Zorg er voor dat je lichaam voldoende bedekt is. Draag dus geen korte rokjes, mouwloze hemden, korte truitjes, zichtbaar ondergoed e.d. Zorg er voor dat je kleding draagt dat lekker en comfortabel zit, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Draag goede stevige schoenen met een goed profiel en voetbed.
Een verpleegkundige draagt klompen. Die zitten lekker en zijn makkelijk schoon te houden en je mag ze absoluut niet buiten dragen. Verpleegkundigen dragen (ook vrouwen) altijd een witte broek. Een witte broek straalt hygiëne en schoonheid uit.
Handhygiëne is het allerbelangrijkste. Maar let op: lang je handen wassen of desinfecteren wil niet zeggen dat je het ook goed doet. Carolien: 'Je kunt heel lang je handen wassen, en nog steeds je rechter duim overslaan. Dit gebeurt vaak bij mensen die rechts zijn.
Net als op de huid zitten ook op het haar vele verschillende micro-organismen. Het hoofdhaar van de mondzorgverlener kan een besmettingsbron van micro-organismen voor de patiënt zijn, daarom moet het haar schoon zijn. 5 Lang haar moet uit het gezicht zijn en het moet worden opgestoken of bijeengebonden.
Was je handen maar ook je duimen, vingertoppen, het gebied tussen je vingers, nagels, nagelriemen en vergeet je polsen niet! Het is beter om sieraden af te doen tijdens het handen wassen. Onder sieraden blijven vuil en bacteriën gemakkelijk zitten. Spoel je handen altijd goed af onder stromend water.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
In de voorschriften staat dat je onderarmen onbedekt moeten zijn. Lange mouwen zijn dus uit den boze.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Hygiëne in de zorg is erg belangrijk: ziekteverwekkers ontstaan door bacteriën en virussen. En bacteriën kun je het beste zo veel mogelijk verwijderen door goed schoon te maken. Het schoonmaken van bedden, ruimtes, handen, mensen, kleding. En ook het dragen van goede en schone kleding is erg belangrijk in de zorg.
Je versleept bacteriën van de ene naar de andere cliënt
Door het dragen van ringen versleep je allerlei micro-organismen van cliënt naar cliënt, waardoor er veel kans is op besmetting met bijvoorbeeld het norovirus of andere (diarree)virussen.
Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten werken in de zorg onder verschillende wetten: Zvw (Zorgverzekeringswet), Wlz (Wet langdurige zorg), Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet.
Zij geven aan dat het uniform ervoor zorgt dat ze herkenbaar zijn voor cliënten en familie. Zorgverleners vinden dat het uniform kundigheid uitstraalt en zijn trots het te dragen. Het dragen van eigen kleding zorgt er ook voor dat de zorgverleners de hygiëne in twijfel trekken.
Geloof het of niet, maar rood, roze en grijs vallen dus helemaal niet zo op onder dat witte uniform. Schuif al dat saaie witte ondergoed dus lekker aan de kant en haal wat kleur in huis. Probeer de kleuren zoveel mogelijk op je huidskleur af te stemmen. Heb je een lichte tint, dan kies je voor zachtroze.
Doel. Het oorspronkelijke doel van het uniform was hygiëne. Zodat de patiënt als de verpleegkundige worden beschermd tegen infecties en / of besmetting. Tegenwoordig is deze gedachte achterhaald dat een uniform zou beschermen tegen ziekten.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Antibacteriële handzepen zouden beter zijn voor je gezondheid, omdat deze zo goed als alle bacteriën verwijderen. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van antibacteriële handzeep niet beter is dan het gebruik van gewone handzeep met water. Je kunt het beste de handen met vloeibare zeep wassen.
Met een desinfectiemiddel kunt u hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet. Desinfectie is het doden van het grootste deel van de bacteriën.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Het desinfecteren van je handen duurt 15 seconden, wassen 60 seconden. Handschoenen gaan gemakkelijker aan na het gebruik van handalcohol.
Zorg er voor dat je lichaam voldoende bedekt is. Draag dus geen korte rokjes, mouwloze hemden, korte truitjes, zichtbaar ondergoed e.d. Zorg er voor dat je kleding draagt dat lekker en comfortabel zit, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt.
Ziekenhuizen moesten in die tijd hygiënischer worden, en de witte jas hoort erbij. Wit staat immers voor reinheid. Daarnaast had het een praktische functie: wit ongeverfde linnen jassen kunnen herhaaldelijk uitgekookt worden en zo gesteriliseerd worden.
Zo is het ook met de kleding van medici. Artsen dragen van oudsher witte kleding, omdat dit hygiënischer zou zijn. Een achterhaald idee, maar toch blijft de dokter zijn witte jas dragen.