Adaptogenen of adaptogene stoffen, verbindingen of kruiden verwijzen naar het farmacologische concept waarbij toediening resulteert in stabilisatie van fysiologische processen en de bevordering van homeostase, bijvoorbeeld verminderde cellulaire gevoeligheid voor stress.
Adaptogenen hebben een positief effect op het bijnierenstelsel dat de hormonale respons beheert van het lichaam wanneer sprake is van stress. Dit maakt adaptogenen geschikt als aanvulling op een gezonde levensstijl en als ondersteuning voor het immuunsysteem, de gemoedstoestand of het energieniveau.
Een adaptogeen is een stof die de weerstand verhoogt en de energie, het zenuwstelsel en het immuunsysteem in evenwicht brengt. Adaptogene kruiden zoals rhodiola, mucuna pruriens en ashwagandha gaan stressoren tegen en helpen het lichaam zich aan te passen aan fysieke en mentale belasting.
Ashwagandha. Ashwagandha wordt voornamelijk gebruikt in stresssituaties, als natuurlijk rustgever. Het gelijktijdig gebruik met antidepressiva kan mogelijk leiden tot een versterking van het antidepressieve effect van de medicijnen.
Saffraan wordt al eeuwenlang geprezen in de traditionele Chinese geneeskunde om zijn positieve invloed op de stemming en gemoed. In de ayurvedische geneeskunde werd het reeds beschreven als een adaptogeen. Dit wil zeggen dat saffraan de mentale weerbaarheid verhoogt zonder dat het uitputting veroorzaakt.
Als adaptogeen verhoogt ashwagandha de niet-specifieke weerstand tegen ziekte en lichamelijke en psychische stress (acuut/chronisch). Ashwagandha heeft een brede werking, verbetert de conditie van lichaam en geest en draagt bij aan een gezond en lang leven.
Jezelf masseren met sesamolie en enkele druppeltjes essentiële gemberolie kan wonderen verrichten, maar ook een kompres met warme thee en verse gember voelt goed aan. Voor hulp op maat moet je natuurlijk een afspraak maken met je dokter, maar deze tips kunnen je al een heel eind op weg helpen.
Zo werken salie, fenegriek en zoethout hebben stimulerend. Ook groene thee helpt bij dit kwaaltje. Rusteloosheid, angst en prikkelbaarheid zijn enkele vaak voorkomende klachten tijdens de menopauze. Kies daarom voor kalmerende infusies op basis van kamille, citroenmelisse, passiebloem of valeriaan.
Waar zit oestrogeen in? Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Gemoedstoestand. We linken stress aan een verhoogd cortisol. Ashwagandha is een adaptogeen, wat betekent dat het kruid een verstoorde hormoonbalans terug in evenwicht brengt. Dit zou kunnen betekenen dat een extract van de wortel het niveau van het hormoon cortisol bij gestreste individuen naar beneden drijft.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Ashwagandha voelen de effecten na 2-3 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Ashwagandha te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
Waar je op moet letten als je ashwagandha koopt
Als je ashwagandha koopt, is het belangrijk op twee dingen te letten. We raden je aan om een extract te kiezen met een hoge concentratie withanoliden en de andere werkzame stof oligosacchariden. Daarnaast adviseren je een extract met een lage concentratie withaferina A.
In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan aanbevolen bij uiteenlopende aandoeningen waaronder maagdarmproblemen, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, depressie, geheugenproblemen en pijn. Volgens de Chinese geneeskunde verbetert saffraan de bloedcirculatie en helpt het bij menstruatieklachten.
Depressie symptomen en voorkomen met antidepressiva zoals zaffranax.
Voedingsmiddelen zoals saffraan kunnen ook allergische reacties veroorzaken. Echter zijn er uit diverse studies waarbij tests zijn uitgevoerd op mensen geen significante of gevaarlijke bijwerkingen gevonden bij dosering onder de 1.5 gram per dag.
KSM-66®: het beste ashwagandha-extract
Ashwagandha KSM-66® is het hoogst geconcentreerde ashwagandha-extract op de wereldmarkt. Bovendien is het momenteel ook het best wetenschappelijk onderzochte extract: de resultaten zijn zeer positief.
Hoe wordt Ashwagandha 500 mg ingenomen? Eénmaal daags één capsule bij de maaltijd met water innemen. De aanbevolen dagelijkse dosering niet overschrijden.
Passiebloem kunt u verkrijgen als extract. Een ander geschikt kruid ter vermindering van de klachten van een burn-out is rozenwortel. U zult tevens minder vermoeidheid ervaren omdat de waarde van het stresshormoon cortisol in de ochtend afneemt.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
Vitamine C
Je bijnieren bevinden zich boven op je nieren. Vitamine C zit in hoge concentraties opgeslagen in je bijnieren. Wanneer je vol stress zit, verbruik je veel vitamine C. Ondersteun dus je bijnieren en voed je lichaam met extra vitamine C.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor een heleboel processen, maar vooral bekend om haar betrokkenheid bij de vorming van je private parts, menstruatiecyclus en zwangerschap. Als je tekort oestrogeen hebt kun je bijvoorbeeld last hebben van een droge bedoening daar beneden, weinig energie, allergieën en opvliegers.