Er bestaan “goede suikers”, die het immuunsysteem prikkelen om in actie te komen en ziekteverwekkers uit te schakelen of tumorcellen aan te vallen. En daarnaast zijn er “slechte suikers” die de afweer uitzetten.
Vermindert de werking van het immuunsysteem:
Het eten van veel suiker vermindert de werking van deze bloedcellen, waardoor je vaker ziek wordt.
Suiker, ook natuurlijke
Suiker verlaagt je weerstand omdat het verterings- en stofwisselingsproces van suiker een grootverbruiker is van vitaminen en mineralen.
Eiwitten
Eiwitten zijn onontbeerlijk voor een goede weerstand. Het is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam om anti-lichamen en enzymen van het immuunsysteem te produceren. Eet dus voldoende (biologisch) vlees, vis, eieren, bonen en peulvruchten.
Ongezondvoedingspatroon. Te weinig lichaamsbeweging. Slaapgebrek. Afweerstoornissen, zoals SCID, en auto-immuunziektes, zoals MS, psoriasis en reuma.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Gezonde voeding, voldoende beweging, een goede hygiëne en een goede nachtrust kunnen de weerstand van je kind ondersteunen. Gedurende ons leven verandert ons immuunsysteem ook. Als jij ouder wordt, wordt ook je immuunsysteem ouder – en kan je vatbaarder worden voor infecties.
Te veel suiker binnenkrijgen kan de spijsvertering verstoren. Een teveel aan fructose (vruchtensuiker) kan darmproblemen zoals diarree, buikpijn en/of een opgeblazen gevoel veroorzaken. Ook je gebit kan aangetast worden door een teveel aan suikerrijke producten.
Suiker veroorzaakt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel (piek van energie), gevolgd door een uitgeput en futloos gevoel. Door suiker te verminderen gaat je lichaam zelf zorgen voor een constante en evenwichtige energievoorziening.Dit zorgt voor een hoger energie- en alertheidsniveau.
Een goede immuniteit opbouwen doe je in eerste plaats door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te rusten. Maar als je immuniteit verzwakt is, krijgen bacteriën en virussen vrij spel en heeft je afweermechanisme wat extra hulp nodig.
Er zijn verschillende redenen waarom je weerstand tijdelijk minder goed werkt of waardoor je immuunsysteem verzwakt is, bijvoorbeeld: Stress: Langdurige stress heeft een negatief effect op je weerstand. Slaaptekort: Een slaaptekort heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem.
Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: suiker die niet door je spieren wordt gebruikt of niet kan worden opgeslagen als reserve, wordt door je lichaam opgeslagen als vet.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Wel zijn er meerdere factoren die het triggeren of verergeren. Deze symptomen kunnen de ontstekingsreactie aanwakkeren: een teveel aan buik- of orgaanvet, bewerkte voeding, rood vlees, sigaretten(rook), chronische stress, glucose en verzadigd vet. Ook lopen vrouwen van veertigplus meer risico door de overgang.
Te veel suiker kan zorgen voor problemen
Ook kunnen je overtollige kilo's een extra belasting voor je gewrichten en spieren vormen. Dit kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten. Zo kan bewegen pijn gaan doen. En dat kan er weer voor zorgen dat je je spieren minder gaat gebruiken.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit. Samen met vezels en vitamine C bevatten bessen fytochemicaliën van plantpigment, zoals anthocyanines en ellaginezuur, die mogelijk de oorzaak zijn van hun gezondheidsvoordelen.
Net zoals boswellia heeft kurkuma ook een ontstekingsremmende werking. De werkzame stof in kurkuma is curcumine. Studies tonen aan dat deze stof ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.
Groene, chlorofylrijke groente (andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool etc) heeft, via veel biochemische wegen, een ontstekingsremmende werking in ons lichaam.
Voedingsexperts en immunologen klinken vrij unaniem: je immuunsysteem zomaar boosten door supplementen, drastische diëten of je af te stemmen op alleen maar oude volkswijsheden werkt niet. Een gezonde, gevarieerde voeding is nog altijd de beste remedie.
Oorzaken verzwakt immuunsysteem
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een verzwakt immuunsysteem: Voeding; te veel suiker, te weinig natuurlijk eten zoals groenten en fruit, te weinig omega 3 en 6. Stress. Omgeving; roken, alcohol, medicatie en andere giftige stoffen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan chronische stress, een operatie, burn-out, depressie, medicatie, menstruatie of zwangerschap.Maar ook aan te weinig slaap, beweging en gezonde voedingsstoffen. Je afweersysteem krijgt dan niet wat het nodig heeft om te herstellen en zal niet optimaal functioneren.