Jongeren gooien vaker wat op straat dan ouderen, en mannen vaker dan vrouwen. Overigens is een groot deel van het zwerfafval het gevolg van onbewust gedrag en slordigheid.
Iedere 3e zaterdag in maart is het Landelijke Opschoondag. Dit jaar was het alweer de 20e editie! Op deze dag stroopt heel Nederland de mouwen op en geven we samen de straten, pleinen en buurten een grote voorjaarsschoonmaak. Zo gaat iedereen met een mooie, schone straat het voorjaar in.
Blikjes werden het meest gevonden, met Red Bull als absolute koploper. Daarna volgen snack- en snoepverpakkingen, flesjes, zakjes en sigarettenpeuken. Vorig jaar stonden de peuken nog op één en de blikjes op twee. Na Red Bull is Heineken het meest gevonden merk.
Het meeste zwerfafval in Nederland bestaat uit sigarettenpeuken en kauwgom. Maar ook uit papier zoals kranten, bonnetjes en zakdoeken en daarnaast verpakkingen zoals blikken, flesjes en tassen.
De Rijksoverheid stelt geld beschikbaar voor projecten die de afvalstromen in rivieren gaan stoppen. Dit is onderdeel van de bredere aanpak om plastic zwerfafval tegen te gaan. Maatregelen uit de Europese Single-use plastic richtijn (SUP-richtlijn), zoals een verbod op de verkoop van bepaalde plastic wegwerpproducten.
De politie en gemeentelijke opsporingsambtenaren beboeten burgers die blikjes, flesjes of ander afval op straat gooien. De boete bedraagt 140 euro, behalve indien de verdachte jonger dan 16 jaar oud is, dan wordt de boete gehalveerd.
Metalen blikje: 1,5 - 50 jaar. Plastic frisdrankflesje: 5 -10 jaar. Plastic zak: 10 - 20 jaar. Kauwgom: 20 - 25 jaar.
200 jaar: Het duurt zo'n tweehonderd jaar om frisdrankblikjes van aluminium af te breken. Recyclen is een betere optie. 500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan.
- Great Pacific Garbage Patch: De grootste afvalhoop ter wereld. Ligt in de Grote Oceaan tussen de Amerikaanse westkust en Hawaï. Bestaat uit naar schatting 80 miljoen kilo afval, verspreid over een gebied dat drie keer zo groot is als Frankrijk.
Wist je dat een sigarettenpeuk minimaal 2 tot 12 jaar blijft liggen? En wat dacht je van een bananenschil: 1 jaar! Een blikje minimaal 50 jaar en een petfles blijft voor altijd rondzwerven.
polystyreen zoals koffiebeker, patat bakje, piepschuim – enkele tot tientallen jaren. papier en karton – half jaar. plastic zak – 10 tot 20 jaar. glazen fles – 1 miljoen jaar.
Conclusie. Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien. Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat.
Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren. Gemiddeld is groente- en fruitafval in de natuur na een aantal maanden helemaal verdwenen.
Plastic vergaat niet. Dat betekent dat al het geproduceerde plastic dat in de natuur terecht is gekomen daar op de een of andere wijze nog aanwezig is.
Boete bedragen
Het illegaal bijplaatsen, afval naast een container zetten en er niet in gooien, wordt beboet met 95 euro plus eventuele opruimkosten. Het verkeerd sorteren van afval, bijvoorbeeld restafval in een textielcontainer of PMD-container gooien, kost de overtreder 95 euro.
Een gemiddelde boete voor een milieumisdrijf zoals het niet in orde zijn met de omgevingsvergunning, bedraagt 2.500 euro.
Binnen no-time wil je een prikstok (vuilgrijper), om zo veel vaker of af en toe de buurt schoon te houden tijdens een schoonmaakactie.
Plastic breekt geleidelijk af tot steeds kleinere plasticdeeltjes. Al die kleine deeltjes vergaan nooit en zijn werkelijk overal: in water, grond en lucht.
Plastic heeft een nare eigenschap: het vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, als ze het opeten kunnen ze er dood van gaan. Plastic kan op allerlei manieren in zee belanden.
Onze missie
Plastic Soup Foundation is daarmee een 'single issue'-milieuorganisatie. We houden ons met één ding bezig: het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron. Om dat doel te bereiken leggen we graag de vinger op de zere plek, vooral bij de industrie en de overheid.
De overheid probeert op verschillende manieren het zwerfvuil te verminderen. Bijvoorbeeld door de omgeving goed in te richten. Een aantrekkelijke buurt dwingt respect af. En het helpt natuurlijk als er voldoende vuilnisbakjes staan op de juiste plaatsen en als er regelmatig veegrondes zijn.
Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming.
De plasticvervuiling van de oceanen is gekend als de plastic soep, een immens en mondiaal probleem. Inderdaad, immens groot, zelfs zo groot dat er geen exacte cijfers bekend zijn. Momenteel wordt er geschat dat er ca. 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën ronddrijft.