Het gezicht van Terschelling wordt al eeuwen bepaald door De Brandaris, de 55 meter hoge vierkante vuurtoren met 206 traptreden, dateert uit 1594. De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland die al meer dan vierhonderd jaar over het eiland waakt.
De Brandaris is een vuurtoren op Terschelling, en tevens de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland. Deze toren is vernoemd naar Sint Brandarius of Sint Brandaan. In het huidige dorp West-Terschelling stond in de middeleeuwen een Sint-Brandariuskerk, waarvan de toren als baken voor de scheepvaart diende.
Tot in de jaren '80 was het mogelijk de Brandaris te beklimmen. Dit is tegenwoordig helaas niet meer mogelijk. Reden hiervoor is dat de Brandaris een groot deel van de Noord-Nederlandse kust in de gaten moet houden. Voor dit doel staat er een enorme hoeveelheid aan apparatuur in het 'huisje' bovenop de Brandaris.
Brandaris is een merk zware shag, dat momenteel onderdeel is van het tabaksfabriek Imperial Tobacco, waarvan de fabriek die Brandaris produceert gevestigd is in het Friese Joure.
De hoogste vuurtoren van Nederland is geel-zwart gestreept, bijna 45 jaar oud, 65 meter hoog en staat op de Maasvlakte in Rotterdam.
De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland.
De oudste nog werkende vuurtoren ter wereld staat in Ierland en biedt nu een zonsondergangtour aan. De tour vindt plaats in de 800 jaar oude Hook Lighthouse, op het puntje van Hook Peninsula in Wexford.
De huidige Brandaris is de derde vuurtoren die op het eiland is gebouwd. De eerste verrees in 1323, op verzoek van de stad Kampen. De vloot van de Hanzestad voer namelijk veelvuldig langs Terschelling naar de Noordzee. De vloot had daarom belang bij 'eijn merke' op deze route: een goede markering voor de zeelieden.
Een knallend afscheid! De historiche vuurtoren van Egmond aan Zee is al bijna 200 jaar oud! De toren is in 1833 gebouwd, is 37 meter hoog en heet J.C.J. van Speijk.
Een vuurtoren is een toren die door lichtsignalen schepen veilig helpt varen. Het licht is van ver goed te zien. Op deze manier worden schepen gewaarschuwd voor een klif of baai in de buurt.
Schiermonnikoog kent twee 'vuurtorens': de witte en de rode. Alleen de rode vuurtoren (de Noordertoren) is nog in functie en wordt 24 uur per dag bemand. Naar besluit van Koning Willem III worden in 1853 twee torens op het eiland geplaatst, die een jaar later worden voorzien van een stilstaand lichttoestel.
Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je niet één maar twee vuurtorens. Ver staan ze niet uit elkaar; tussen de Noordertoren en Zuidertoren zit slechts een dikke kilometer afstand.
Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000 vuurtorens te vinden.
Omdat ze over het algemeen op heel winderige plekken staan en de wind heeft minder vat op een rond gebouw dan op een vierkante, de weerstand is kleiner maar er zijn natuurlijk wel vierkante vuurtorens.
De bijnaam 'Lange Jaap' kreeg de toren al gauw na oplevering in 1878 vanwege zijn typische vorm en lengte.
De vuurtoren in Den Helder. Den Helder - De Helderse vuurtoren Lange Jaap staat op instorten. Het risico op omvallen, zeker in combinatie met verwachte wind, is dusdanig dat de omgeving veilig moet worden gesteld, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt van het eiland Texel. Vanaf de toren, op zo'n 45 meter boven zeeniveau, heeft u een prachtig uitzicht over Texel en de Waddenzee. Onderweg naar boven zijn verschillende presentaties over de geschiedenis van de vuurtoren Eierland te vinden.
De vuurtoren van Ameland, officieus de Bornrif genoemd, werd in 1881 gebouwd in opdracht van Koning Willem III. Het ontwerp van de vuurtoren was wederom van de hand van Quirinus Harder. De Nederlandse architect ontwierp meerdere vuurtorens, waaronder de Vuurduin van Vlieland en Eierland van Texel.