Bepaalde chemische stoffen kunnen de oorzaak zijn van puistjes. Een vette lucht en chloorhoudende producten zijn bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor je huidconditie.Ze vergroten de kans op verstopping van de talgklieren.
Bij een onzuivere huid die tot acne neigt zijn conditiesporten als joggen, skaten, zwemmen of biken aan te bevelen en in het algemeen natuurlijk iedere vorm van beweging in de buitenlucht. Als je dat niet leuk vindt, kun je een vergelijkbaar effect bereiken met sporten als voetbal, volleybal of tennis.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Stress en onrust
Stress, onrust, paniekaanvallen; het is niet goed voor je gezondheid en ook niet voor je huid. Dit komt doordat stress ervoor zorgt dat je lichaam hormonen zoals cortisol aanmaakt, waardoor de klieren in je huid meer talg aan gaan maken. Een vette huid is vatbaarder voor acne en andere huidproblemen.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Tandpasta helpt niet tegen acne, écht niet
De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol. Deze producten irriteren en beschadigen de huid en maken het bacteriën nog makkelijker om lelijke ontstekingen te veroorzaken.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Langdurige blootstelling aan chloor zal de natuurlijke vetten van de huid aantasten en verminderen. Hierdoor droogt de huid uit en kan deze geïrriteerd raken. Als je een gevoelige huid hebt, zul je al snel last krijgen van jeuk, roodheid of in het ergste geval uitslag krijgen als gevolg van chloorwater.
De blootstelling aan chloorwater kan ook irritaties van de huid veroorzaken of ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Wanneer je een huidbarrière hebt die niet goed werkt, kan chloor eerder voor een irritatie zorgen. Neem na het zwemmen zeker een douche zodat al het zeewater of de chloor weggespoeld wordt.
Reinig je huid met lauwwarm water: Heet water droogt namelijk je huid uit en van koud water gaan je poriën niet goed genoeg open.
Droge huid door zwemmen
Uit onderzoek is gebleken dat desinfectantia zoals chloor ervoor zorgen dat er meer water uit de huid verdampt. Hierdoor verslechtert de huidbarrière en wordt de huid droog en gevoelig. Huidaandoeningen zoals eczeem en jeuk komen bij zwemmers dan ook vaker voor dan gemiddeld.
Zout water is goed voor je huid
Deze geldt alleen voor zwemmen in zeewater en niet voor zwemmen in chloorwater: zwemmen is goed voor je huid. Zout water is rijk aan zout (goh), magnesium en kalium en dat kan helpen bij eczeem, psoriasis, acne en wondjes.
Voordelen van zeewater voor de huid
Het zeewater verdient de voorkeur boven chemische middeltjes, die te agressief kunnen zijn voor de huid en daardoor sneller littekens veroorzaken. De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.
Mensen met acne, hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is.Dan is het dus niet nodig om vaseline te gebruiken. Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen.
Een steenpuist breekt vaak vanzelf binnen een week open, waarbij het pus naar buiten komt en de huid kan gaan genezen. Wat je in de tussentijd zelf kunt doen is, naast er zoveel mogelijk vanaf blijven, gebruik te maken van huidverzorgingsproducten met salicylzuur, ook wel BHA genoemd en AHA.
Stip de pukkel aan met een product op basis van Benzylperoxide en/of Salicylzuur. Benzylperoxide doodt de acnebacterie waardoor de puist sneller zal uitdrogen, salicylzuur heeft een talg oplossende en ontstekingsremmende functie waardoor de ontstekingsreactie zal afnemen.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Toch is het niet zo'n goed idee om alcohol te gebruiken om puistjes te bestrijden. Alcohol kan de huid namelijk flink uitdrogen en irriteren, waardoor huidproblemen kunnen verergeren.
Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop). Was eerst heel goed je handen, ook onder je nagels. Knijp het puistje uit met schone tissues of watjes. Ontsmet het puistje daarna goed met een middel op alcoholbasis, zoals Sterilon.
Puistjes op de wangen:
Oorzaak: Puistjes op de wangen kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, vuil, maskne en het onbewust aanraken van het gezicht. Hoe los je het op: Reinig regelmatig je telefoon, was je handen vaak, verwissel je kussensloop minstens 2 keer per week en vermijd contact met je gezicht.
Vermijd enkelvoudige koolhydraten en suikers, zoals zoet broodbeleg, frisdranken, koek, snoep, chocolade, toetjes, ijs, wit brood, aardappelen, witte rijst en witte pasta. Voeding met een hoge suikerwaarde verergert bij veel mensen acne.
Vrouwen blijken hier vaker last te hebben dan mannen. Dit valt te verklaren door hormonale schommelingen (bijvoorbeeld tijdens menstruatie of zwangerschap) en door de vaak stressvolle combinatie van werk en gezinsleven. Deze zogenaamde stresspuisten komen voornamelijk voor op de kin en kaaklijn.