Een helofytenfilter is een zandfilter dat met behulp van bepaalde planten ('helofyten') water zuivert. Helofytenfilters worden gebruikt voor de zuivering van vervuild regenwater dat afstroomt van straten en parkeerplaatsen en kunnen zelfs afvalwater zuiveren.
De meest gebruikte moerasplanten in helofytenfilters zijn riet, biezen, zegge en lisdodde. Deze snelgroeiende planten zijn goed bestand tegen de afvalstoffen in het water. Helofytenfilters behoren tot de natuurlijke zuiveringssystemen die aan de strenge regels van waterzuivering kunnen voldoen.
Hoe lang gaat het mee? Ongeveer twintig jaar. Daarna is de bovenste laag van het filter te modderig / humusrijk geworden en zakt het water niet overal even goed meer weg.
De grootte van een helofytenfilter wordt bepaald door de hoeveelheid water die gezuiverd moet worden en de mate van verontreiniging daarvan. Daarom heb je ze in alle vormen en maten. Maar als we het hebben over huishoudelijk afvalwater dan geldt de vuistregel: tussen de 3 en 4 m² per persoon.
Helofyt of telmatofyt is de levensvorm van tweejarige- of vaste plant waarvan enkel de onder water zittende knoppen een ongunstige periode, zoals een winter, overleven. Etymologie: van ἕλος, Gr, helos: moeras; van τέλμα, Gr, telma: poel. De term helofyt wordt gebruikt in de vegetatiekunde.
De kosten van een helofytenfilter zijn erg afhankelijk van de locatie en de gewenste grootte. Een helofytenfilter voor een bedrijf dat jaarlijks tussen de 1.500 en de 2.500 m3 afvalwater heeft kost circa € 13.000. Onderhoud kost circa € 2.400 per jaar. Het rietveld moet in het najaar gemaaid worden.
De aanleg van een moerasfilter of helofytenfilter
Als u het moerasgedeelte gepland hebt in de folievijver hoeft u er alleen maar een extra plateau voor uit te graven. Dat bekleedt u vervolgens samen met de rest van de vijver met vijverfolie aan één stuk waarna u de vijverrand af kunt werken.
Door de zuurstoftoevoer van de planten kunnen de bacteriën goed groeien, deze bacteriën zorgen ervoor dat het water gezuiverd wordt van schadelijke stoffen. Na het vijverfilter stroomt het water in het plantenfilter, daar wordt door de bacteriën, die zich onderaan de stengels bevinden, het water gezuiverd.
De plantenfilter hoeft niet heel diep te zijn, circa -40 cm is voldoende. Voor het beste resultaat – kristalhelder water – doe je er goed aan dit moerasfilter zo groot mogelijk te maken, maar minstens een derde van het totale vijveroppervlak. Dan vindt er optimale filtering plaats door de planten.
Riet geniet de voorkeur omwille van zijn gunstige eigenschappen voor waterzuivering. Door het uitgebreide wortelstelsel en de grote hoeveelheid biomassa heeft riet een groot leefoppervlak voor bacteriën en andere micro-organismen. Deze zorgen voor een aanzienlijk deel van de zuiverende werking.
Een plantenfilter= een rietveld, de oppervlakte van een rietveld filter moet ongeveer 2 x de oppervlakte hebben van de vijver zelf. de doorstroming mag maar hooguit 50% per DAG van de inhoud van de vijver zijn.
De grootte van de lavafilter van een vijver is evenredig met de grootte van de vijver en de mate van de vuilbelasting. Een vijver die vissen bevat heeft een grotere vuilbelasting dan een vijver zonder vissen. De lavafilter mag ook niet te groot worden aangemaakt om een goede plantengroei te verzekeren.
De meeste zwemvijvers en biologische zwembaden worden gefilterd met behulp van een moerasbed. Deze fi lterzone sluit aan vlak naast het zwemgedeelte of ligt er een eindje van verwijderd. De filterende moeraszone wordt meestal gevuld met lavasteentjes, met bovenop vaak een toplaag van clinoptoliet.
De hele plant zit boordevol pyrrolizidine alkaloïden (PA's). Het grootste slachtoffer van deze giftige stofjes is uw lever. De giftigheid uit zich vooral in een leverziekte, die 'veno-occlusieve ziekte' wordt genoemd en onomkeerbaar is.
Op de middelbare school leren we bij biologie dat levende wezens zich onderscheiden van de levenloze natuur doordat ze voldoen aan zeven kenmerken: ademen, voeden, uitscheiden, bewegen, groeien, waarnemen en voortplanten.
Als iets leeft dan vertoont het de levensverschijnselen. Het kan dan bijvoorbeeld eten of bewegen. Als iets dood heeft het geleefd. Het leven van het organisme is voorbij.
Bacteriën vormden het eerste leven op aarde. Het waren organismen die maar uit één celletje bestonden. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan bij diepzeevulkanen (Black Smokers), waar warmte en voedingsstoffen vrijkwamen. Ze bestaan al heel lang: zeker 1,9 miljard jaar, maar misschien wel meer dan 4 miljard jaar.
Het meeste water dat wordt gezuiverd is grondwater of oppervlaktewater.
Vanuit het riool wordt het water naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt. In die rioolwaterzuiveringsinstallatie zitten filters met bacteriën. Het water wordt door die filters en dus langs de miljoenen bacteriën gepompt. De bacteriën eten alle viezigheid uit het water op.