De jury wordt dus samengesteld uit leken, ofwel 'gewone' mensen. Deze groep mensen beslist of de verdachte schuldig is. Wanneer de jury de schuld van de verdachte heeft bepaald, verbindt de rechter hier een straf aan. Juryrechtspraak wordt, in tegenstelling tot veel andere Europese landen, niet gebruikt in Nederland.
Juryplicht in de Verenigde Staten betekent dat in principe iedere Amerikaan beschikbaar moet zijn om zitting te nemen in een jury. Elke Amerikaan kan hiervoor geselecteerd worden, dus ook rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof. Wanneer men een oproep ontvangt dient men op de selectiezitting te verschijnen.
[wedstrijd] - Een jury bij een wedstrijd is een groep van personen die van de organisatie van die wedstrijd de taak hebben gekregen het verloop van een evenement en/of het beoordelen van de prestaties van deelnemers, bijvoorbeeld bij een concours, kunstschaatsen, missverkiezing, enzovoort te verzorgen.
Zo werkt juryrechtspraak
Zoals hierboven al even benoemd werd bestaat een jury uit twaalf leken. Dit houdt in dat in feite alle meerderjarige Amerikanen opgeroepen kunnen worden om deel te nemen aan een jury. Deze oproeping in de VS wordt ook wel de juryplicht genoemd.
Het hof van assisen bestaat uit 3 beroepsmagistraten, bijgestaan door een jury van 12 burgers die door het lot worden aangewezen. De jury wordt voor elk assisenproces opnieuw samengesteld. Om de vier jaar wordt een lijst van kandidaat-juryleden opgemaakt.
Zitting hebben in een jury is een burgerplicht. De gezworene die niet aanwezig is bij het begin van het assisenproces of die zich terugtrekt zonder toelating van de voorzitter voordat zijn taak beëindigd is, kan worden gestraft met een geldboete van 50 tot 1000 euro (artikel 316bis Strafwetboek).
Landen als België, Frankrijk en de Verenigde Staten hebben juryrechtspraak. Nederland niet. In Nederland is de rechtspraak in handen van professionele rechters. Zij bepalen of iemand schuldig is en beslissen in zaken die aan hen worden voorgelegd.
Het hoofd van de jury is de gezworene wiens naam als eerste uit de bus is gekomen of die door de gezworenen wordt benoemd en de opdracht aanvaardt.
Wie opgeroepen wordt om in een volksjury te zitten, kan dat niet weigeren. Wie niet komt opdagen, riskeert dan ook boetes tot 25.000 euro. Juryleden zijn verplicht om “aandachtig de zittingen te volgen” en “onpartijdig” te zijn.
De volksjury is samengesteld op basis van de kieslijsten, door lottrekking. Voor de start van het proces kunnen verdediging en het openbare ministerie juryleden wraken. Dat betekent: uit de jury houden. Van een correcte vertegenwoordiging van de samenleving kan men dus bezwaarlijk spreken.
Nederland heeft dus geen juryrechtspraak zoals de Verenigde Staten en België. In die landen beoordeelt niet de rechter, maar een jury of iemand schuldig is. Een jury bestaat uit gewone mensen, zonder speciale opleiding voor het behandelen van rechtszaken. Cas wordt verdacht van een strafbaar feit; hij is een verdachte.
Zij worden bij loting aangewezen. Om de vier jaar stelt iedere gemeente een lijst van gezworenen op. Die worden geloot onder de kiezers die aan bepaalde voorwaarden voldoen: ze moeten bijvoorbeeld de taal spreken waarin het proces zal gevoerd worden, politici en artsen worden geweerd van deze lijst.
Algemeen. Het assisenhof is bevoegd voor misdaden zoals moord met voorbedachte rade, poging tot moord met voorbedachte rade, moord of gijzeling. Ons land telt 11 assisenhoven, één per provincie plus één in Brussel. Assisenhoven zetelen niet bestendig maar moeten telkens voor elk proces worden samengesteld.
Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het zeerecht en voor de aangelegenheden waarbij buitenlandse burgers of regeringen of de Amerikaanse federale regering zelf betrokken zijn. Met enige uitzonderingen worden alleen beroepszaken behandeld door het Hooggerechtshof.
In de rechtspraak is een jury een groep burgers die de schuldvraag van een verdachte beoordeelt. Nederland en Duitsland kennen in tegenstelling tot veel andere Europese landen geen juryrechtspraak meer.
Het hof van assisen behandelt de zwaarste misdrijven, zoals moord en doodslag, poging to moord, poging tot doodslag, gijzeling met dodelijke afloop, zware zedendelicten enz. Concreet is het hof van assisen bevoegd voor niet-gecorrectionaliseerde misdaden.
Ja. Een zitting van het hof van assisen is normaal gezien openbaar. Iedereen ouder dan 14 jaar kan de zaak vanuit het publiek volgen. Je moet daarvoor enkel je identiteitskaart voorleggen en uiteraard de regels naleven (stilte, geen gebruik van gsm,…).
Je mag ervan uitgaan dat het proces meerdere dagen duurt, meestal een week. Afhankelijk van hoeveel getuigen en deskundigen er aan het woord komen, zal het proces langer of korter duren.
Het hof van assisen behandelt de zwaarste misdrijven, die ook aangeduid worden met de term misdaden. Het Hof van assisen is het meest gekend omwille van de jury en omwille van de zware feiten die er behandeld worden. Meestal gaat het om moord of opzettelijke doodslag. Er is 1 hof van assisen per provincie.
Iedereen die rechter wil worden, moet eerst Nederlands recht studeren aan een universiteit. Daarna kan je het beste eerst een ander beroep kiezen waarin je werkervaring opdoet. Want je moet minstens 2 jaar ervaring buiten de rechterlijke organisatie hebben voordat je aan de rechtersopleiding kunt beginnen.
In de rechtszaal
Rechters beslissen of iemand de wet heeft overtreden, schuldig is aan een misdrijf. Ze hebben het laatste woord bij conflicten tussen burgers, bedrijven en overheid. In hun vonnis leggen ze een passende maatregel of straf op. Het oordeel van de rechter is bindend.
22 december 2017. De Mensenrechtenliga wint haar juridisch gevecht tegen het Afschaffen van het Hof van Assisen. Bij arrest van 21/12/2017 van het Grondwettelijk Hof werd het afschaffen van het Hof van Assisen teruggefloten.