In de SolarEdge-oplossing krijg je een centrale omvormer en elk afzonderlijke paneel een optimizer. Die optimizer meet de opwek van je zonnepanelen en zorgt dat de opwek zo hoog mogelijk is.
Power optimizers zorgen ervoor dat de opbrengsten van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal zijn. Doet één van de panelen het minder goed door schaduwwerking of minder instraling van de zon? Dan blijven de andere panelen wel optimaal opbrengsten leveren.
Zonnepanelen veranderen in slimme panelen voor maximaal vermogen en maximale efficiëntie. De SolarEdge Power Optimizer is een DC/DC-omvormer die wordt aangesloten op ieder zonnepaneel in een PV-systeem, waardoor ze in slimme panelen veranderen.
Het belangrijkste onderscheid is dat optimizers samenwerken met een aparte, centrale omvormer die uiteindelijk de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom voor je apparaten. De micro-omvormers doen zowel het optimaliseren als het omvormen van de stroom tegelijkertijd.
Power Optimizers zijn nuttig indien: Er enkele tijdelijke schaduwobjecten zijn over panelen (bijvoorbeeld een boom die over een deel van de panelen schaduw geeft) Het dakoppervlakte zonder schaduw te beperkt is ten opzichte van jouw verbruik. Gebruik dan ook de delen op het dak waar soms schaduw is.
Hoe lang gaan power optimizers mee? In een systeem waarbij achter ieder zonnepaneel optimizers zijn geplaatst, geldt dat de kwetsbaarheid van het systeem hierdoor wel iets verhoogd wordt. Er wordt van uitgegaan dat power optimizers minstens 25 jaar meegaan.
Let op: je betaalt ook nog voor de SolarEdge optimizers per paneel. Die kosten ongeveer 150 euro per 1.000 Wp aan vermogen voor je zonnepanelen. Benieuwd naar een richtprijs voor zonnepanelen met een SolarEdge omvormer? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt.
Een zonnestroomsysteem met optimizers is een goede keuze wanneer er schaduw aanwezig is op jouw dak. Je haalt het maximale uit de zonnepanelen! Daarnaast kun je door de optimizers ook elk paneel apart monitoren in de monitoringsapp. Dit zorgt er ook voor dat je sneller erachter komt of een paneel defect is.
Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen SolarEdge en Enphase. Waar SolarEdge alleen ingezet wordt voor 8 panelen of meer, kan Enphase ook ingezet worden voor kleinere systemen. Het voordeel aan Enphase is dat het systeem gemakkelijk uitgebreid of verkleind kan worden.
Zonnepanelen maken zelf geen geluid; Als de installatie echter tweederangs is, is het mogelijk om wat windgeruis te horen. Dit geldt ook voor misvormde daken. Het zoemende geluid dat vaak wordt geassocieerd met zonnepanelen komt eigenlijk van de omvormer; de eenheid die zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit.
Conclusie. SolarEdge omvormers met optimizers zijn perfect bij schaduwval, wekken per dag langer stroom op, er kunnen meer zonnepanelen op je dak, je kan panelen op afstand monitoren en uitschakelen én je hebt een garantie van 12 jaar. Daarnaast is SolarEdge een zeer betrouwbare partner.
Als er maar 2 zonnepanelen uit een string van 10 last hebben van schaduw kan worden volstaan met slechts 2 optimizers. De string van 10 zonnepanelen, waarvan 2 een optimizer hebben, wordt aangesloten op een stringomvormer van bijvoorbeeld SMA of Fronius.
String omvormers houden het simpel
(een beetje schaduw kan namelijk goed opgevangen worden met OptiTrac Global Peak). Wanneer panelen naar verschillende kanten gericht staan, of wanneer er nogal veel schaduw is, dan is een systeem met optimizers (of anders met micro-omvormers) de beste oplossing.
Dat wil zeggen dat de stroom die uit paneel 1 komt vervolgens door paneel 2 loopt, enzovoorts. Dus als er door 1 zonnepaneel, door een defect of (tijdelijke) schaduw, minder stroom loopt, leveren ook de andere zonnepanelen in de serie minder stroom.
Het rendement van je zonnepanelen is pas optimaal wanneer het verbruik en de teruglevering van de energie in balans zijn. Opgewekte zonne-energie die niet wordt gebruikt lever je automatisch terug aan het net. Zorg je er daarnaast voor dat je minder energie verbruikt, dan bespaar je optimaal aan kosten.
Een SolarEdge systeem geeft gemiddeld meer opbrengst per zonnepaneel en meer inzicht in de werking van de zonnepanelen. Verder is het een veiliger systeem en gaat langer mee dan een traditioneel systeem. SolarEdge haalt meer stroom uit de zonnepanelen, door ze individueel te regelen met een power- optimizer.
De werking van een zonnepanelensysteem hangt dus sterk samen met de werking van de omvormer. Fabrikanten geven vaak aan dat hun omvormer een levensduur heeft tussen de 15 en 20 jaar.
Voor een maximaal rendement kies je best een omvormer welke tussen 90% en 110% van de installatie aankan. Concreet betekent dit dat bij een zonnepanelen installatie van 3 kWp je een omvormer nodig hebt met een vermogen tussen de 2,7 kWp en 3,3 kWp.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Afhankelijk van de specifieke dak situatie wordt er in de regel gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen. Maar laat jouw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie.
Het grote voordeel van parallel geschakelde zonnepanelen is dat ieder zonnepaneel de best mogelijke prestaties levert. Als een paneel minder presteert, heeft dit geen invloed op de andere panelen. Dit is van groot belang als je last hebt van schaduwvorming.
SolarEdge heeft een minimum van 8 panelen nodig om optimaal te kunnen werken met de P300 optimizer en 6 voor de P405 (voor dunne film zonnepanelen). Dit komt omdat de omvormer 350 Volt nodig heeft om te werken. Vier panelen op het oosten en vier op het westen zal ook niet optimaal werken.
Stel, je hebt 1 fase:
Stel je hebt een hoofdzekering van 40A, dan is de maximale groepenkastzekering 40/1,6A = 25A. Op die groep kan je dan een zonne-installatie plaatsen (lees, omvormer) van 25A * 230V = 5750 Watt. Let dus op het vermogen van de omvormer. Die bepaalt wat je maximaal kan aansluiten.