Goudsbloemen fleuren je bak op. De planten verbeteren de bodem, weren schadelijke insecten en nare aaltjes in de mix en trekken nuttige insecten aan. Kortom: goudsbloemen horen in elke moestuin ð.
Dankzij de ontstekingsremmende, wondgenezende en ontsmettende werking staat de plant in de alternatieve geneeskunde bekend als dé wondgenezer. Goudsbloem wordt gebruikt voor de behandeling van huidzweren, slecht genezende wonden en littekens, blauwe plekken en snijwonden, scheurwonden, winterhanden en brandwonden.
Goudsbloemen zaaien lukt op bijna alle soorten grond, behalve als het echt heel nat is. Een voedselrijke, liefst leemachtige bodem zonder al teveel plassen water is dus het beste. De beste plek voor de goudsbloem om te groeien is in de volle zon, eventueel halfschaduw.
Goede buren van tomaten
Als je tomaten met bloemen en kruiden in één pot wilt zetten, kies dan planten die dezelfde behoeften hebben. Bijvoorbeeld basilicum en goudsbloemen. Basilicum smaakt heerlijk met tomaat. Knaloranje goudsbloemen zijn eetbaar, zorgen voor meer kleur en trekken bestuivende insecten aan.
Voor het krijgen van tomaten moeten de gele bloemen 'bestoven' worden. Dit houdt in dat het stuifmeel van de stuifmeeldraden op de stamper terechtkomt. In de natuur wordt het bestuiven van de tomaten- bloemen gedaan door insecten, die op zoek zijn naar stuifmeel of door de wind.
Voorbeelden van inheemse planten die slakken uit de weg gaan zijn: bosanemoon, wilde akelei, zulte, vingerhoedskruid, klimop, inheemse viooltjes, inheemse varens, ooievaarsbek en kruiden als tijm, bieslook en daslook.
Goudsbloem is eetbaar én heeft een geneeskrachtige werking. Het is dus zeker niet giftig. Goudsbloem wordt verwerkt in crèmes en zalven en is verzachtend en kalmerend. Het wordt al eeuwenlang gebruikt bij huidaandoeningen, zoals wonden, eczeem en zonnebrand.
Afrikaantjes zijn dé beste buurplanten voor in je moestuin. Ze verjagen aaltjes in de mix, weren schadelijke insecten - zoals luizen - en trekken massa's bijen en vlinders aan.
Als je geen zaad van de bloemen wilt bewaren, kun je het beste wekelijks de dode bloemen eruithalen. Op die manier kun je er heel lang plezier van hebben, want dan groeit hij gewoon door. Als je een paar uitgebloeide bloemen laat zitten, kun je zaad oogsten voor volgend jaar.
Lavendel ruikt heerlijk en is bijna onmisbaar in de tuin. Ook komen hier heel veel bijen, hommels en vlinders op af. De bloemen kun je aan het einde van het jaar ook gemakkelijk oogsten en gebruiken in geurzakjes.
Het zaaien van goudsbloemen is simpel: je strooit de zaden uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Bedek het een klein beetje met aarde. Zaaien kan je doen in maart, april, mei of juni als je dat jaar nog bloemen wilt. Als je goudsbloemen in de zomer of herfst zaait gaan ze het volgende voorjaar bloeien.
Lavendel zijn groenblijvende en geurende tuinplanten. Lavendel past in iedere tuin en kan ook goed in een pot op een terras. Lavendel is goed voor de biodiversiteit in de tuin.
Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om een kruidenboter op te fleuren, maar ze kunnen ook gebruikt worden in thee of soep. De kroonbladeren worden gebruikt als kleurstof in kaas en boter, en als surrogaat voor saffraan. Goudsbloem werd al gebruikt door de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen.
Calendula officinalis, ook bekend als goudsbloem, volgt met haar kopje gedurende de hele dag de zon. Hierdoor absorberen de bloemblaadjes veel licht en warmte, wat vervolgens wordt omgezet in talrijke actieve bestanddelen.
Groei. Goudsbloem / Calendula is een éénjarige plant. Dat betekent dat 'ie de Nederlandse winters niet overleeft. Je zaait, de plant groeit en sterft, allemaal in minder dan een jaar tijd.
Afrikaantjes hebben echter nog een belangrijk wapen in de strijd tegen ongewenste insecten. Hierbij kun je denken aan mieren, maar ook witte vliegjes laten de planten liever links liggen zodra er Afrikaantjes in de buurt zijn.
Afrikaantjes tegen slakken
Een manier om slakken te voorkomen in je tuin is door het zaaien van afrikaantjes. Het klinkt gek, maar toch is het een effectieve wijze om (naakt)slakken af te weren. Het kan ook zeker in de moestuin geen kwaad om wat afrikaantjes in te zaaien tussen de gewassen.
Af en toe water geven en bij een temperatuur van boven de 18 graden in de moestuin zetten. Zet ze aan de rand van de moestuin of gewoon naast en tussen de groenten. Het ziet er heel vrolijk uit.
Zowel huisjesslakken als naaktslakken houden vooral van kruidachtige vaste planten met lekker sappig blad, zoals de meeste hosta's (hartlelie, funkia). Verder vreten ze ook aan jong blad, jonge scheuten, kiemplanten en zachte vruchten van allerlei plantensoorten.
Lavendel
Omdat struikachtige, kruidachtige mediterrane planten niet worden aangevallen door slakken, is lavendel een uitstekende keuze.
Kun je goudsbloem stekken? Nee, deze eenjarige plant kun je niet stekken. Je kunt wel zelf het zaad van de bloemen bewaren en in het voorjaar uitzaaien.
Knoflook extract
Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Je kunt ze afschrikken door anti-slak gewassen te kweken met sterke geuren waar slakken niet zo dol op zijn, zoals munt, salie, tijm of knoflook. Creëer een droog oppervlak in je moestuin zonder dat je moestuinplanten een tekort aan water hebben.