Hij kruipt voorzichtig naar zijn prooi en door straalaandrijving schiet hij naar zijn prooi en vangt hem met zijn vangarmen. Met zijn sterke kaken breekt hij het harde schild van een kreeft. Soms gebruikt hij een soort inktgordijn om een prooi te vangen.
Alle inktvissen zijn carnivoren. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen.
Inktvissen zijn roofdieren. Ze eten krabben en kreeften, vissen en weekdieren. Een octopus eet ongeveer 25 krabben per dag. Inktvissen kun je eten.
Ze leven van krabben, garnalen, kreeften, andere weekdieren en vissen. Je vindt ze in alle zeeën en oceanen en kunnen zelfs een korte tijd uit het water leven. Zolang ze hun kieuwen maar nat houden. De meeste octopussen zijn niet giftig.
Dodelijk. De blauwgeringde octopus is amper enkele centimeters groot, maar één beet van het dier bevat in theorie genoeg gif om 26 mensen te doden. Bovendien bestaat er geen tegengif. De inktvis laat meestal alleen zijn mooie blauwe ringen zien als hij zich bedreigd voelt en op het punt staat om zijn gif te gebruiken.
Zo blijkt dat sommige inktvissen over meer dan 500 miljoen (!) neuronen beschikken. Ter vergelijking, een rat heeft er 200 miljoen en een normaal weekdier zo'n 20.000. Het betekent dat de hersenen van koppotigen die van muizen, ratten en zelfs honden naderen.
Het zijn fascinerende dieren: de koppotigen. Met familieleden zoals de octopus die opgesloten in een potje de deksel van binnen uit weet open te draaien. Het zijn meesters in het ontsnappen en de slimste octopussoort is ongeveer zo slim als een aapachtige of papegaai.
Vijanden van de octopus zijn dolfijnen, moeralen, zeepalingen en haaien. Als de octopus kan vluchten dan schiet hij snel weg met behulp van een felle wateruitstoot. Ook kan hij door kleine openingen heen om zo zijn vijanden achter te laten.
Octopussen kunnen dus zowel onderwater als op lang ademen.
Naast dat de inkt handig is voor de vis zelf, kunnen we er ook heerlijk mee koken. Zo wordt het regelmatig gebruikt bij gerechten als paella, risotto en pasta, maar ook werd de wereldberoemde zwarte burger gekleurd met inktvisinkt. Dit kun je kopen bij de betere vis- of delicatessenwinkel, of online.
In Nieuw-Zeeland is de grootste reuzeninktvis (Mesonychoteuthis hamiltoni) ooit gevangen. Het beest weegt 450 kilo en werd opgevist in de Antarctische wateren. De ogen zijn volgens de vissers zo groot als borden en de haken op de tentakels zouden zo scherp zijn als scheermessen.
De licht zilte smaak van inktvisinkt
Inktvisinkt heeft een licht zilte smaak en is goed te combineren met andere vissoorten. naast het feit dat je ontzettend veel kunt met inktvisinkt, wordt het voornamelijk gebruikt om pasta of risotto een zwarte kleur te geven.
Verschil inktvis en octopus
Ook al is een octopus een inktvissoort, niet alle soorten inktvis zijn hetzelfde. Het verschil zit 'm onder andere in het aantal tentakels. Een octopus heeft maar acht tentakels, terwijl alle andere inktvissen er tien (twee lange en acht korte) hebben.
Inktvissen zijn niet altijd giftig, hun inkt is vooral erg vervelend. Pas dus maar goed op als je een achtpotig dier in de oceaan ziet zwemmen!
Reuzeninktvissen en kolossale inktvissen behoren tot de grootste ongewervelde dieren op aarde. Ze worden tot wel 14 meter lang. De dieren wonen op anderhalve kilometer diepte (of nog dieper) en zijn overvallers. Dit betekent dat ze niet actief jagen maar eerder dieren grijpen die toevallig langskomen.
Een octopus heeft drie harten: één pompt het bloed door het lichaam, de andere twee pompen bloed naar de kieuwen.
Er is steeds meer bewijs dat octopussen (een onderafdeling van de inktvissen) een soort van mensachtige intelligentie hebben, wat leidt tot het vermogen om problemen op te lossen, het kunnen leggen van ingewikkelde verbanden, en te kunnen overleven, alleen door slim te zijn.
“Wij ontdekten dat inktvissen lichaamspatronen en -houdingen gebruiken om tijdens ruzies te communiceren,” vertelt onderzoeker David Scheel. “De houdingen en patronen kunnen best flitsend zijn, zo kunnen ze zich heel groot maken en heel donker worden.”
Intelligentie van inktvissen is een zeer interessant onderwerp. Deze wezens hebben namelijk een geweldige geest. Interessant genoeg bevinden de meer dan 500 miljoen neuronen die inktvissen bezitten in hun tentakels. Een inktvis-tentakel helpt de inktvis te voelen, te ruiken en zelfs beslissingen te nemen.
De zoo van Parijs pakt morgen uit met wel iets heel erg bijzonders: de blob. Een wezen dat loopt zonder poten, eet zonder maag en communiceert zonder mond.
Dieren Behalve mensen zijn er ook veel dieren die hersenen hebben. Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen.
Walvisachtigen hebben joekels van hersenen en dat hangt samen met hun sociale gedrag. Walvissen en dolfijnen hebben in de oceanen samenlevingen ontwikkeld die in complexiteit niet onderdoen voor die van de mens.