Volgens Erik Scherder, professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en auteur van het boek Singing in the Brain (2017) kan klassieke muziek wel degelijk leiden tot betere concentratie. Dit stimuleert namelijk de aanmaak van noradrenaline en serotonine in de hersenschors.
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Zelf muziek maken, zorgt voor veranderingen in de grijze stof en een toename van verbindingen in gebieden die betrokken zijn bij het luisteren en de motoriek. Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen.
Ontspannen. De klanken en ritmes van klassieke muziek hebben een rustgevend effect op de mens. Veel chirurgen luisteren tijdens moeilijke operaties naar klassieke muziek. Dit helpt hen om niet te gespannen te zijn tijdens deze zenuwslopende momenten.
Luister je naar snelle muziek, dan stijgt je bloeddruk. Luister je naar trage muziek, dan krijg je het tegenovergestelde effect. Klassieke muziek zorgt niet alleen voor een lage bloeddruk, maar ook voor een tragere hartslag.
Volgens musici en onderzoekers zijn er verschillende oorzaken voor de tranen. Zo wordt er beweerd dat onverwachte wendingen in de muziek een oorzaak voor de tranen kunnen zijn. Over het algemeen, wanneer we een nummer horen, verwachten we namelijk de melodie een beetje te kennen, muziek is wat voorspelbaar.
Muziek zorgt ervoor dat je brein ontspant. En pas wanneer je ontspannen bent, val je in slaap. Daarnaast kan muziek helpen geluidsoverlast of oorsuizen te overstemmen. In De Volkskrant wordt aangeraden om iedere avond dezelfde slaapmuziek te luisteren.
Meest rustgevende muziek
Neurowetenschappers hebben muziek onderzocht die het meest rustgevende effect heeft op het menselijk brein. Het nummer dat bovenaan hun lijstje staat is Weightless van Marconi Union en Lyz Cooper, oprichter van de British Academy of Sound Therapy.
Neoclassicisme is een stroming in de klassieke muziek uit de 20e eeuw die teruggaat tot de voorbeelden van de componisten van de klassieke periode (onder wie Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart) en de barokmuziek (onder wie Giovanni Battista Pergolesi en Johann Sebastian Bach).
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Dat muziek een heel oude functie heeft, blijkt wel uit het feit dat het luisteren naar muziek zorgt voor de aanmaak van endorfine, oxytocine en dopamine. Deze hormonen en neurotransmitters vormen samen de belangrijkste geluksmakers van ons brein.
Eigenschappen die worden toegeschreven aan mensen met een voorkeur voor dancemuziek zijn extravert, creatief en assertief. Liefhebbers van klassieke muziek zijn introvert maar ook tevreden met zichzelf en de wereld om zich heen. Ze zijn creatief, goed opgeleid en hebben zelfvertrouwen.
Muziek maken stimuleert de neuronen waardoor betere onderlinge verbindingen ontstaan. Zelf muziek maken heeft nog meer positieve effecten op je kind. De emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Zoals het leren over gevoelens, samenwerken en het ontwikkelen van creativiteit.
Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.
Muziek of toonkunst is de kunstzinnige schikking en combinatie van de klanken van muziekinstrumenten en de menselijke stem om schoonheid van vorm dan wel uitdrukking van emotie te bereiken. Het woord 'muziek' is afgeleid van het Griekse μουσική (mousikè), 'kunst van de Muzen'.
Volgens onderzoeker en muziektherapeut Martina de Witte van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen kan luisteren naar muziek van Einaudi of de Beatles net zo goed werken.
Uit onderzoek blijkt dat muziek met een herhaaldelijk terugkerend patroon het meest effectief is voor een gevoel van minder stress. Wist je dat er zelfs een muzieknummer gecomponeerd is op basis van deze wetenschappelijke kennis? Het heet Weightless en is van Marconi Union.
Muziek werkt ontspannend, ook volgens de wetenschap
Al ruim 100 jaar geleden bestudeerde onderzoekers het effect van muziek op de mens. Er werd vooral gekeken naar de bloeddruk en het hartritme. Muziekstukken in mineur bleken bij dat onderzoek het meest ontspannende effect te geven.
Zelfs mensen die al tien jaar slecht slapen, verslaafd zijn aan slaappillen en als zombies door het leven gaan, kunnen door een therapie van zes weken weer genieten van een goede nachtrust. Dat concludeert psycholoog en slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek.
Muziek werkt opwekkend, ontspannend of troostend. Veel van mijn herinneringen koppel ik aan muziek. Zodra ik een bepaald nummer hoor komt de herinnering weer tot leven. We weten als geen ander dat muziek verbindt, net als eten dat doet.
Onderzoek wijst namelijk uit dat huilen bij een film een teken is van empathie, dat sterk gerelateerd is aan emotionele intelligentie. Mensen die huilen tijdens films zijn daarmee emotioneel sterker dan mensen die het wel droog houden. Sowieso is het kijken naar series of films goed voor ons.
Op de vraag of je beter studeert met een deuntje op de achtergrond, bestaat daarom geen kant-en-klaar antwoord. Het ligt aan de wisselwerking tussen de muzieksoort, studietaak en persoonlijkheid. Die conclusie zie je tegenwoordig steeds vaker, volgens klinisch neuropsycholoog Artur Jaschke.
Muziek kan helpen bij het leren, maar tegelijkertijd zorgen voor afleiding. Het kan bij sommige personen de concentratie verbeteren en ervoor zorgen dat je taken sneller afrondt en langer de focus kunt houden. Bij andere personen zorgt muziek juist voor afleiding, waardoor ze minder effectief leren.