nieuws Koffie kan een negatieve invloed hebben op de bloedvaten en leiden tot een verhoging van de bloeddruk, zo blijkt uit een Australische en een Zwitserse studie die eind augustus werd voorgesteld op het Congress of the European Society of Cardiology in Amsterdam.
Wie elke dag tot drie koppen koffie drinkt, loopt minder risico op een beroerte en andere fatale hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grootschalige studie uit het Verenigd Koninkrijk bij bijna 500.000 deelnemers.
Cafeïneconsumptie kan de gezondheid van uw aderen beïnvloeden, ongeacht of u al spataderen heeft of het risico loopt ze te ontwikkelen . Maar hoe gebeurt dit? Cafeïne kan bloedvaten vernauwen en de bloeddruk verhogen. Langdurige, verhoogde bloeddruk kan een verhoogde belasting op uw aderen leggen.
“Wanneer je cafeïne binnenkrijgt kan adenosine jouw bloedvaten niet meer goed verwijden.” Als je bij inspanning meer zuurstof nodig hebt, verwijden de bloedvaten zich minder goed doordat cafeïne (het effect van) adenosine blokkeert.
Volgens de onderzoekers heeft koffie echter een vaatvernauwend en/of ontstekingswerend effect, waardoor de rosaceaklachten zouden verminderen.
Koffie bestaat voor een groot deel uit water en is daarmee een goede bron van vocht. Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2 tot 4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte.
Samenvatting. Cafeïne is een veelgebruikt neurostimulant dat ook cerebrale vasoconstrictie veroorzaakt door adenosinereceptoren te antagoniseren . Chronisch cafeïnegebruik resulteert in een aanpassing van het vasculaire adenosinereceptorsysteem, vermoedelijk om de vasoconstrictieve effecten van cafeïne te compenseren.
Mensen met spataderen in de spataderen moeten proberen om gedurende de dag voldoende water te drinken en de consumptie van uitdrogende dranken zoals alcohol en cafeïne te beperken .
De kans op bijvoorbeeld hartaanvallen en beroertes blijkt even groot te zijn voor de stevige koffiedrinker en iemand die één kop per dag drinkt. Uit eerdere onderzoeken kwam naar voren dat het drinken van koffie zou zorgen voor een verstijving van de slagaders, waardoor het hart extra belast wordt.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan verstopte slagaders helpen voorkomen en je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Enkele voorbeelden zijn bessen, bonen, tomaten, vis, haver, bladgroenten en meer. Atherosclerose (slagaderverkalking) treedt op wanneer vetafzettingen zich ophopen langs de slagaderwanden.
Wat is goed om te drinken tegen spataderen? Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde voedingsingrediënten de bloedsomloop kunnen verbeteren, wat een positief effect kan hebben op spataderen. Dranken die in verband zijn gebracht met een verbeterde cardiovasculaire gezondheid zijn onder andere granaatappelsap, thee (groen of zwart) en bietensap .
Wanneer u cafeïnehoudende dranken zoals koffie en frisdrank drinkt, is de kans groter dat u uitdroogt.Als dat gebeurt, neemt uw risico op bloedstolsels om een paar redenen toe . U ziet, zonder voldoende hydratatie wordt uw bloed dikker en plakkeriger. En dat betekent dat het waarschijnlijker is dat er stolsels ontstaan.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen.
Langdurig cafeïnegebruik verhoogt de bloeddruk [4,11,12], verhoogt de vaatweerstand [13] en veroorzaakt arteriële stijfheid [5] en cerebrale vasoconstrictie [14]. Hoewel cafeïne de regionale cerebrale bloedstroom vermindert [8], zijn de effecten van cafeïne op de cerebrale bloedstroomsnelheid grotendeels ongedocumenteerd.
Uit onderzoek blijkt dat koffiedrinken de aderen schoon houdt, en dus dat het drinken van koffie hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Vooral de cafeïne heeft een licht verslavende werking. Zeker niet zo heftig dan alcohol of drugs maar bij overmatig koffiegebruik kan angst ontstaan, onrust, slecht slapen en misselijkheid. Sommigen merken het doordat ze bijvoorbeeld in het weekend minder koffie drinken en dan ineens hoofdpijn krijgen.
Voorkom veel zwaar tillen
Als u spataderen verdere klachten van spataderen wilt voorkomen is veel zwaar tillen niet aan te raden. Zwaar tillen zet de aderen extra onder druk. Hierdoor kunnen ze gaan uitzetten en ervoor zorgen dat het vaatklepje niet meer goed kan afsluiten.
Naast een uitstekende bron van antioxidanten is groene thee ook gunstig vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Varicocele kan ontstekingen veroorzaken, wat kan leiden tot zwelling van het scrotum. Het drinken van groene thee kan echter helpen de ontstekingsreactie van uw lichaam te verminderen.
Een gezondheidsvoordeel dat aan cafeïne wordt toegeschreven, is dat bij matig gebruik cafeïne een gunstig effect heeft op hart en bloedvaten. Het antioxidant chlorogeenzuur kan je beschermen tegen verstopte aderen en verbetert de werking van de bloedvaten.
Onderzoekers weten dat cafeïne adenosinereceptoren blokkeert, waardoor het vermogen van de kransslagaders om hun doorstroming te verbeteren evenredig met de toegenomen myocardiale vraag van lichaamsbeweging afneemt . Dit zou mogelijk kunnen resulteren in vraag-aanbod-ischemie.
Verder kan cafeïne bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) darmklachten verergeren. 'Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies geen koffie te nemen, of hoogstens een kopje per dag. De cafeïne in koffie kan namelijk schadelijk zijn voor (ongeboren) baby's en kinderen', zegt Orie.
Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon.