Regelmatig bewegen vermindert psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens. Daarnaast blijkt sportdeelname een positief verband te hebben met de sociale gezondheid. Mensen die zich psychisch ongezond voelen of een depressie hebben gehad, bewegen veelal wekelijks, maar sporten minder vaak.
Sport en bewegen zorgen voor positieve veranderingen in gemoedstoestand en emoties. Daarnaast blijkt dat mensen die regelmatig sporten en bewegen minder angstige en depressieve symptomen ervaren. Deze positieve effecten zijn belangrijk voor het volhouden van de activiteit.
Wat is topsportmentaliteit eigenlijk? In de eerste plaats is dat 'het uiterste uit jezelf halen om je doelen te bereiken', vindt Lammers. Dat houdt in: geen concessies doen aan je doelen en je plan om dat doel te bereiken. Dus ook als je een keer moe bent, ga je door met trainen.
Maar wist je dat de verzorging van je geest net zo belangrijk is? Als je namelijk niet alleen lekker in je vel, maar ook lekker in je hoofd zit, functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas.
Sporten en zelfvertrouwen
Sporten heeft wel degelijk invloed op je zelfvertrouwen. Onderzoek wijst uit dat sporten een aanzienlijke bijdrage levert aan een positief gevoel van trots en eigenwaarden. Afvallen, spieren ontwikkelen, conditie opbouwen en fitter worden zijn vaak redenen voor mensen om te gaan sporten.
Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose gesteld.
Als topsporter heb je maatschappelijke status, je krijgt publieke aandacht en erkenning, je staat in de schijnwerpers. Mede daardoor levert het vaak een (gigantisch) inkomen op, dat overigens per sport sterk uiteenloopt.
Het geeft een doel in je leven of een missie. Topsport kan heel gericht zijn. Met sport heb je constant feedback dus je weet steeds of je op weg bent om je doelen te behalen. Dit kan helpen om heel gericht en doelbewust te leven.
Sporten is goed voor je mentale gezondheid
Ook je spijsvertering wordt aan het werk gezet, waardoor je meer energie krijgt. Bij intensief sporten komt het stofje 'endorfine' vrij, een stofje dat ervoor zorgt dat je vrolijker en relaxter wordt. Hoe vaker je sport, hoe beter de productie van endorfine op gang komt.
Het hart wordt sterker; het pompt meer bloed rond tijdens een hartslag. Dit zorgt ervoor dat de hartslag in rust naar beneden gaat. Het lichaam verbetert zich in het opnemen van zuurstof en brandstof, zodat dit sneller naar de spieren gaat. Ook verbetert de circulatie van het bloed naar de spieren.
Fysiek betekent alles wat met je lichaam heeft te maken. Fysieke gezondheid is een gezond lichaam. Heb je echter mentale problemen dan kunnen die zich uiten in fysieke klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid, enz. Mentaal en fysiek zijn twee verschillende termen, maar kunnen niet los van elkaar worden gezien.
Emoties en stress kunnen de lichamelijke kwetsbaarheid versterken en kunnen vervolgens leiden tot lichamelijke klachten en pijn. Andersom kunnen lichamelijke klachten ook bijdragen aan mentale symptomen.
Sport en bewegen bieden een positief sociaal klimaat dat het mogelijk maakt sociale vaardigheden te ontwikkelen, vrienden te maken en zo het sociale netwerk uit te breiden. Fysieke activiteiten kunnen zo bijdragen aan het tegengaan van maatschappelijke uitsluiting.
Neem minimaal één volledige dag rust in de week. Je gaat dus niet trainen, ook niet een herstelloopje. Veel sporters zeggen dat ze een rustdag nemen, maar toch even een herstelloopje doen. Je kan best een herstelloopje doen de dag na een zware training, maar wanneer je één rustdag neemt per week, pak dan ook die rust.
Hoewel de trainingsuren per topsporter en sport verschillen, trainen topsporters gemiddeld ongeveer 20 uur per week, verspreid over zes dagen in de week. Een topsporttalent zit op 17 uur per week.
Financiële voorzieningen voor topsporters
De overheid investeert in de stipendiumregeling voor topsporters. Dit is een aanvullende of inkomensvervangende uitkering voor topsporters die minder dan het bruto minimumloon verdienen. Dit helpt hen om zich zoveel mogelijk op hun topsportcarrière te richten.
Uit de analyse van 54 studies bleek dat veel topsporters geregeld minder dan 7 uur per nacht slapen, en vaak minder dan 85 procent van hun tijd in bed daadwerkelijk slapend doorbrengen. De nacht volgend op een wedstrijddag slapen topsporters bovendien gemiddeld circa 60 minuten minder dan de 2 nachten ervoor.
Sommige mensen stellen dat iedereen topsporter kan worden als er maar hard genoeg getraind wordt. Volgens deze onderzoekers kan iedereen die meer dan 10.000 uur traint topsporter worden. Veel trainen is voor deze onderzoekers de enigste voorwaarden om aan de top te komen.
Voor een duursporter zoals een wielrenner zijn andere voedingsmiddelen van belang. Een gezonde basisvoeding voor de duursporter moet met name koolhydraatrijk zijn (ruim fruit, granen/brood en aardappelen/pasta's/rijst bevatten). Eiwitten zijn ook belangrijk, maar een stuk minder dan bij een krachtsporter.
Mensen van 25 tot 35 jaar hebben het vaakst ooit in het leven één of meer psychische aandoeningen gehad en mensen van 55 tot 65 jaar het minst vaak. Stemmingsstoornissen komen het vaakst voor bij mensen van 45 tot 55 jaar, angststoornissen bij 35 tot 45-jarigen en middelenstoornissen bij 18 tot 35-jarigen.
Mentale ongezondheid kan zich uiten in verschillende klachten. Dit kunnen psychische klachten zijn als stress ervaren, je 'down' voelen en angstig zijn. Ook kunnen lichamelijke klachten optreden, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid.