De waardering van vastgoed is immers grotendeels afhankelijk van de huurstromen, die door inflatie dus toenemen. Dit geldt ook voor nieuwbouw: bouwkosten bewegen doorgaans mee met inflatie, via lonen en ook bouwmaterialen. Deze hogere kosten worden dan doorberekend in vastgoedprijzen.
De inflatie vreet aan de waarde van uw geld en vermindert uw koopkracht. Maar onroerend goed helpt u om uw vermogen te behouden, niet alleen nu maar ook in de toekomst! Inflatie drijft namelijk niet alleen de prijzen van uw onroerend goed op… Ook de huurprijzen gaan omhoog indien u jaarlijks indexeert als eigenaar!
Investeren in goud en zilver (edelmetalen)
Historisch gezien zorgt goud voor een goede bescherming tegen inflatie. Deze edelmetalen behouden hun waarde in tegenstelling tot papieren geld, zoals de euro en dollar. In tegenstelling tot valuta is goud en zilver niet zomaar bij te drukken.
Hoe minder inflatie, hoe meer er verhandeld wordt. En doordat het aanbod stijgt, daalt de rente. Kortom, hoe minder inflatie, hoe lager de kapitaalmarktrente en doorgaans dus ook de hypotheekrente.
Gelukkig kun je actie te ondernemen op je geldzaken om de schade van inflatie in jouw portemonnee beperken. Om nu verlies van koopkracht te beperken kun je twee dingen doen: je inkomen verhogen of je vaste lasten verlagen. Daarnaast is het voor de langere termijn verstandig om je geld aan het werk te zetten.
'Beleggers die zich tegen de hoge inflatie willen wapenen, focussen in een gediversifieerde portefeuille het best op aandelen. Obligaties zijn geen bron meer van een stabiel rendement', zeggen meerdere vermogensbanken.
Wanneer de inflatie hoog is, kan beleggen in de loop van de tijd uw koopkracht verhogen. Hoge inflatie vreet aan het spaargeld op uw rekening. Daarom is het logisch om overtollige middelen te beleggen in beleggingen die de inflatie voorblijven en uw vermogen op de lange termijn kunnen laten groeien.
Hoge inflatie is gunstig voor schulden
Als we een lening hebben, kan hoge inflatie gunstig zijn voor ons. Dit komt doordat de waarde van de schuld zal afnemen naarmate de inflatie stijgt. Met andere woorden, de schuld blijft hetzelfde in aantal euro, maar door de inflatie wordt de waarde van het geld minder.
De huidige inflatie wordt in hoge mate gestuwd door oplopende energie- en voedselprijzen. Zij raakt iedere burger, maar armere huishoudens hebben er het meeste last van. In het algemeen geven huishoudens met lagere inkomens verhoudingsgewijs (veel) meer uit aan eerste levensbehoeften.
Voordelen van inflatie voor bedrijven
(Hoge) inflatie wordt vaak veroorzaakt door een schaarste aan goederen en/of diensten. Dit is positief voor bedrijven. Vanwege de schaarste kunnen ze hogere prijzen vragen en zo hun winstmarge verhogen. Vooral ook omdat salariskosten vaak een tijdje achterblijven.
Beleggen in beleggingsfondsen kan diversificatie en professioneel beheer bieden, wat kan helpen om risico's te verminderen en bescherming tegen inflatie te bieden. Beleggingsfondsen kunnen actief of passief worden beheerd, en kunnen beleggen in aandelen, obligaties of een mix van activa.
Wie 100.000 euro spaargeld heeft, hoeft niet zoveel anders te doen dan iemand die 50.000 euro heeft. U blijft het best verder doen met pensioensparen. U blijft het geld plaatsen op termijnrekeningen, die u structureert via de ladderconstructie.
Bij een hoge inflatie wordt het spaargeld van mensen minder waard.Ook zullen zij minder kunnen kopen van hun inkomen. Om dit te voorkomen probeert de ECB ervoor te zorgen dat de inflatie niet hoger wordt dan 2%. Bij een inflatie van lager dan 2% is er kans op deflatie.
In 2021 was een bestaande koopwoning gemiddeld 15,2 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is bijna twee keer zo hoog als in 2020.
Sparen en inflatie
Het leven wordt duurder, waardoor er voor veel mensen simpelweg minder te sparen is én de inflatie is zo hard toegenomen, dat je 1000 euro van een paar jaar geleden nu ineens een stuk minder waard is geworden. Even voor de duidelijkheid: dat is inflatie. Dat je met hetzelfde geld minder kunt doen.
Ook hebben mensen tussen de 25 en 44 jaar relatief veel meer last van de inflatie dan jongere en oudere mensen. In de middelbare groep zegt slechts 14 procent geen last te hebben van de hoge prijzen, 82 procent juist wel. Onder de 55-plussers ligt het met 75 procent dat last heeft van de inflatie lager dan gemiddeld.
Hoe hoog is de inflatie in Nederland? De inflatie wordt afgemeten aan de jaarlijkse verandering van consumentenprijzen. Consumentengoederen en -diensten waren in de maand september 2023 0,2 procent duurder dan een jaar eerder.
Hoe lang gaat de hoge inflatie nog aanhouden? Nog zeker anderhalf jaar, denkt de ECB. De centrale bank gaat voor de eurozone uit van 8,1 procent inflatie dit jaar, 5,5 procent volgend jaar en 2,3 procent in 2024. Dat laatste percentage komt pas in de buurt van de situatie die het ECB graag ziet.
Hoge inflatie en stijgende rentevoeten maken nieuwe leningen duurder en minder toegankelijk. Bij hoge inflatie stijgen de prijzen van goederen en diensten fors. Om de inflatie onder controle te krijgen, verhogen de centrale banken doorgaans hun rentevoeten.
Tegenwoordig wordt voor verschillende groepen een apart inflatiecijfer berekend, omdat niet iedereen hetzelfde pakket goederen koopt en dus ook niet in dezelfde mate last heeft van de verschillende prijsstijgingen. Iemand die geen auto heeft, heeft ook geen nadeel van de gestegen benzineprijzen bijvoorbeeld.
Om misverstanden te voorkomen: het bedrag van je schuld zelf verandert niet door inflatie. Als je een studieschuld had van bijvoorbeeld 20.000 euro, of een hypotheek van 400.000 euro, dan blijft die schuld in euro's gemeten gelijk. En je moet die schuld nog altijd terugbetalen.
Aandelen zijn tot op heden de grote winnaars van 2023, en dan vooral de aandelen van bedrijven in de techsector; Voor de tweede helft van het jaar zijn er genoeg uitdagingen. Denk hierbij aan de hoge inflatie, de consequenties van de renteverhogingen en geopolitieke uitdagingen.
De rente maakt het ook aantrekkelijker om geld te sparen. Dat zorgt ervoor dat mensen en bedrijven minder geld uitgeven. En dan neemt de vraag af. Het gevolg daarvan is dat de prijzen minder hard stijgen waardoor de inflatie afneemt.