wijn moet kiezen voor een gemengde kaasplank, kan je het best kiezen voor een halfdroge riesling. Deze wijn heeft zuren, wat zoetigheid en mineraliteit om met heel wat kazen samen te gaan. Een andere optie is een witte wijn uit de Rhône.
Een volle, belegen kaas past vaak goed bij zwaardere biersoorten, zoals bleke pils, bruine ales of zelfs stouts. Je kunt ook een zware gerstewijn proberen. Scherpe blauwe kazen kunnen een zware zwarte stout aan, die anders gemakkelijk andere smaken kan smoren. Zware, fruitige bieren passen ook goed bij blauwe kazen.
Een frisse witte wijn of een heel lichte rode wijn, zoals Pinot Noir , zou ook een mooie match zijn. Of probeer een Chardonnay die niet te eiken is. Stevige en oude kazen, zoals oude Goudse of Emmentaler, hebben iets met wat meer pit nodig. Probeer een brown ale of een iets zoetere witte wijn.
Ook honing, mosterd, pickles, augurken en zilveruitjes geven een kaastafel extra schwung. Zout en zoet zijn twee vrienden op een bord. Harde oude kazen zijn bijvoorbeeld zot van chutneys. Maar ook confituren doen het verrassend goed bij kaas.
Rum, whisky en cognac passen goed bij zoetere kazen
Whisky en cognac hebben ook vaak zoete en gebrande tonen, die perfect passen bij smaakvolle en lichtzoete kazen. Milde kazen passen echter ook goed bij zowel whisky als cognac.
Rode wijn is een klassieke combinatie met kaas en dat is niet voor niets. De tannines in rode wijn kunnen door het vet in kaas heen snijden, waardoor het minder overheersend wordt en er nieuwe smaken naar voren komen. Rode wijn kan ook het gehemelte reinigen en voorbereiden op de volgende hap kaas.
Niet-geëikte (of licht geeikte) frisse, textuurrijke, droge witte wijnen zijn een geweldige combinatie met macaroni en kaas. Anders zullen rijpe, sappige rode wijnen met verfrissende zuurgraad het prachtig doen.
Let op: Een kaasplateau wordt in Frankrijk voor het zoete dessert geserveerd, niet erna. Serveer altijd iets zoets bij de kazen. Druiven zijn altijd lekker erbij, maar ook een schaaltje vijgenjam of -compote, een gelei van kweepeer, honing of appelstroop doen het altijd goed op een plank.
Er zijn verschillende dranken die goed gecombineerd kunnen worden met een borrelplank. Voor een klassieke keuze kun je denken aan rode wijn, witte wijn, bier of een sprankelende prosecco. Rode wijn past goed bij kaas en vleeswaren, terwijl witte wijn frisheid toevoegt aan vis en groenten op de borrelplank.
Brood: zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg. Ook kun je kiezen voor dadelbrood met stukjes noot erin. Iets zoets: denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Bubbels passen bij elke kaas en elke sandwich, op elk moment! Lichtzoete witte wijnen zoals Riesling of Moscato passen goed bij elke sandwich met een pittige kick. Voeg een soort "groen" toe zoals pesto of rucola en ga voor een lichtvoetige wijn met wat zuur zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.
Hier zijn enkele voorbeelden... Met een glas Merlot, Pinot Noir of Cabaret , snack op shortbread crackers, vijgen, pecannoten en blauwe kaas. Met prosciutto, combineer Asiago Dragon en Malbec of Sauvignon Blanc. Voeg aan Beaujolais of Riesling een smaakvolle punch toe met cayenne of cheddar.
Bier en kaas zijn een geweldig paar . Sterker nog, ze passen veel beter bij elkaar dan de meesten denken. Bier heeft een zeer complexe smaak en verfrissende koolzuur. Vooral de koolzuur werkt erg goed bij kaas, omdat het de dichtheid en rijkdom van de meeste kazen doorbreekt.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
De garnituren of bijgerechten
Denk daarbij aan zoet (gedroogd fruit, druiven, peren (voor bij de blauwe kazen) en rozijnen) en zout (noten, charcuterie, crackers, …). Zorg daarnaast voor wat vloeibare begeleiders zoals honing, confituren, chutneys, speciale mosterdsoorten, balsamico, enzovoort.