Door op te ruimen en eventueel spullen weg te gooien of te geven word je veel bewuster van al je bezittingen, en word je een stuk dankbaarder voor je belangrijkste bezittingen. Zo haal je in het vervolg waarschijnlijk ook minder snel onnodige dingen in huis, omdat je precies weet wat je thuis allemaal hebt liggen.
Opruimen heeft ook effect op je mentale gezondheid! Opruimen zorgt voor rust en geeft je meer energie. Rommel vraagt ongemerkt veel energie van ons en door rommel kan het voelen alsof ons leven vastzit. Het opruimen van rommel geeft een vrije ruimte, vrije geest en een vrije wilskracht.
Je krijgt over het algemeen meer rust, ruimte en energie als je opruimt. Je wordt minder afgeleid door spullen om je heen. Je kunt makkelijker vinden wat je zoekt (want alles heeft een vaste plek). Je irriteert je minder aan de rommel over je heen.
Probeer eerlijk te kijken naar je spullen en beantwoord voor jezelf de vraag hoe het komt dat er zoveel spullen zijn. Als je de oorzaak hebt vastgesteld, is het tijd om aan de slag te gaan en de oorzaak te elimineren. Daarna kan je gaan downsizen in spullen. En dat is vaak een groot project dat je in stapjes moet doen.
Groot, groter, grootst
Meer dan een derde van de huizen heeft een oppervlakte van minstens 250 en maximaal 500 vierkante meter. In Renkum is een huis ruim 3,5 keer zo groot als een woning in Amsterdam.
Begin met een kleine plek
Als je niet weet waar je moet beginnen met opruimen, zijn kleine plekken of ruimtes in huis ideaal om mee te starten. De badkamer, de voorraadkast, het aanrecht, de kapstok of de eettafel zijn een aantal voorbeelden van ideale beginplekken.
Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.
Vanaf 4 jaar kun je je kind leren om zijn/haar kamer op te ruimen. Natuurlijk zal de kleine dit nog niet perfect doen, maar jij als ouder kan je kleine hier goed bij helpen. Vanaf ongeveer 8 jaar kun je verwachten dat kinderen het opruimen al aardig onder de knie krijgen.
Waarom is opruimen zo belangrijk? ,,Chaos in je leefomgeving geeft ook chaos in je hoofd. Opruimen levert je tijd en rust op, omdat je weet waar alles ligt. Als alles een vaste plek heeft, heb je meer tijd over voor andere dingen in het leven.
Opruimen helpt kinderen om te leren ordenen en zorgt voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Soms kiezen we ervoor om bijvoorbeeld die blokkentoren niet op te ruimen of op te bergen, maar juist om te laten staan.
Een schoon huis geeft een schone en frisse lucht en verminderd een aantal allergieën. Huisvuil en etensresten zijn vaak de ware boosdoeners en vormen een uitnodiging voor schimmels, bacteriën en mijten om zich eens lekker in je huis te nestelen. Zet ramen regelmatig open en geniet van een frisse bries door je huis.
Opruimen is volgens Van Dale: “weer op orde brengen; = opbergen: de rommel opruimen; zijn kamer opruimen” Opruimen start met inzicht krijgen in de hoeveelheid van je spullen. Na het sorteren en categoriseren van je spullen volgt een keuzeproces. Je maakt een keuze uit: behouden, weggooien, weggeven of verplaatsen.
Een opruimcoach of professional organizer zorgt voor rust, overzicht, structuur en routine. Zodat jij niet meer geleefd wordt door je huishouden maar meer tijd over houdt voor de leuke dingen in je leven.
Aanpak 2: Verdeel de ruimte in zones
Stel dat je de rommelkamer wil opruimen, die tot aan het plafond toe, vol is met spullen. Mijn advies is om vanaf de deur tot aan het midden van de kamer op te ruimen. Op deze manier zorg je dat je voldoende loop en draairuimte hebt om op een comfortabele manier op te ruimen.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Er vanuit gaande dat mensen tegen de 80 worden en rond de 20 op zichzelf gaan, kom je op ergens tussen de 15 en 20 jaar. Het kan ook aan het type huis liggen ; in sommige huizen woont niemand meer dan een paar jaar, in andere heb je echte ' plakkers' die het er makkelijk 40 jaar volhouden.
“De rekensom is eenvoudig: een gemiddeld gezin met twee volwassenen en twee kinderen heeft recht op een leefruimte van maximaal 12 vierkante meter, inclusief vrije uitloop naar buiten.”
Je leeft vooral in je leefruimte, een slaapkamer dient voornamelijk om tot rust te komen en daarom is een slaapkamer van 12 m² ruim genoeg voor de ouders. De uitstraling van de kamer doet daar ook een bijdrage aan.