De bunsenbrander is een regelbare gasvlam die wordt gebruikt in het laboratorium of op school in het scheikundelokaal onder andere om reageerbuizen, erlenmeyers en kolven te verwarmen, entogen te steriliseren etc.
De bunsenbrander werkt eenvoudig: door een rechtopstaand metalen koker wordt (meestal) methaangas gestuwd, dat bovenaan verbrand. Onderaan de koker zitten een aantal gaatjes waarmee lucht bijgemengd kan worden.
De vlamtemperatuur is regelbaar tussen 350 en ca. 1000 ° C (Teclu brander 1300 ° C). De vlam is verdeeld in kern, mantel en de bijna onzichtbare vlamrand.
De brander aansteken en uitzetten
Hiervoor wordt dan vaak de brander gebruikt. De brander bestaat uit de voet, gasaansluiting, gasknop, luchtschijf en schoorsteen. De voet zorgt voor stabiliteit, via de gasaansluiting komt het gas binnen. Met de gasknop bepaal je hoeveel gas in de brander komt.
Verhit de reageerbuis in een vlam van een bunsenbrander en wacht op de reactie van de vloeistof in de buis. Water zal eerst gaan verdampen, waarna het gaat bubbelen bij het kookpunt. Je ziet eerst kleine belletjes ontstaan in het water direct waar je de reageerbuis verhit met de vlam.
De functie van een brander is het introduceren van brandstof en verbrandingslucht in de verbrandingskamer. Dit dient te gebeuren bij de juiste snelheid, turbulentie en concentratie om zo de ontsteking en verbranding van de brandstof te verzekeren.
De blauwe vlam ontstaat wanneer de luchtschijf iets open gedraaid is. De verbranding is nu wel volledig. Er ontstaan geen roetdeeltjes die de vlam geel kleuren. We zeggen de vlam is kleurloos, in werkelijkheid zie je een lichte blauwe gloed.
De brander werkt meestal met aardgas, is circa 15-20 cm hoog, en staat op een stevige voet om te voorkomen dat hij omvalt. Soms is er een waakvlam aanwezig.
Gasbrander - Temperatuur max 1750 graden.
1. Chefs Torche Multi Gasbrander. De Chefs Torche Multi Gasbrander is uit ons onderzoek gekomen als de beste crème-brûlée branders van 2022. Deze multifunctionele, instelbare gasbrander is van een uitstekende kwaliteit.
Een vlam is onderop blauw. Het midden is wit en rondom de vlam is het geel. Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
Blauw, oranje of geel
Het blauwe van een vlam zie je als er genoeg zuurstof aanwezig is voor de verbranding, er verbrandt samen met de OH-radicalen ook een beetje koolstof (als CO of andere koolstof bevattende radicalen), vandaar kleur. Waterstof (H2) verbrandt kleurloos.
De temperatuur van een magma of lava hangt af van zijn samenstelling, en kan variëren tussen iets minder dan 600 °C en 1250 °C. Basaltisch magma/lava is de meest voorkomende soort en kent ook de hoogste temperaturen: ongeveer 1000 - 1250 °C. Magma's met een andere samenstelling zijn iets minder heet.
Gele vlam of pauzevlam
Deze gele vlam wordt ook wel pauzevlam genoemd. Je stelt de brander in op de pauzevlam als je de brander tijdelijk niet gebruikt. De gele vlam is niet geschikt om voorwerpen te verwarmen omdat er roet vanaf komt. De voorwerpen zouden dan vies en zwart worden.
GAS AANSTEKEN
Houd de aansteker/lucifer direct boven de schoorsteen. Je hand houd je hierbij naast de schoorsteen. Draai de gasschroef één slag open en steek het gas aan. De brander brandt nu met een goed zichtbare gele vlam van ongeveer 10 cm hoog.
Een draadnet is een plaat van dun metaal met netachtige patronen . Draadnet wordt op een statief geplaatst en hieronder komt de bunsenbrander . Het glaswerk komt op het draadnet.
Het blauw net onder het wit is het heetst. Rnd 1200 celsius.
Wetenschappers hebben een temperatuur van vier biljoen graden Celsius gecreëerd in een laboratorium. Dit is 250.000 keer heter dan de temperatuur in het centrum van de zon.
Hier is het 800-1000°C, de temperatuur is gedaald tijdens het ontstaan van de gassen. 4. De lichtgevend blauwe zone bevindt zich aan de basis van de vlam, onder de gekromde pit en reikt omhoog tot even boven de pit. In deze zone is de meeste zuurstof beschikbaar voor verbranding.
Wanneer de luchttoevoer bijna volledig gesloten is en er niet zoveel zuurstof bij kan, zie je een gele vlam. De moleculen in het aardgas reageren dan met minder zuurstofmoleculen dan mogelijk is. Zo krijgen we een onvolledige verbranding. Daarbij ontstaat roet, koolstofmonoxide (CO) en water.
Een Teclubrander is een brander met een regelbare gasvlam. Op het laboratorium kan een teclubrander gebruikt worden voor het verwarmen van diverse soorten glaswerk. Denk aan reageerbuizen, bekerglazen, erlenmeyers en kolven. Ook kan deze teclubrander ingezet worden voor het steriliseren van bijvoorbeeld entogen.
Om lichtgroene vlammen te maken gebruik je borax. Om groene vlammen te maken gebruik je aluin. Om oranje vlammen te maken gebruik je natriumchloride. Om paarse vlammen te maken gebruik kaliumchloride.
Vuur heeft geen schaduw, omdat vuur licht manifesteert en duisternis verdrijft. De boodschap: zend licht uit en duisternis verdwijnt.
De hitte van een vuurtje is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof en het soort brandstof. Een gewoon vuur van brandhout heeft een temperatuur tussen de 750 en 800 graden Celsius. Een typisch haardvuur.