Allereerst zorgt het drinken van een glas warm water voor een betere bloedsomloop, wat ook een positieve invloed heeft op je spieren en zenuwen. Je spieren krijgen zo immers meer bloed en kunnen zich daardoor beter ontspannen. Met als bijkomend voordeel dat je minder snel spierpijn krijgt.
Koud en warm
Als je net gesport hebt is het slim om onder een koude douche te stappen of even in een koud bad te gaan zitten. Even afzien misschien, maar door de kou vernauwen de bloedvaten tijdelijk, wat een positief effect heeft op het herstel. Heb je al spierpijn, dan is het juist beter om de spieren warm te houden.
De reden: de warmte van het badwater stimuleert de bloedsomloop en de stofwisseling. De spieren ontspannen zich in het warme badwater en de verhoogde stofwisseling zorgt ervoor dat beschadigingen, zoals pijnlijke spieren, sneller worden hersteld.
“Het is een fabel dat het drinken van gekookt of heet water beter voor je stofwisseling, bloedsomloop of het afvoeren van afvalstoffen zou zijn dan het drinken van koud water of water op kamertemperatuur.” Wel is het belangrijk om voldoende water te drinken. Of het nu warm of koud is.
Je spieren bestaan namelijk voor driekwart uit water! Wanneer je niet genoeg drinkt, kan je bijvoorbeeld kramp voelen. Kramp ontstaat wanneer je spieren uitgedroogd raken. Bij intensief sporten is het aan te raden om een glas water per kwartier te drinken (125 tot 250 milliliter).
Krachtatleten groeien namelijk harder en sneller na een trainingssessie als er genoeg water in het lichaam aanwezig is, blijkt uit een onderzoek van de California State University. Onderzoekers namen het belang van water onder de loep. Zij lieten zeven bodybuilders drie keer dezelfde trainingsroutine doorlopen.
Bij grote inspanning en bij hogere temperaturen kan dit oplopen tot 1 tot 2 liter per uur. Voldoende drinken is voor, tijdens en na het sporten dus heel belangrijk. Met water kun je dat vocht weer aanvullen.
Het drinken van warm water kan de lichaamstemperatuur verhogen, wat helpt om de stofwisseling te verbeteren.Het helpt ook de nieren en het maagdarmkanaal hun werk beter te doen. Dit is goed nieuws voor iedereen die hoopt zijn metabolisme op te krikken of af te vallen.
Ook als ze tijdens een warme maaltijd iets anders dan soep of bouillon drinken (of slurpen), verkiezen Chinezen traditioneel pure hete thee of zelfs warm water. Volgens de Chinese wijsheid verstoren gekoelde (fris)dranken de goede vertering.Thee zou dan weer vetafdrijvend zijn en je een langer leven garanderen.
Als je water drinkt, wordt je spijsverteringskanaal schoongespoeld, maar ook wordt deze geactiveerd. Als je warm water drinkt, kun je je darmen nog een beetje extra helpen!Door de warmte trekken je darmen samen, waardoor het 'oude' voedsel wat nog niet is verteerd weggespoeld wordt.
Wanneer je te heet en lang doucht, kun je je huid en haar beschadigen.Je huid wordt droog, kan worden en wordt kwetsbaar voor eczeem. Het beste is om de warme douche af te wisselen met een koude douche. Douche bijvoorbeeld 3 minuten met warm water en 1 minuut met wat kouder water.
Door de warmte verbetert de doorbloeding van uw spieren en gewrichten. Daardoor neemt de pijn en stijfheid tijdens het bewegen af. Bij de apotheek en drogist zijn hotpacks verkrijgbaar. Een douche of bad – niet langer dan 15 minuten – kunnen ook helpen om de gewrichten op te warmen en daardoor soepeler te maken.
"Onderdompeling in koud water kan de eiwitsynthese van spieren belemmeren, dus als spiergroei een prioriteit is, kun je de koudestress het beste vóór de work-out of minimaal vier uur na de work-out toepassen", zegt hij.
Vermindert spierpijn en verbetert het herstel
Koud afdouchen kan helpen om spierpijn te verminderen en het herstel te verbeteren na een workout. Dit komt doordat koud water de bloedvaten vernauwt, waardoor de doorbloeding naar de spieren wordt verminderd.
Bij een warmtebehandeling wordt een naald bij de zenuw ingebracht. De naald verwarmen we met elektrische stroom. De zenuw verandert hierdoor van structuur en geeft na verloop van tijd de pijnprikkel niet meer door of de pijn vermindert. De functie van de zenuw blijft wel behouden.
Water drinken op de nuchtere maag, direct na het opstaan, zorgt ervoor dat deze gifstoffen uitgescheiden worden via zweet en urine. De meest voorkomende oorzaak van slecht werkende darmen en/of constipatie is het te weinig drinken van water. Water op de nuchtere maag geeft je spijsvertering een boost.
Ook een heel belangrijk punt met betrekking tot water; als je te weinig water drinkt kunnen je darmen niet goed genoeg werken. Hierdoor kan obstipatie ontstaan. Blijven bewegen én genoeg water drinken zorgt ervoor dat je darmen en nieren goed hun werk kunnen doen en alles dus lekker door loopt in je lichaam.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten…
Drink liever geen warm water rechtstreeks uit de kraan. Warm water stroomt in huis door metalen leidingen en apparaten zoals bijvoorbeeld de boiler.In warm water lossen metalen beter op dan in koud water. Waterleidingbedrijven garanderen de kwaliteit van koud kraanwater.
Drink 2 liter op een warme dag. Water, thee en fruit vullen je vochtbalans goed aan op warme dagen. Zout eten: Van zout eten krijg je dorst. Dit komt doordat je lichaam meer vocht nodig heeft om het zout uit je lichaam te verwerken.
Kun je na je 50e nog spieren opbouwen? Je kunt ook na je 50e verjaardag nog prima spieren opbouwen. Zelfs mensen van 70, 80 en 90 jaar hebben die mogelijkheid. Met de juiste voeding en afgestemde oefeningen kun je op elke leeftijd sterke en gezonde spieren creëren.
Borst, triceps, schouders.