Als u vermoedt dat het gevonden voorwerp op enigerlei wijze in relatie staat tot een misdrijf dan dient u het voorwerp te allen tijden bij de politie af te geven en hiervan aangifte te doen. Gevonden wapens moet u te allen tijden naar de politie brengen.
Voorwerpen die u op straat vindt, zoals een paspoort, sleutels of portemonnee, levert u in bij de gemeente. Een onbeheerd voorwerp op straat is wettelijk eigendom van de gemeente. Als u op straat iets vindt dan kunt u het ook bij uw gemeente melden.
Het zoeken naar gevonden voorwerpen per gemeente kunt u doen via de link Alle Gemeenten . Maar ook gericht zoeken naar bijvoorbeeld voorwerpen bij de NS, of Amsterdam. U kunt dit doen via de zoekoptie rechts bovenin. Indien u een gevonden voorwerp heeft welke u wilt aanmelden doe dat Hier.
Allereerst: als je vermoedt dat het gevonden voorwerp of geld in relatie staat tot een misdrijf dan dien je het bij de politie af te geven en hiervan aangifte te doen. Dat is te lezen op iLost, een officiële website waar je gevonden voorwerpen kunt aanmelden. Officieel moet je al het geld dat je vindt aangeven.
Verloren en gevonden voorwerpen meldt u bij de gemeente. Kijk op de website van uw gemeente hoe u dat doet.
Gevonden voorwerpen in bewaring geven
Vraag dan om een bewijs van aangifte of van inbewaringgeving. Besluit u het voorwerp zelf te bewaren? Dan moet u zorgen voor het onderhoud, zodat de staat van het voorwerp niet verslechtert.
Gevonden voorwerpen worden, zo is wettelijk bepaald, na het verstrijken van die wettelijke verjaartermijn door de gemeente verkocht, vernietigd of hergebruikt. Voor vinders die door hen gevonden voorwerpen zelf thuis bewaren, geldt een bewaartermijn van een jaar.
Met het afgepakte criminele vermogen wil de overheid eerst slachtoffers compenseren, de rest vloeit naar de staatskas. Het Openbaar Ministerie kan via strafzaken winsten afpakken, maar ook gebruik maken van een (hogere) geldboete, verbeurdverklaring of een schadevergoedingsmaatregel.
Allicht meer in de stad, want het principe is: geld vind je op plaatsen waar veel mensen passeren én waar ze hun geld bovenhalen. Dus in winkelstraten, maar evengoed op parkings van snelwegen en supermarkten, in tankstations enzovoort. Maar ook onbewoonde uithoeken verdienen alertheid.
Het teruggeven van in beslag genomen goederen gaat via het Openbaar Ministerie. Dit kan enkele weken duren. Van belang hiervoor is dat de zaak onherroepelijk moet zijn. Dit houdt in dat de termijn waarin in hoger beroep kan worden gegaan, te weten twee weken na de uitspraak, moet zijn verstreken.
Om spullen makkelijker terug te vinden, werken meer dan 250 gemeenten samen met het landelijke portaal www.verlorenofgevonden.nl. Daarop is te zien of iemand je portemonnee, sleutels of fiets heeft gevonden en waar je die kunt ophalen. Dat kan zowel bij de gemeente als bij de eerlijke vinder thuis zijn.
Wat doet NS met gevonden voorwerpen? Wij bewaren gevonden voorwerp(en) 5 dagen op het station waar het ingeleverd is. Binnen deze termijn kun je het kosteloos ophalen op het betreffende station. Na 5 dagen gaat voorwerp naar het Centraal Bureau Gevonden Goed.
Je kunt een gevonden voorwerp aan een NS-medewerker op het station of in de trein geven. Als dat niet lukt, kun je het ook online aangeven.
Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie. Dit kan zowel op het kantoor in de gemeente waar je je portefeuille bent kwijtgeraakt, als in de politiepost in je eigen gemeente. 2. Laat je bankkaart onmiddellijk blokkeren via Card Stop op het nummer 070 344 344.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
tegen iemands zin van iemand wegnemen
1) Afladen 2) Afnemen 3) Afnemen van bezit 4) Afpikken 5) Aftroggelen 6) Bietsen 7) Gappen 8) Grissen 9) Inpikken 10) Ontfutselen 11) Ontnemen 12) Pikken 13) Tegen wil en...
Wat gebeurt er met mijn in beslag genomen voertuig en/of spullen? Het Openbaar Ministerie beslist of de goederen terug worden geven, in bewaring blijven of vernietigd worden. De bewaring van goederen gebeurt veelal door Domeinen Roerende Zaken.
Paspoort of identiteitskaart teruggevonden na aangifte
Dan bent u verplicht het document in te leveren bij uw gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als identificatiemiddel. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien.
In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat een gemeente verantwoordelijkheid draagt voor de uitvoering van de 'zorgplicht onbeheerde zaken'. Dit omvat registratie, beheer en bewaren van verloren en gevonden voorwerpen.
Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt u een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens.
U kunt de vermissing van uw paspoort of ID-kaart ook doorgeven bij het Stadsloket. Het is niet mogelijk om telefonisch door te geven dat u uw reisdocument kwijt bent. U moet persoonlijk langskomen omdat uw identiteit moet worden vastgesteld. U hebt hiervoor geen afspraak nodig.
U kunt op verschillende manieren aangifte doen bij de politie. Dat kan telefonisch, op het politiebureau, via internet of via een 3D-loket. Op de website van de politie vindt u verschillende misdrijven waarvan u aangifte kunt doen. En op welke manier u dan het beste aangifte kunt doen.