Een wisselend humeur (opeens kwaad, verdrietig of blij) Tekenen van een ernstig verlaagde bloedsuiker zijn: sufheid, bewustzijnsverlies en uiteindelijk coma. Deze verschijnselen komen vooral voor bij patiënten die insuline spuiten en bij oudere mensen met diabetes.
Onderzoek laat zien dat kinderen met diabetes type 1 gemiddeld iets achterblijven ten opzichte van leeftijdsgenoten. Ze komen bijvoorbeeld iets minder sterk uit hun woorden, zijn sneller afgeleid en moeten langer nadenken.
Onderzoek naar diabetes en hersenen
Mensen met slechtere bloedvaatjes hebben meer kans op sneller krimpen van de hersenen. Veel mensen met diabetes type 1 zijn bang voor schade in de hersenen door periodes van lage bloedsuiker, hypo's. Maar het zijn juist langdurig hoge bloedsuikerspiegels die problemen geven.
Klachten / symptomen hyper
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Bij diabetes type 2 is de sterftekans voor mensen van 45 jaar tot 60 jaar ongeveer twee keer zo groot als voor mensen zonder diabetes. Ook hier neemt het verschil af naarmate ze ouder worden.
Diabetes kan oogproblemen veroorzaken. U kunt tijdelijk slechter zien als uw bloedsuiker vaak te hoog en te laag is. De kleine bloedvaten in uw ogen kunnen beschadigd raken. Het is belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt.
De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.
Iemand met diabetes heeft een verhoogd risico op dementie maar kan dat mogelijk beperken door risicofactoren zoals ongezond eten en hoge bloeddruk aan te pakken. Dit blijkt uit gegevens van bijna 88.000 mensen.
In het kort. Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5. Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn.
Naast de verhoogde kans op hart- en vaatziekten bestaat er ook een verhoogde kans op schade door de diabetes aan de kleine bloedvaatjes in de nieren, ogen en zenuwen. Deze schade kan leiden tot netvliesbeschadiging, nierziekten, minder goed gevoel in de benen en seksuele problemen.
Bij diabetes mellitus is het belangrijk dat er een goed evenwicht is tussen de hoeveelheid koolhydraten uit de voeding, de medicatie, de beweging en eventuele stress. Als het evenwicht verstoord is, kan er hypoglykemie (te weinig glucose in het bloed) of hyperglykemie (te veel glucose in het bloed) optreden.
Een te lage bloedsuiker is gevaarlijk. Er is snel actie nodig. Uw bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 9. Een te hoge bloedsuiker noemen we hyperglykemie.
Zelfs medici zijn het er niet over eens. Waar iedereen het wel over eens is: er zijn mensen die hun levenswijze aanpassen en geen medicijnen meer nodig hebben. Wie diabetes type 2 heeft kan in veel gevallen door gezonder te eten, te bewegen en af te vallen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline.
*Kanttekening: Bij mensen met diabetes zijn er nog drie andere oorzaken te noemen die spierpijn kunnen veroorzaken, namelijk: 1. Medicatie (cholesterolverlagers bijvoorbeeld), 2. Diabetische Neuropathie en 3. Hypo (onwillekeurige spiersamentrekkingen) of hyper (ketoacidose).
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan de bloedvaten in uw oog beschadigen. Deze beschadigingen aan de bloedvaten kunnen leiden tot lekkage van vocht, bloed, eiwitten en vetten in het netvlies.
Van suiker krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. Toch kan suiker wel degelijk bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Te veel suiker kan namelijk leiden tot overgewicht.
Diabetes mellitus (suikerziekte): door een te hoge concentratie van suiker in het bloed maak je meer urine aan om deze uit te scheiden. Ook in de urine is de suikerconcentratie verhoogd. Diabetes insipidus: bij deze aandoening wordt er in de hersenen te weinig antidiuretisch hormoon (ADH) uitgescheiden.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Bedenk dat paracetamol (in andere landen vaak aangeduid als acetaminophen) sommige continue glucosesensoren kan beïnvloeden en dan een 'vals hoge waarde' kan geven. Deze waarde is dan 1-5 mmol/l hoger dan de werkelijke glucosewaarde in het bloed.