Tekenen is goed voor je hand-oog coördinatie, je leert beter verhoudingen inschatten en hoe je perspectief moet vastleggen. Het maakt stofjes zoals endorfine, dopamine en serotonine vrij in de je hersenen. Deze zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt.
Je kunt door te leren tekenen jouw hand-oog coördinatie significant verbeteren. Des te vaker je tekent, des te beter je verhoudingen inschat en perspectief kan gaan vastleggen. Wanneer je aan het tekenen bent, is de kans aanzienlijk groter dat er stofjes zoals: serotonine, dopamine en endorfine worden aangemaakt.
Schilderen helpt je hersenen gezond te houden door nieuwe verbindingen tussen neuronen aan te maken. Dit komt doordat schilderen de creativiteit stimuleert en het denken aanmoedigt om buiten de box te denken. Bovendien is het een ontspannende activiteit die stress vermindert en angsten kan wegnemen.
Serotonine en dopamine spelen een belangrijke rol bij de reacties in je brein, die ervoor zorgen dat je je gelukkig, vrolijk of optimistisch voelt. Deze twee stoffen helpen je hersenen om nieuwe vertakkingen te maken en bestaande verbindingen te versterken.
Met het tekenen stimuleert je kind zijn verbeelding.
Ze symboliseren zaken uit de omgeving van je kind.Beeldende taal is de taal die je kind het best begrijpt (denk maar aan hoe gefascineerd ze kunnen kijken naar verhalenboeken vol kleuren en tekeningen). Kindertekeningen zijn het product van hun verbeelding.
Tekenen helpt de fijne motoriek ontwikkelen en door die voortschrijdende ontwikkeling lukt het tekenen steeds beter. Zo stimuleert het tekenen zelf het kind om er mee door te blijven gaan. Uiteraard is tekenen ook heel goed voor de ontwikkeling van de oog-hand- coördinatie.
Kinderen tekenen. Dat hoort bij hun ontwikkeling. Het helpt hen, net als praten, de wereld te ordenen en vat te krijgen op wat zij zien en beleven. Je kind kan er zijn of haar creativiteit en gevoel in kwijt, het prikkelt de fantasie en stimuleert het waarnemingsvermogen.
Wat jij zou moeten weten van gelukshormonen. Zelfs een kleine hoeveelheid van een hormoon kan diepgaande effecten hebben op lichaamsfuncties. De zogenaamde 'gelukshormonen' – dopamine, serotonine, oxytocine en endorfines – zijn essentieel voor het welzijn van jou en mij.
Geluksstofjes kun je nooit genoeg hebben, dus komt het goed uit dat je de aanmaak ervan ook zelf kunt stimuleren. Zo komt er meer serotonine vrij na een eiwitrijke maaltijd en is dopamine te verhogen door meditatie of koud douchen.
Er zijn ook mensen die na langere tijd nog steeds verbetering merken. Dat komt omdat de hersenen op een bepaalde manier wel 'flexibel' zijn. Hersencellen die beschadigd zijn, kunnen niet meer herstellen, maar andere delen van de hersenen kunnen die functies overnemen.
Onderzoek toont aan dat we gezegend zijn met twee hersenhelften. De linkerhersenhelft bevat ons vermogen om logisch te redeneren, structuur aan te brengen etc. Onze rechterhersenhelft bevat meer ons gevoelsleven en daar huist ook meer onze creativiteit.
Ontwikkelingsgebieden stimuleren
Tijdens het verven maakt het kind gebruik van zijn fijne motoriek. Daarnaast kan het kind zijn fantasie kwijt op papier. Hiermee stimuleer je de beeldende expressie. Verder ga je in gesprek met de kinderen om de veer te introduceren (mondelinge taalontwikkeling).
Door te tekenen of te schilderen creëer je voor jezelf een moment van rust: er hoeft even niets anders, je kunt je creativiteit laten stromen en je kunt je gedachten laten gaan. Creatief bezig zijn is goed voor het verwerken van emoties en het loslaten van wat geweest is.
Voor iedereen van alle leeftijden – ook volwassenen – is het mogelijk om goed te leren tekenen. Omdat tekenen niet zozeer een kwestie van talent is als wel het aanleren van een vaardigheid: de vaardigheid van het waarnemen.
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Door veel te oefenen, werk je aan je hand-oogcoördinatie, wat erg belangrijk is als je beter wilt leren tekenen. Tekenen is eigenlijk voor iedereen te leren. Het zit hem in het leren 'omdenken' tot de 3 basisvormen: cirkel, rechthoek en driehoek.
Er zijn wel een aantal externe oplossingen om je gedachten te kalmeren en om de drukte in je hoofd even weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje sporten in de buitenlucht, een glas wijn in goed gezelschap of een film die je even meeneemt naar een andere wereld. Even je gedachten uitschakelen.
Onderzoek lijkt te laten zien dat mediteren en mindfulness goede manieren zijn om te ontspannen. Door bijvoorbeeld te letten op je ademhaling, komt je lichaam tot rust. Meditatie kan ook helpen om negatieve gedachten makkelijker los te laten.
Het genot dat je tijdens het orgasme ervaart wordt mede veroorzaakt door verschillende hormonen die worden aangemaakt. Deze neuronencocktail bestaande uit dopamine, oxytocine en endorfine zorgt voor een fantastisch gevoel. Dopamine: een neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen.
“Tijdens seks komen stofjes vrij: onder andere dopamine, oxytocine en vasopressine. Dit zorgt voor verlangen, hunkering en obsessie. Als je seks hebt met iemand, raak je eigenlijk een beetje verslaafd aan diens aanraking. Elke aanraking wordt beloond met een shot aan deze stofjes.
Maar als de hersenen de gelukshormonen dopamine, endorfine en oxytocine onvoldoende aanmaken of verstoord worden door een toestroom van blokkerende stoffen, wordt je ongelukkig.
Formeel is tekenen het maken van afbeeldingen op een oppervlak zoals steen, papier, doek met verf, potloden, stiften etc. Het is een vaardigheid dia kan worden geleerd en ontwikkeld door middel van oefening en studie.
Vanaf ongeveer tien jaar gaan kinderen tekenen wat ze zien. Ze beginnen dingen na te tekenen en gaan experimenteren met perspectief. Zoals elk kind zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo ontwikkelt, gebeurt dat ook met de ontwikkeling van zijn tekeningen.