Een UV lamp vijver gaat qua branduren gemiddeld één vijverseizoen mee. De lamp brandt na de periode nog wel, maar de hoeveelheid UV-C straling die de lamp afgeeft neemt sterk af. De afbraak van algen loopt daardoor sterk terug. Het is dus raadzaam om in de winterperiode je UV lamp te vervangen voor een nieuw exemplaar.
Een UV-C Lamp wordt ook vaak een UV vijver lamp genoemd en gaat ongeveer 10 tot 12 maanden mee. Het is belangrijk dat deze in goede staat verkeert en dient elk seizoen vernieuwd te worden. Het kan zijn dat de UVC lamp in uw vijver nog wel brand, maar na een seizoen geeft deze bijna geen UV straling meer af.
Het onzichtbare licht van een uvc lamp doodt bacteriën en virussen. Je gebruikt deze ultraviolet lampen om oppervlakten te ontsmetten, een eettafel of bureau bijvoorbeeld. Ook ontsmet je ruimtes, zoals een toilet. uvc desinfectie lampen worden vooral gebruikt door bedrijven, maar zijn er nu ook voor thuis.
Hoelang gaat een UV lamp mee ? De gemiddelde UV lamp is dus 9.000 branduren effectief.
Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
Is vijververlichting slecht voor vissen
Kijken we naar een aquarium, zien we dat vissen er ook geen hinder aan ondervinden. Er zijn geen gevallen bekent dat vissen bijvoorbeeld verblind kunnen raken door verlichting.
UV lampen Het is al langer bekend dat UV licht sporen van schimmels doodt, waardoor verdere uitbreiding van de schimmels wordt gestopt. Voor een goed effect moet het licht rechtstreeks op de sporen vallen. Zit er een blad of een zandkorrel tussen, dan werkt het niet.
De uv-filter moet altijd na de pomp worden geïnstalleerd. Bij pompgevoede filters zoals oeverfilters, wordt de uv-unit vóór de filter geplaatst. Bij gravity filters zoals meerkamerfilters, wordt de uv-filter direct achter het filter of de pomp geplaatst, dus vóór de overloop naar de vijver.
Een UVC-filter wordt buiten de vijver geplaatst, bijvoorbeeld op of achter de vijverrand. Een vijverpomp pompt het vijverwater door een slang naar het filter, waar het de UVC-lamp passeert. Hierbij worden de zweefalgen in het water gedood. Het water stroomt vervolgens door een uitstroomslang terug naar de vijver.
UV lamp voor een vijver dient jaarlijks vervangen te worden ! De gemiddelde levensduur van een UV lamp is circa 1 jaar. Na dit jaar moet u eigenlijk een nieuwe kopen. Als u de lamp de hele zomer heeft gebruikt, is het het beste om de UV lamp in het voorjaar, jaarlijks te vervangen om een heldere vijver te houden.
De temperatuur heeft invloed op het verversen van het vijverwater. Als het een langere tijd warm weer is moet het water iedere 3-4 dagen worden ververst, terwijl als het gewone temperaturen (18-22 graden) zijn dan hoeft het water maar een keer per maand worden ververst.
Slib is voeding voor waterplanten
En net zoals met je gazon, zorgt ook deze kalk ervoor dat 'mest' (lees: slib) wordt omgezet in voeding. Alleen is de mest in je vijver net iets anders: het slib op de bodem fungeert als voeding voor je planten. De kalk helpt dus mee om het slib om te zetten tot voedsel.
Groen vijverwater wordt veroorzaakt door een minuscuul kleine zweefalg die zich explosief snel vermeerdert. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van de zuurstofplanten. Groen vijverwater komt veel voor in jonge vijvers met voedselrijk water.
1x uv = 40 watt.
Een blijvende oplossing is een UV-C filter, de ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Resultaat is kristalhelder water en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten, de zweefalgen worden verwijderd én voorkomen.
De energie van enkele fotonen uit ultraviolet straling is voldoende voor fotochemische interactie met DNA of RNA van bacteriën, schimmelsporen, schimmels of virussen. Zelfs bij een korte blootstelling deactiveren fotonen microben en virussen. Dit zorgt voor het bacteriedodende effect van UV-straling.
Het controleren van de werking van de lamp voer je heel simpel uit bij een UV-C filter met een controlevenster. De meeste UV filters die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, beschikken over zo'n venster. Als je kort door het venster kijkt, kun je eenvoudig zien of de lamp nog werkt.
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.
Om ervoor te zorgen dat je het optimale uit je UV-C filter haalt, adviseren we een vermogen van 1 watt per 1m3. Dit houdt in dat een UV-C filter met een vermogen van 75 watt, geschikt is voor zwembaden tot 75m3.
Waarom een UVC lamp op een aquariumEen uv-c lamp wordt gebruikt om helder water te verkrijgen. Daarbij worden sommige schadelijke bacteriën gedood wat een prettige bijkomstigheid is. Een uv-c lamp wordt standaard gebruikt bij bijna alle vijvers.