Dat een kind geen koffie mag, komt door de effecten die (teveel) cafeïne kan hebben op het lichaam. Teveel cafeïne kan de ontwikkeling het zenuwstelsel bij kinderen aantasten. Daarnaast kan het drinken van teveel cafeïne zorgen voor klachten slapeloosheid, oorsuizen, hoofdpijn en angstige gevoelens.
Ze geven aan druk en hyperactief te zijn, slaapproblemen te hebben en in te storten na een actieve fase. In Scandinavië geven ze aan dat te veel cafeïne bij kinderen kan leiden tot angstgevoelens en slaapstoornissen.
Koffie belemmert de groei
Dat gezegd zijnde, is er ook geen sterk bewijs dat koffie de groei niét belemmert.
Hoeveel cafeïne kunnen kinderen en jongeren binnenkrijgen? Kinderen onder de 13 jaar kunnen beter geen energiedrankjes of koffie drinken omdat deze producten relatief veel cafeïne bevatten. Jongeren tussen 13 en 18 wordt aangeraden niet meer dan 1 kopje koffie of blikje energiedrank per dag te nemen.
Voor een volwassene wordt een maximum van 400 mg per dag aangeraden. Voor een kind bedraagt de toelaatbare dagelijkse dosis 45 mg per dag op de leeftijd van 5-6 jaar, 60 mg per dag rond de leeftijd van 7-9 jaar en 85 mg per dag voor kinderen van 10-12 jaar.
Voor kinderen onder de 13 geldt het advies geen koffie te nemen en voor jongeren tussen de 13 en de 18 jaar maximaal 1 kopje, vanwege de cafeïne. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te nemen.
Het wordt aangeraden om, tijdens je zwangerschap, niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Het hangt wel af van welke soort koffie het is en hoe groot de kopjes zijn. Maar meestal is dit ongeveer 1 tot 2 kopjes per dag. Of een glas cola en daarnaast nog 1 kopje koffie.
Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken. Mensen krijgen dan meer angstgevoelens en een hogere kans op paniekaanvallen.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
De cafeïne in cola is een stimulerend middel, maar draagt ook bij aan de karakteristieke bittere smaak van de cola.
Wanneer je koffie drinkt, ervaar je het opwekkende effect van de cafeïne die er in zit. Cafeïne beïnvloedt namelijk een mechanisme in je hersenen dat invloed heeft op je energie. Je hersenen krijgen normaliter een signaal van het molecuul adenosine, wat je moe laat voelen door de hersenactiviteit te verlagen.
Alle volkswijsheid ten spijt, koffie heeft geen invloed op de dronken of nuchtere toestand. Het alcoholpercentage in het lichaam blijft na het koffiedrinken hetzelfde. Men blijft dus even dronken of nuchter als daarvoor.
Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie.
Voor kinderen wordt een maximale grens van 2,5mg/kg/dag gesteld. Een kind van 30kg zal dus al zijn norm overschrijden na het drinken van 2 blikjes cola (light). Een te hoge opname van cafeïne kan leiden tot gedragsstoornissen (waaronder angstgevoelens).
Het beste is om kinderen tot een jaar of 6 helemaal geen frisdrank te geven. Oudere kinderen kun je een glaasje frisdrank geven bij speciale gelegenheden, zoals een feestje of tijdens het 'opblijven'. Zo blijft het bijzonder. Er zijn ook frisdranken op de markt zonder suikers, maar met zoetstoffen.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
Cafeïne in het kopje koffie is de meest gebruikte drug op aarde. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in thee, de noten van de kolaboom, sommige frisdrank zoals cola en in chocola.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van hevige ochtendmisselijkheid hebben minder kans te bevallen van een jongetje. Onderzoekers aan de Colombia Universiteit toonden aan dat meer dan de helft van de vrouwen met de klacht een meisje kreeg.
Als je de zwangerschap wil stoppen verwijst de huisarts je naar een (abortus)kliniek. Je kan ook direct een afspraak maken bij een kliniek, zonder naar de huisarts te gaan. Daar praat je ook eerst met een arts die jou kan helpen bij jouw keuze. Als je de zwangerschap wil stoppen, spreek je daarna een behandeling af.