Wanneer het water kookt voeg je hier beetje voor beetje wat sodium bicarbonate (baking soda) aan toe. De baking soda maakt de kikkererwten extra zacht. ,,Dat is ook meteen het geheime ingrediënt van een goede hummus", verklapt Jinan.
Het weken met baking soda helpt om ze sneller zacht te laten worden en om de hummus romiger te maken.
De baking soda maakt het water alkalischer, wat de kikkererwten sneller zachter maakt door hun pectinebindingen te verzwakken . Ook zorgt het sauteren van de kikkererwten met de baking soda voordat er water wordt toegevoegd voor een wrijving die helpt de velletjes af te breken en de baking soda beter in het velletje laat doordringen.
Mary Stottelaar, diëtist van PuurGezond, legt uit: 'Baking soda reageert met het zuur in onze maag, waardoor je maaginhoud minder zuur wordt en je dus minder last krijgt van maagzuur. Om die reden wordt natriumbicarbonaat dan ook gebruikt in sommige maagzuurremmers.
Voeg een spat water toe als de erwten al te erg aankoeken (een beetje is niet erg). Zet de pan in de gootsteen en blus de kikkererwten af met koud water. Wrijf de erwten 2 minuten heen en weer tussen je handen. Zo masseer je de velletjes los.
Verwarm de gecoate kikkererwten in de magnetron of op het fornuis in een grote koekenpan op middelhoog vuur gedurende 3 minuten, spoel ze vervolgens drie keer af met water in een grote kom. Wrijf de kikkererwten bij elke spoeling krachtig tussen je handen, en de velletjes vallen eraf en spoelen weg.
De kikkererwten ontvellen doe je heel eenvoudig door 1,5e lepel baking soda aan het warme water toe te voegen.Laat een paar minuten intrekken en wrijf over een handvol kikkererwten onder stromend water om het velletje te verwijderen. Laat de erwten daarna afkoelen voor gebruik.
Behalve aluminium potten en pannen. Zuiveringszout en aluminium gaan niet goed samen. Het kan er zelfs door gaan roesten, dof worden of verkleuren. Dat is vooral het geval wanneer het spul in de pan trekt.
Door de chemische reactie die ontstaat door het combineren van baking soda met vloeistof, zuur en hitte, ontstaat koolstofdioxide. Deze kleine CO2-gasbelletjes zorgen voor zachte en luchtige bakwaren zoals koekjes, pannenkoeken en taarten. Baking soda verhoogt ook de pH-waarde en vermindert gluten .
Baking soda voor je darmen en bij brandend maagzuur.
Natriumbicarbonaat werkt bij verschillende maag-darmproblemen, zoals een opgeblazen gevoel en maagzuur. Je darmen reageren namelijk vaak op een verstoring van de zuur base verhouding. Brandend maagzuur ontstaat onder andere bij een tekort of teveel aan maagzuur.
Knoflook: Verse knoflookteentjes zijn altijd beter dan knoflookpoeder, en dat geldt vooral voor zelfgemaakte hummus! Baking soda: Door baking soda toe te voegen aan de kikkererwten worden de peulvruchten makkelijker te verteren, zachter en makkelijker te pellen . Sla dit ingrediënt niet over!
Gooi je wat kikkererwten door de salade, dan is het slim om ze eerst even af te spoelen voor de smaak. Wil je een blik bonen in je soep? Dan kun je het vocht er gewoon bij gooien. Hierdoor versterk je de smaak en behoud je alle voedingsstoffen uit het blik.
Laat de kikkererwten sudderen tot ze zacht zijn. Als je de kikkererwten hebt geweekt met zout en/of baking soda, duurt het ongeveer 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe stevig of romig je de kikkererwten wilt hebben . Als je de kikkererwten alleen in water hebt geweekt, duurt het ongeveer 2,5 tot 3 uur voor romige kikkererwten.
Roer er 1 theelepel baking soda doorheen om de schil zachter te maken (voeg 2 theelepels toe als je kikkererwten gebruikt om hummus te maken). Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat sudderen tot de schil openbarst en de kikkererwten zacht zijn maar hun vorm behouden. De kooktijd kan variëren van 60 tot 120 minuten, afhankelijk van hun grootte.
Op de verpakking staat hoelang je de peulvruchten moet weken en koken. Verhitten is belangrijk omdat in rauwe peulvruchten de natuurlijke gifstof lectine voorkomt. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt.
Ijsblokjes en citroenzuur. Na het koken giet je de afgekoelde kikkererwten in een keukenmachine. Voeg hier ijswater of ijsblokjes aan toe - dit draagt weer bij aan de smeuïgheid en later wat citroenzuur.
Belangrijke lichaamseigen stof. Natriumbicarbonaat is een lichaamseigen stof en speelt als hoofdbestandddeel van de basische buffer een belangrijke rol in het lichaam. Natriumbicarbonaat kan zure afvalstoffen direct in het bloed neutraliseren, vastgezette zuren weer oplossen en alle overtollige zuren laten afvoeren.
Technisch gezien kun je baking soda in bepaalde recepten (zoals chocolate chip cookies of pancakes) weglaten als het nodig is, maar je moet begrijpen dat je eindproduct niet zo licht en luchtig zal zijn als het recept bedoeld heeft . Tenzij je geen andere optie hebt, moet je echt een rijsmiddelvervanger gebruiken.
Baking soda is multifunctioneel. Het heeft een reinigende werking en is onder andere ontvettend, ontzurend en ontkalkend.
Houd baking soda uit de buurt van houten oppervlakken, inclusief houten vloeren, houten salon- of eettafels en snijplanken . "Baking soda is licht schurend en als het wordt gebruikt om houten meubels schoon te maken, vooral met een gepolijste afwerking, kan het krassen achterlaten," legt Brown uit.
Baking soda heeft verschillende namen: baksoda, natriumbicarbonaat, bicarbonaat en zuiveringszout. Wanneer je een van deze benamingen tegen komt in een recept, het is allemaal dezelfde witte poeder. Baking soda is dus hetzelfde als bicarbonaat.
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren. Bij deze potten en pannen kun je beter even met water en zeep aan de slag.
Het heeft niet zijn voorkeur, maar als je weinig tijd hebt kun je ook kikkererwten uit blik gebruiken. ,,Maar kook die even kort, zodat ze zachter worden.” Bakpoeder toevoegen tijdens het koken kan helpen om de kikkererwten nog zachter te maken.
Samenvatting: Kikkererwten zijn een goede bron van voedingsstoffen. Ze zorgen voor een vol gevoel en een verbeterde stoelgang, en kunnen bescherming bieden tegen ziekten.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig.