Ratten worden door de gemeente alleen bestreden op locaties waar zij te veel schade kunnen veroorzaken of een reëel gezondheidsrisico kunnen vormen. Over het algemeen is dat risico vrij klein. Bestrijden heeft geen zin als er voedsel en schuilplekken beschikbaar blijven.
De gemeente is verplicht om overlast van ratten, kakkerlakken en faraomieren bij particuliere huishoudens te bestrijden. Voor de bestrijding van andere plaagdieren moet u zelf contact opnemen met een bestrijdingsbedrijf.
Heeft u last van ongedierte in huis, dan kunt u bij de gemeente terecht voor advies. De gemeente bekijkt hoe het ongedierte kan worden bestreden. U kunt ook contact opnemen met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
Meld overlast bij de gemeente
Voor het melden van overlast van ratten of andere plaagdieren in de openbare ruimte of in en rond uw huis kunt u een melding doen bij de gemeente: meldingen.amsterdam.nl. U kunt uw melding ook op een andere manier doorgeven: Bel 14 020, het informatienummer van de gemeente.
Het bestrijden en/of voorkomen van ongedierte valt onder kleine herstelwerkzaamheden die voor rekening zijn van de huurder, tenzij anders staat omschreven in het contract.
Knaagschade door muizen en ratten met vergaande gevolgen
Wat veel mensen niet weten is dat knaagschade veroorzaakt door muizen en ratten of ander ongedierte niet is verzekerd. Knaagschade door muizen en ratten kan soms zeer vergaande gevolgen hebben.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Ratten komen vooral af op voedsel, in of rondom je huis. Het maakt hen niet uit wat er te vinden is, want ze eten alles: vogelvoer, granen, fruit, vlees, vis, groenten, knollen en bedorven afval. En als ze flinke honger hebben, kunnen ze zelfs kippen, duiven en muizennesten aanvallen.
Over het algemeen betaal je voor professionele rattenbestrijding een vanafprijs van 90 euro. Deze loopt vervolgens op tot zo'n 300 euro bij een heuse rattenplaag. Maar om de exacte prijs helder te krijgen, komt de rattenbestrijder altijd eerst even kijken.
Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Deze geuren kun je inzetten om ratten te verdrijven. Let er wel op dat deze geuren vaak een tijdelijk effect hebben.
In Rotterdam komt de rat veel voor, omdat hij in onze omgeving alles vindt wat hij nodig heeft. Hij nestelt graag aan walkanten, in riolen en in of onder gebouwen. Daar vermenigvuldigt hij zich snel. Een wijfje kan tijdens haar leven meer dan honderd jongen werpen.
Ongedierte weren door een ondraaglijke omgeving te creëren.
Middels elektronische ongediertepreventie apparatuur van PestiNext kunnen we binnen in huis of bedrijf een ondraaglijke omgeving creëren voor muizen en ratten. Middels Tupoleum kunnen wij ratten, muizen en wild buiten verjagen.
Zowel bruine ratten als zwarte ratten kunnen goed klimmen. Zwarte ratten zijn er echter iets beter in, omdat ze van nature gewend zijn om in bomen te leven. Waarom zwarte ratten graag op hoge plekken leven?
Het gif voor ratten zijn middelen die de stolling van het bloed tegengaan. Iedere keer als de rat van het rattengif eet wordt de bloedstolling minder. Het gevolg hiervan is dat de ratten sterven aan inwendige bloedingen. Dit kan 3 tot 14 dagen duren totdat de rat voldoende heeft binnengekregen.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Rentokil is wereldwijd de grootste commerciële onderneming in ongediertebestrijding en levert zijn klanten de hoogste niveaus van risicobeheer, zekerheid en reactiviteit. Overal ter wereld rekenen bedrijven en woningeigenaren op Rentokil om hun problemen met ongedierte op te lossen.
Professionele rattenbestrijding
Professionals maken gebruik van rattengif en rattenklemmen. Vooral als het gaat om een grote plaag gebruiken ze de rattenklem in combinatie met rattengif. Bespaar jezelf tijd, geld en moeite en schakel onze professionele rattenbestrijder in.
Territorium en verblijfplaats
De bruine rat heeft geen territorium dat verdedigd wordt tegen andere bruine ratten. Ze hebben wel een vast activiteitengebied, waarbij de dieren meestal niet meer dan 100 meter afleggen. Bij voldoende voedsel verplaatsen ze zich zelfs nog minder.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
rattenkeutels en urine zijn gevaarlijk om het feit dat ze ziekteverwekkende bacteriën en virussen kunnen bevatten. Doordat ze hun uitwerpselen de gehele dag overal achterlaten waar ze lopen is de kans groot dat daar ook besmetting op kan treden van ernstige ziekten.
Ratten vangen met honden
Vinden ze een rat dan schudden ze hem dood. Een snelle 'humane' dood, zonder risico op doorvergiftiging. Het is daardoor de meest dier- en milieuvriendelijke manier om ratten te doden.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Ratten in je huis
Hun tanden zijn zo sterk, dat ze er makkelijk mee door beton, hout of plastic materialen kunnen knagen.