Zwarte thee kan het haar in goede conditie helpen en haaruitval helpen verminderen.Daarnaast kan het haar dikker en sterker maken. Zwarte thee bevat de meeste theïne van alle theesoorten.
Maar dat thee ook gezond is voor je haar, dat is minder bekend. De antioxidanten in witte thee beschermen je lokken bijvoorbeeld tegen schadelijke stoffen en groene thee gaat haarverlies tegen. Om van deze eigenschappen te profiteren, kan je natuurlijk gewoon een kopje thee drinken.
Haaruitval verminderen: groene thee of zwarte thee. Haargroei stimuleren: groene thee, hibiscusthee. Haar versterken of verdikken: zwarte thee. Roos bestrijden: groene thee, brandnetelthee.
Verzorg je haar met kruiden
Kruiden zoals rozemarijn, kattenkruid, brandnetel, klis, paardenstaart en salie bevorderen een snellere haargroei. Vooral rozemarijn is uitstekend voor de haargroei omdat het de haarzakjes stimuleert. Het geeft ook glans aan je lokken.
Geurt je auto niet bepaald naar rozenblaadjes? Laat je dan eens gaan met theezakjes! Verspreid ze in je wagen. Groene thee, met sinaasappel-, linde-, of jasmijnsmaak, … wat je zelf verkiest!
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
Haaruitval kan door een tekort aan proteïnen veroorzaakt worden. Eet daarom regelmatig vis, vlees, eieren, peulgroenten zoals bonen en bladgroenten waaronder sla, spinazie en kool. Voorkom ijzergebrek. Een gebrek aan ijzer is een bekende oorzaak van haaruitval.
Daarnaast zijn er ook andere oorzaken voor haaruitval. Met name haarziektes, kanker, ijzertekort, stress, medicijnen, een verminderde werking van de schildklier en slechte verzorging van de hoofdhuid. Sommige van deze oorzaken zijn te voorkomen.
Thee bevat hoge concentratie anti-oxidanten die de haargroei stimuleren en problemen zoals droge hoofdhuid en roos voorkomen. Het houdt je haar dus gezond en glazend. Hoe werkt het: Na het haar gewassen te hebben, was je het met koude, vers gezette groene thee.
Kamillethee bevochtigd
Heb je meer vocht nodig bij bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen? Drink dan deze thee.
Kamille geeft bovendien glans aan je haar. Glans, zonder het haar te verzwaren. De bloem werkt als natuurlijk verzachtend middel en daardoor werkt het goed bij kroeshaar, pluis en gespleten haarpunten. Voor natuurlijk lichtblond haar wordt bovendien al eeuwenlang kamille gebruikt.
Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Vitamine A, B, C en E, natuurlijke voeding voor je haar
Haargroei bevorderen is alleen mogelijk wanneer je haar gezond en niet futloos is. Gebruik daarom shampoo en conditioner met vitamines A, B, C en E. Het is aan te raden om haarclips en speciale haarelastiekjes te gebruiken die het haar niet strak trekken.
Er zijn speciale shampoos en kuurtjes die zorgen dat dit haarzakje weer aansterkt. "Biotine, ijzer en vitamine zijn goed om te slikken tegen haaruitval", legt de kapster uit. Ook zijn er een aantal dingen die slecht zijn voor het haar, maar die zorgen er niet per se voor dat het haar uitvalt.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Enkele symptomen die vaak opgemerkt worden bij stress gerelateerde haaruitval, zijn dunner wordend haar, kalende plekken, haar dat in plukjes uitvalt, kaalheid en een toename van haar in het doucheputje, op een hoofdkussen en in een kam.
Thee kan zelfs buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Theebladeren bevatten namelijk tannine, wat zorgt voor de droge smaak die bij thee hoort. Tannine kan schade aanrichten aan je buik en dan specifiek de weefsels in je spijsverteringskanaal.
Thee wordt minder lekker
Zie je een pakje thee in je kast of in je kelder en had je dit al een jaar of 2 geleden gekocht? Drink het nog gerust, want je wordt er echt niet ziek van. De smaak zal echter niet meer helemaal zijn zoals je had verwacht. Bewaar je thee dus liever niet langer dan een jaar.
Je kunt dan de thee beter weggooien. Niet alle soorten thee bevatten overigens looizuur. Zwarte thee bevat bijvoorbeeld geen looizuur (maar wel tannine). Looizuur zorgt voor de soms wrange smaak van thee, maar is niet direct schadelijk voor de gezondheid.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding, omdat het een stofje bevat dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je aanlengen met water en bij de planten gieten. Of hang een gebruikt theezakje in een gieter. Ook de theebladeren uit het zakje kun je in de potgrond stoppen als mest.
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.