Wat drink je bij een Indiase maaltijd? Het zal je misschien verbazen, maar in India is het vrij normaal om karnemelk bij het eten te drinken! Je kunt natuurlijk altijd water of spa rood serveren, maar ook een fris biertje past perfect bij een Indiase curry night.
Wijn bij Indiaas eten
In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Zo'n geurige, gele curry met kip vraagt om een aromatische, witte wijn met milde zuren en eventueel een klein zoetje. Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris, Furmint en Jurançon zijn enkele van de vele mogelijkheden.
Een witte wijn met een fruitige smaak en een lichte body kan bijvoorbeeld een goede keuze zijn. Pinot Grigio, Graševina of Sauvignon Blanc zijn goede opties, omdat ze beide een frisse smaak hebben die de smaken van de gerechten versterkt.
Het best kun je dan ook kiezen voor een wijn met een fruitig smaakprofiel en frisse zuren. Het fruitige karakter kan de peperigheid opvangen, de frisse zuren combineren goed met de knoflook. Een schot in de roos bij gambas al ajilo is een geurige Sauvignon Blanc of Verdejo, of een fruitige droge Spaanse rosé.
Bij een tikka masala kun je het beste kijken naar een frisse witte wijn, zoals een riesling. De smaken in wijnen van de rieslingdruif gaan goed samen met de gember en de andere kruiden.
Zo doet de kruidigheid en het peperachtige van Syrah of Shiraz het goed bij pittige gerechten. Maar ook een rondere meer zuiderse Pinot Noir doet hier wonderen. Soepele rode wijn uit het Franse en Italiaanse zuiden, uit Spanje of uit de Nieuwe Wereld zijn eveneens mogelijk.
Je kunt je er wellicht iets bij voorstellen dat een zwaar donker bier te heftig is voor een frisse salade, en een pils compleet wordt overschaduwd door een pittige en gekruide Indiase Curry. Houd je van zoet, dan kun je een zoetzurig bier zoals een kriek aanvullen met een salade of dessert met rood fruit.
Drankjes. Populaire drankjes in Zuidoost Azie zijn sapjes, kokoswater, ijsthee, (ijs)koffie, frisdrank, limonade en Bubble tea. De meest gedronken alcoholische drank is bier, elk land in Zuidoost Azie heeft zijn eigen biermerk.
Licht rood
Ga dan voor lichtere soorten zoals de gamay-druif, die veel in de Beaujolais voorkomt. Of ga voor pinot noir of een Duitse spätburgunder. Toch een iets vollere wijn? Ga dan voor een Spaanse garnacha (grenache), die heeft meer body maar past nog goed bij Aziatisch eten.
Rosé en lichtzoete wijn (Vouvray of Montlouis demi-sec, riesling halbtrocken uit Duitsland) worden vaak aanbevolen. Maar rode wijn met tannine (een bordeaux uit Côtes de Blaye of Fronsac bvb.) past verrassend goed bij pikante gerechten.
Welke wijn bij een Indonesische rijsttafel? Voor de geurige, pikante smaak van een Indonesische rijsttafel is een aromatische witte wijn de ideale partner. De wijn mag wel, maar hoeft zeker niet zoetig te zijn; milde zuren en souplesse zijn wel van belang om een botsing met de hete pepers te voorkomen.
Thee of water. Behalve wijn is water op tafel ook altijd lekker, eventueel met een schrijfje citroen, limoen of een takje verse munt erin. Ook een pot thee doet het altijd prima bij Aziatische gerechten. Je kunt ook zelf kruidentheetjes brouwen, zoals fruitige winterthee of kurkuma gemberthee.
Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.
Een aantal suggesties voor wijn bij kruidige gerechten:
Een lichtgekoelde, lichtzoete Riesling uit Duitsland (let bij het etiket op de benaming: Spätlese). Een Pinot Gris. Veel smaak en een beetje bloemig. Kan komen uit de Elzas, uit Duitsland, uit Italië (Pinot Grigio) en niet te vergeten Nieuw-Zeeland.
Krachtige rode wijnen, die meer bittere componenten en vaak ook zuren bevatten, gaan goed bij een zout gerecht. Bitter gaat niet goed met bitter. Combineer dus geen tannische wijn met een gerecht met veel bitterre componenten.
Frisse lichte witte wijnen 'blussen' de pittigheid in een gerecht. TIP | frisse, lichte witte wijnen kun je het beste drinken als je wil dat de pittigheid wordt onderdrukt.
Masala's -als overkoepelende term- zijn in tientallen combinaties te vinden en één daarvan is de Indiase garam masala. Waarin garam 'heet' betekent. In dit geval niet pittig, maar verwarmend. Over de exacte verhoudingen en ingrediënten wordt vaak gediscussieerd.
Met zijn licht krokante textuur vragen scampi om een crispy witte wijn met frisse zuren. Suggesties: sauvignon blanc uit Friuli, pinot blanc uit Alto Adige, silvaner uit Franken, grüner veltliner "'Federspiel" uit Oostenrijk, vernaccia of trebbiano uit Italië.
Maar Butter Chicken lijkt ook erg op Kip Tikki Masala. Hier wordt het vlees ook gemarineerd in yoghurt en lijkt de saus op elkaar. Het voornaamste verschil is dat de kip in de pan gebakken wordt en niet in een hete oven. En dat is toch het lekkerst.
Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij.
Schelpdieren: voor schelpdieren, zoals garnalen, kies je voor een wijn met ziltige- en citrustonen zoals een Chablis of Muscadet. Zalm: wordt het vanavond een vette, gegrilde zalm? Trek dan een fles wijn met uitgesproken smaak open zoals bijvoorbeeld een Sancerre. Ga je voor gerookte zalm?
Met hun fijne, zilte smaak worden grijze garnalen wel eens de kaviaar van de Noordzee genoemd. Een fijne witte wijn met zilte mineraliteit past er dan ook perfect bij, zoals Pessac-Léognan, Chablis of een goede muscadet. Roze garnalen zijn minder fijn en zilt, maar dezelfde wijnen passen er zeker ook bij.