Het combineren van vodka of andere alcohol met Red Bull en gelijkaardige energiedrankjes is gevaarlijker dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Omdat het langer duurt voor jongeren gaan beseffen dat ze eigenlijk al veel te veel gedronken hebben. Met zware alcoholintoxicaties tot gevolg.
Blasters: zijn alcoholhoudende mixdranken. Het zijn mixen van een booster (alcoholvrije frisdrank) en een gedistilleerde drank (vaak wodka). Het wordt verkocht in flesjes van 20 cl en het alcoholgehalte is 10°.
Wodka verlaagt je cholesterolgehalte
Die nare LDL heeft een slechte invloed op je slagaderen, terwijl de HDL juist afgevoerd wordt naar de lever. Daar wordt het vervolgens afgebroken. Precies daar heeft wodka een goede invloed op, het levert namelijk veel HDL aan. Hartstikke goed voor dat goddelijke lijf van je!
Jij drinkt graag een vodka / Red Bull tijdens het stappen? Denk voortaan maar twee keer na als je er een bestelt, want uit onderzoek is gebleken dat een vodka red bulletje hetzelfde effect sorteert als het snuiven van een lijntje cocaïne.
Jagerbomb. Een jagerbomb is een shotje jagermeister in een glas met red bull. Deze is ook erg populair onder jongeren op feestjes.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten.
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
"Geconcentreerde alcohol zoals wodka kun je inderdaad inhaleren", zegt Jan Tytgat, professor toxicologie aan de KU Leuven en autoriteit op vlak van alles wat met alcohol en drugs te maken heeft. "Het kan een snelle high leveren omdat het niet eerst via je maag en bloed naar je hersenen moet.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat - dronken
Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken. Met een glas wordt een standaardglas bedoeld. Bij de beschrijving gaan we ervan uit dat je de genoemde aantal glazen binnen een paar uur drinkt.
Een standaard shot of mixdrank bevat meestal ongeveer 1,5 ons wodka. Om te krijgen tot die “matig dronken” fase voor onze gemiddelde persoon die met een bovengemiddelde snelheid van één drankje om de tien minuten drinkt, zou het waarschijnlijk ongeveer een uur duren om zich echt matig dronken te voelen.
In alcohol zit veel energie. In wodka zit veel alcohol. Wodka is dus een dikmaker. Toegevoegd na 4 minuten: 100 ml wodka levert 243 kcal.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Je bloed stroomt sneller en je gaat sneller ademhalen. Je krijgt een warm gevoel. Je ziet, ruikt en proeft minder. Je voelt minder pijn.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken. Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.
Het combineren van vodka of andere alcohol met Red Bull en gelijkaardige energiedrankjes is gevaarlijker dan tot nu toe werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Omdat het langer duurt voor jongeren gaan beseffen dat ze eigenlijk al veel te veel gedronken hebben. Met zware alcoholintoxicaties tot gevolg.
Waar bier je alleen maar boller maakt (en wijn trouwens ook, hi suikers en calorieën), doet wodka het tegenovergestelde. Er zitten namelijk nauwelijks koolhydraten in pure wodka.
Een relatief geringe hoeveelheid alcohol heeft dus geen impact. Dat betekent niet dat je je hersenen niet beschadigt door veel te drinken: de uiteinden van de neuronen, de dendrieten, raken beschadigd zodat de informatie-overdracht gehinderd wordt. Ergo, dommer word je er uiteindelijk wél van.
Vroeg beginnen met alcohol drinken (bijvoorbeeld vanaf 14 jaar) verhoogt aanzienlijk je kans op ernstige alcoholproblemen als je volwassen wordt. Dit kwam uit verschillende wetenschappelijke studies naar voor. Later beginnen drinken (bijvoorbeeld vanaf 18 jaar) verlaagt de kans op latere alcoholproblemen.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Stroh 80 heeft een alcoholpercentage van 80%. Deze drank is bedoeld om mee te mixen of als toevoeging bij het koken. Direct drinken kan ook, maar het is dan aan te raden de drank te verdunnen met minimaal een gelijke hoeveelheid water.