Draag lang haar opgestoken of bijeengebonden. Zorg voor een kortgeknipte baard/snor die niet in contact kan komen met (de omgeving van) de patiënt of zijn kleding. Verwijder een sieraad in een piercing wanneer dit hinderlijk is bij de verzorging/behandeling van de patiënt.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Hygiëne is het verwijderen van ziekteverwekkers door schoon te maken. Dit is belangrijk, omdat je er zo voor zorgt dat de ziekteverwekker niet verspreid kan worden.
Een goede handhygiëne kan overdracht van micro-organismen voorkomen en dus ook het ontstaan van infecties. Onder handhygiëne verstaan we de maatregelen die genomen moeten worden om de overdracht van micro-organismen via de handen naar patiënten en voorwerpen te voorkomen, maar ook van patiënten naar medewerkers.
Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden. Was je handen op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet dus vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet. Spoel je handen af met flink stromend water. Droog ze goed af met een wegwerphanddoekje of een schoon stuk keukenrol.
Je handen desinfecteren door ze in te wrijven met handalcohol zou de gebruikelijke routine moeten zijn om je handen schoon te maken wanneer je handen niet zichtbaar vuil zijn. Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep.
Zorg er voor dat je lichaam voldoende bedekt is. Draag dus geen korte rokjes, mouwloze hemden, korte truitjes, zichtbaar ondergoed e.d. Zorg er voor dat je kleding draagt dat lekker en comfortabel zit, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Draag goede stevige schoenen met een goed profiel en voetbed.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Met hygiënisch werken voorkom je besmetting met ziekmakende micro-organismen. Als zorgverlener moet je altijd hygiënisch te werk gaan. Maar dit is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare, zieke mensen. Hun afweer is minder goed waardoor ze eerder ziek worden dan een gezond persoon.
Bij persoonlijke verzorging gaat het om het ondersteunen of overnemen van zelfzorg bij mensen met een aandoening of beperking. Persoonlijke verzorging is gericht op het opheffen van het tekort aan zelfredzaamheid van de cliënt.
Handhygiëne is het allerbelangrijkste. Maar let op: lang je handen wassen of desinfecteren wil niet zeggen dat je het ook goed doet. Carolien: 'Je kunt heel lang je handen wassen, en nog steeds je rechter duim overslaan. Dit gebeurt vaak bij mensen die rechts zijn.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Een waarschuwing van het Huidfonds om de handen goed te verzorgen droeg bij aan die run op handcrème. "Van veel wassen worden handen droog en raakt de huid beschadigd, wat juist tot minder bescherming tegen bacteriën en schimmels leidt", aldus het Huidfonds. “Handcrème, voetcrème, billencrème, het maakt echt niks uit.
Het verwijderen van vuil en micro-organismen van de handen. De handen wassen met stromend water en vloeibare zeep en afdrogen met een (papieren) handdoek. Handen inwrijven met handalcohol uit een flacon*. Daarmee dood je de micro-organismen op je huid.
Uit het Nationaal Toilet Onderzoek (ja, dat bestaat echt) schrijft de internationale standaard voor dat iedereen zijn handen ten minste 6 keer per dag moet wassen.
Wanneer gebruik je welke handschoen voor een zorghandeling? Dat hangt van de toepassing af, maar een handschoen van nitril is vaak de beste keuze. Bij gebruik van nitril handschoenen ben je altijd goed beschermd en daarnaast loop je geen risico op een allergie of andere gezondheidsrisico's.
Je versleept bacteriën van de ene naar de andere cliënt
Door het dragen van ringen versleep je allerlei micro-organismen van cliënt naar cliënt, waardoor er veel kans is op besmetting met bijvoorbeeld het norovirus of andere (diarree)virussen.
Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. Je kunt het beste de handen met vloeibare zeep wassen.
Na elk toiletbezoek je billen wassen met zeep en water kan echter een beetje tijdrovend zijn. Door gewoon Edet vochtig toiletpapier te gebruiken na het afvegen met droog toiletpapier krijg je hetzelfde comfortabel schone resultaat met veel minder moeite!
Door te wassen met een zeep met een hogere pH-waarde, kan de natuurlijke balans van 'goede' schimmels en bacteriën in de vagina verstoord raken. Om de natuurlijke vaginale flora niet te verstoren maar wel schoon te houden is het voldoende om je vagina dagelijks te wassen met schoon, lauw water.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.