Glyfosaat verstoort de aanvoer van glutathion naar de lever. Hierdoor wordt het de lever moeilijk gemaakt toxische stoffen af te voeren terwijl dit nu juist zo hard nodig is! Dit verzwakt ons immuunsysteem, waardoor ontstekingen meer kans krijgen. Glutathion wordt ook wel de moeder van alle antioxidanten genoemd.
Glyfosaat is gevaarlijk voor de ogen en giftig voor het waterleven maar niet kankerverwekkend, zegt het Europese agentschap voor chemische stoffen Echa. Boeren kunnen in elk geval nog een jaar glyfosaat spuiten. En wie er thuis het onkruid mee wil bestrijden, doet dat relatief veilig.
Glyfosaat blokkeert in planten de vorming van bepaalde enzymen. Onkruiden die niet resistent zijn worden hierdoor gedood. Door het middel bijvoorbeeld eens in de 6 of 7 jaar gericht in te zetten in een meerjarenaanpak worden meerjarige onkruiden effectief bestreden.
Inmiddels worden steeds meer onkruiden resistent voor glyfosaat. Naast het gebruik in de land- en tuinbouw is het gebruik door verschillende overheden zeer aanzienlijk. Het wordt onder meer gebruikt om spoorwegen en autosnelwegen onkruidvrij te maken.
Thuis mag u gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen dat niet.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) geven aan dat glyfosaat niet kankerverwekkend is, maar ze zijn de veiligheid van glyfosaat wel verder aan het onderzoeken.
De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt glyfosaat als "waarschijnlijk kankerverwekkend". Daarom mogen enkel professionele landbouwers of tuiniers nog onkruidverdelgers op basis van glyfosaat gebruiken.
Omdat het middel niet selectief is kan het bij gebruik van een kleine hoeveelheid al grote schade kan aanrichten op omringende gewassen. Na ongeveer 14 dagen is het effect van de behandeling zichtbaar.
Enkele veel voorkomende producten die glyfosaat bevatten zijn sojabonen, erwten, wortelen, aardappelen en maïs. Er kunnen sporen van glyfosaat in biologische eten aanwezig zijn als gevolg van met de wind meegeblazen vervuiling.
'Door ze eerst te behandelen met glyfosaat, stopt de groei vroegtijdig', zegt Van Beers. 'Hierdoor is met tractoren minder energie en tijd nodig om ze onder de grond te krijgen dan wanneer ze verder doorgroeien. Zo'n intensievere bewerking van het land is ook niet goed voor het bodemleven.
Het heeft 2 weken nodig om volledig in te werken. Systematisch. De meeste onkruidverdelgers op de markt zijn systematisch. Dit soort product kan door elk deel van de plant worden opgenomen – wortels, bladeren, enz.
Het wordt na contact met de grond als regel snel geïnactiveerd en afgebroken. Planten en zaaien kan één week na toepassing. Het grote voordeel van Roundup Evolution is dat er maar heel weinig Roundup hoeft te worden gebruikt. 10 tot 12 ml Roundup Evolution glyfosaat mengen met 1 liter water is voldoende.
IMEX Glyfosaat, de bekende tegenhanger van Roundup, bevat dezelfde hoeveelheid werkzame stof als in Roundup, namelijk 360 gram glyfosaat per liter. Echter is deze stukken goedkoper en speciaal bedoelt voor de particuliere gebruiker. Na ongeveer 14 dagen is het effect van de behandeling zichtbaar.
Een populair organisch pesticide, rotenon, wekt in ratten kenmerken van de ziekte van Parkinson op. Deze bevinding levert niet alleen een nieuw diermodel voor onderzoek naar deze ziekte, maar geeft ook aan dat chronische blootstelling aan bestrijdingsmiddelen mogelijk kan bijdragen aan het ontstaan van deze ziekte.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Het pelargonzuur tast de celwand van de plant aan, waardoor de plantencellen leeglopen. Het resultaat? Een volledige uitdroging van het plantenweefsel! Het product doodt alle éénjarige en doorlevende onkruiden en grassen zoals zevenblad, paardenbloem, heermoes, klavers, weegbree en netels.
Verschillende soorten landbouwgif die in verband worden gebracht met de ziekte zijn inmiddels verboden, maar een verdachte schimmelverdelger wordt nog op grote schaal gebruikt. Het gaat om het middel Mancozeb, dat in samenstelling grote gelijkenissen vertoont met een middel dat twee jaar geleden is verboden.
Glyfosaat is een van de meest gebruikte werkzame stoffen in pesticiden die ongewenste plantengroei rond aangeplante gewassen moeten voorkomen of (delen van) planten moeten doden. Deze stoffen worden vaak 'herbiciden', 'onkruidbestrijdingsmiddelen' of 'onkruidverdelgers' genoemd.
Bayer stopt verkoop glyfosaat aan particulier in VS
Eind 2020 sprak Branchevereniging Tuinbranche Nederland met milieuorganisatie Natuur en Milieu af dat de tuincentra deze gewasbeschermingsmiddelen uit de schappen haalt. Uitgangsdatum is 1 januari 2022 met uitloop naar 1 juli 2022.
Dosering: Gebruik circa 15 ml in 0,5 liter water voor ongeveer 10 m². Voor pleksgewijze toepassing 20 ml in 1 liter gebruiken.
Wanneer de planten droog zijn. Als het 3 à 4 uur na toepassing droog blijft. Als de temperatuur boven 8°C is. Hoe meer zonlicht, hoe sneller het resultaat.
De werking van Roundup® vermindert indien het regent binnen 6u na de behandeling.
Het is verboden onkruidverdelgers met glyfosaat te gebruiken in tuinen, op opritten, stoepen, terrassen, andere verhardingen, .... Ook als u nog product op voorraad hebt. Glyfosaat zit onder andere in het middel Roundup. Op het etiket van het product staat of een middel glyfosaat bevat of niet.
In Luxemburg is het gebruik van glyfosaat vanaf 1 januari 2021 verboden. Daarmee is Luxemburg het eerste land in de Europese Unie (EU) dat de onkruidverdelger daadwerkelijk verbiedt, nadat Oostenrijk het geplande verbod heeft ingetrokken.