Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. En omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.
Je vindt (toegevoegde) suiker in heel veel producten, zoals snoep, koek, frisdrank en fruitsappen. Suiker bevat veel calorieën. Als je te veel calorieën binnenkrijgt, kun je overgewicht krijgen.Hierdoor neemt het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, toe.
Te veel suiker kan onder andere zorgen voor vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn. Ook kan suiker leiden tot overgewicht. Heb je overgewicht? Dan heb je een grotere kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
De geraffineerde suikers in snoep zijn leeg: ze zijn intensief bewerkt en bevatten geen voedingsstoffen meer. Ze onttrekken zelfs voedingsstoffen uit je lichaam. Bovendien zijn deze suikers verslavend en kunnen ze schade in je lichaam veroorzaken, zoals ontstekingen.
Teveel suiker consumeren kan er wel voor zorgen dat je sneller diabetes krijt. Daarnaast kan structureel te veel suiker eten andere nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals tandbederf, darmproblemen en vermoeidheid.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. En omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.
Snoep met suiker is altijd slecht
Eet dus zo min mogelijk suiker en vermijd snoepgoed met suiker. Alle snoepjes waar suiker in zit is helaas niet goed voor je gebit, dus ook koek en zoete chocola of dropjes. Een goed alternatief is suikervrij snoepgoed.
Als je minder suiker eet, kan dit leiden tot veranderingen in je lichaam zoals: verminderd risico op type 2 diabetes, afname van gewicht, verbetering van de bloedsuikerspiegel, vermindering van ontstekingen en verbetering van de gezondheid van het hart en bloedvaten.
Dus in plaats van ijs, Girl Scout-koekjes en donuts af te zweren, stelt ze voor om een of twee keer per week iets lekkers te eten. Ze zegt dat dit je voortgang niet in de weg hoeft te zitten, zolang je je porties maar in de gaten houdt.
Insulineresistentie
Als er chronisch te veel snelle koolhydraten worden gegeten, raakt onze alvleesklier overprikkeld en gaat deze zelfs bij weinig koolhydraten/suikers veel insuline aanmaken. Door het grote aanbod worden onze cellen als het ware 'doof' voor het aanbod van insuline plus glucose.
Diabetes en hart- en vaatziekten zijn risicofactoren voor dementie. Daarnaast lijken vezels ook nog bij te dragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ook ontstekingen spelen vaak een rol bij dementie.
Het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen activeert ons dopaminerge systeem [Liu & Bohórquez, 2022], dat verantwoordelijk is voor motivatie en beloning in de hersenen. Dit leidt tot de afgifte van dopamine. Wanneer we suiker consumeren, nemen de dopamineniveaus tijdelijk toe.
Suiker heeft een negatieve invloed op het hormoon serotonine (is van belang voor o.a. een gelukkig gevoel) en dopamine (is van belang voor o.a. concentratie en het nemen van initiatief). Geraffineerde suikers/ koolhydraten remmen bijvoorbeeld voldoende aanmaak van het hormoon dopamine waardoor jouw motivatie afneemt.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Eén winegum (5 gram) bevat 12 kilocalorieën, bestaat voor 2.8 gram uit koolhydraten (waarvan 2.8 gram suiker) en 0 gram vet. Eet er niet teveel, maar een handje winegums na een zware training kan dus helemaal geen kwaad!
#1 Toxic Waste - Met kernachtige zuurheid
Toxic Waste snoepjes zijn berucht om hun ultra-zure kern. Elk stukje belooft een mond-trekkende ervaring die je smaakpapillen tot het uiterste drijft. De Toxic Waste staat met recht op nummer 1.
In plaats van een reep chocola of een voorverpakte maaltijd met veel suiker worden je hersenen dus blijer van koolhydraten uit volkoren pasta en brood, quinoa, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten, fruit en yoghurt.
Conclusie. Suiker kan je emoties beïnvloeden. Op positieve wijze omdat je het associeert met feestelijke gebeurtenissen en omdat je er kortstondig energie van krijgt. Op negatieve wijze omdat het ontstekingen bevordert waardoor je minder geluksgevoel ervaart, minder weerstand hebt en dus sneller ziek kunt worden.
Huid bestaat uit collageen en elastine, die onze huid soepel en zacht maken. Suiker zorgt voor crosslinking van collageen, wat resulteert in stijfheid en verlies van elasticiteit . Hoe meer suiker we hebben, hoe meer onze huid lijdt.
Ook in je huid. Stop je met suiker eten, dan is de kans groot dat de ontstekingen verdwijnen en je huid gladder en gezonder wordt. Het stoppen met suiker heeft ook een positief effect op stoffen die je huid stevig en soepel maken. Het gaat om de stoffen elastine en collageen.