Wat is een perlator? Een perlator wordt ook wel een straalregelaar genoemd. Deze straalregelaar is het onderdeel aan het uiteinde van de kraan. De straalregelaar zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water dat uit de kraan komt.
Waterbesparende straalregelaar voor uw keuken- en/of wastafelkraan. Bespaar 50% water zonder dat u het merkt! De besparing kan heel gemakkelijk oplopen tot wel 10.000 liter water per jaar per kraan.
Hoe vaak dit precies is, hangt af van de waterhardheid bij jou in de buurt. Wij raden aan om de perlator minimaal twee keer per jaar te ontkalken. Om de perlator te ontkalken heb je slechts twee dingen nodig; een teiltje en schoonmaakazijn.
Draai de perlator met de klok mee uit de kraan. Gebruik eventueel een tang in combinatie met een theedoek om beschadigingen te voorkomen. Verwijder gelijk de kalkresten door een doek met schoonmaakazijn om de kraan heen te hangen en in te laten trekken.
Bij de meeste kranen kunt u dit zeefje – of perlator – makkelijk losschroeven. Leg het in een bakje met verdunde schoonmaakazijn en zorg dat het volledig ondergedompeld is. Is er erg veel kalk, dan kunt u ook pure azijn gebruiken. Na een nachtje weken moet het zeefje normaal gesproken weer vrij van kalk zijn.
Tuinslang aan keukenkraan aansluiten
Een prima hulpstuk voor een keukenkraan is de Hozelock verloopring. Dit hulpstuk kun je zonder veel moeite aan de keukenkraan bevestigen. Op dit hulpstuk zit tevens een koppeling waar je de tuinslang in kunt klikken. Op de tuinslang moet je dan dit koppelstuk bevestigen.
Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van waar je woont. Per regio verschilt het namelijk hoeveel kalk er in het kraanwater zit. Over het algemeen is het zo dat hoe noorderlijker je in het land bent, des te minder kalk zit er in het water. Je hoeft de kraan dan ook minder vaak te ontkalken.
Ouderwets schoonmaakazijn is voldoende. Draai het uiteinde van de kraan los en leg het in een bakje. Schenk vervolgens schoonmaakazijn in het bakje zodat het zeefje ondergedompeld wordt. Wanneer u erg veel last van kalk heeft kunt u puur schoonmaakazijn gebruiken, anders kunt u het verdunnen met water.
Vul het bakje met schoonmaakazijn en hang het uiteinde van de kraan in het bakje met schoonmaakazijn. Laat het zo een nachtje staan en het ontkalken van je kraan is weer voltooid. Goed naspoelen met water net als in de bovenstaande stap vermeld.
Meng de azijn met een beetje heet water en laat dit inwerken op de kalkaanslag. Hoe lang, hangt een beetje af van de dikte van de kalkaanslag. Bij lichte kalkresten zal je na 10 minuten al resultaat zien! Om je badkamerkraan grondig te reinigen kan je de perlator (ofwel het kopje/eindstuk van de kraan) verwijderen.
Elke douchebeurt verbruik je ongeveer 70 liter water. Dat kan een stuk minder, zonder dat hoeft in te leveren om comfort! Met een waterbesparende douchekop bespaar je al snel 20% op water en gas.
Wat is een perlator? Een perlator wordt ook wel een straalregelaar genoemd. Deze straalregelaar is het onderdeel aan het uiteinde van de kraan. De straalregelaar zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water dat uit de kraan komt.
Waterbesparende kranen zorgen voor minder doorloop van water. Dit doet de kraan met behulp van een aerator die lucht toevoegt aan de waterstraal. Zo komt er minder water uit te kraan zonder dat dit de sterkte van de waterstraal beïnvloed. Ingeval van warm water bespaart u meteen op uw energiekosten.
Uiteraard moet ook wanneer er voor het reinigen van chroom gebruik wordt gemaakt van schoonmaakazijn naderhand goed worden nagespoeld. Azijn is namelijk van zichzelf zuur en dus schadelijk voor het chroom wanneer dit er te lang aan wordt blootgesteld.
Giet een kopje baking soda in het toilet en geef ook dit even de tijd om in te trekken. Meestal is 10 tot 15 minuten voldoende. Daarna schrobt u de aanslag weg met de borstel. Wilt u zeker weten dat er helemaal geen urinesteen meer te zien is?
Azijn: een echt wondermiddel tegen kalkaanslag in de badkamer is azijn. Je kan natuurazijn (eventueel verdund met water) gebruiken, maar schoonmaakazijn werkt sneller omdat het zuurder en dus krachtiger is tegen kalk. Citroen: zuur is de grote vijand van kalkaanslag.
Een waterleiding ontkalken kan namelijk heel eenvoudig met een waterontharder. Hoe? Een waterontharder of waterverzachter heeft een reservoir met harskorrels. De harskorrels halen de calcium- en magnesiumionen, die kalkaanslag veroorzaken, uit het water en vervangen ze door natriumionen.
De kardoes bevindt zich in het kraanhuis. Trek hem daaruit en dompel hem tot de roestvrijstalen ring tien minuten onder in een glas met Grohclean (u kunt ook azijn of snelontkalker nemen, dan is de tijdsduur niet belangrijk). Spoel na het ontkalken de kardoes af met water. Haal nu de rubberen ringen en zeefjes los.
Quooker profileert zichzelf als “de kraan die alles kan” maar kan je ook je tuinslang er op aansluiten.
De G-Flex extra sterke flexibele tuinslang is wat ons betreft de beste flexibele tuinslang. Deze tuinslag is rekbaar tot 30 meter, is van een geweldige kwaliteit en is bijzonder sterk. Ook wordt de tuinslang met veel accessoires geleverd, waaronder een handige opbergzak.
De Gardena Waterdief Ovaal is een kraanaansluiting waarmee u een tuinslang aan kunt sluiten op een ronde of ovale kraan. De waterdief is geschikt voor kranen met een buitendiameter van 15 tot 20 millimeter. De waterdief is gemaakt van kunststof en voorzien van een stalen klem.