Door amalgaam kunnen tanden en kiezen grijs gaan doorschemeren. Door amalgaam te vervangen door composiet kan je dit voorkomen. Je hebt minder kans op gaatjes bij wit composiet vullingen. Composiet hecht aan het tandbeen, amalgaam niet.
Tandheelkundig amalgaam of tandvulling is een legering van vloeibaar kwik en andere metalen (zilver-, koper-, tin- en zinkpoeder) en wordt gebruikt om tandcariës te herstellen. Er bestaan nog andere materialen voor de verzorging van tandbederf (cf. paragraaf hieronder).
Sinds 1 juli 2018 mag tandheelkundig amalgaam niet meer worden gebruikt voor tandheelkundige behandelingen. Voor amalgaam bestaan tegenwoordig alternatieven zoals bijvoorbeeld keramiek en composiet. Er geldt een uitzondering op dit verbod.
Amalgaam (zilver/grijze vulling)
Amalgaamvullingen zijn erg slijtvast en worden vaak gebruikt voor het opvullen van gaatjes in kiezen. De laatste jaren is er een trend dat er steeds meer met composiet wordt gevuld.
Tandartsen krijgen dan ook vaak het verzoek de oude amalgaam vullingen en composietvullingen te vervangen. Soms zien patiënten op tegen zo'n behandeling in verband met de verwachte pijn. Met een verdoving is de behandeling echter geheel pijnloos en vaak kunnen deze vullingen zelfs vervangen worden zonder verdoving.
Factcheck. Kwikbevattende tandvullingen (amalgaam) zijn erg belastend voor het milieu en worden om die reden gebannen. Of ze ook de gezondheid schaden, werd tot nog toe niet aangetoond.
Hoe lang gaan witte vullingen mee? Een witte vulling kan jaren meegaan. Maar zoals vele dingen is de levensduur afhankelijk van allerlei factoren, zoals de mondhygiëne, eet- en drinkpatroon en in hoeverre de kiezen tegen de vulling aankomen. Al deze zaken kunnen zorgen voor snellere slijtage van de vulling.
Amalgaamvullingen bevatten het zware metaal kwik, een giftige stof die je gezondheid kan schaden. Steeds meer mensen laten hun amalgaamvullingen daarom vervangen door veiligere alternatieven. Bij Tandartspraktijk Maura van den Winkel vervangen we oude grijze amalgaamvullingen door witte composietvullingen.
Amalgaam bestaat voor 50% uit kwik.Wanneer kwik in het milieu terecht komt verandert het in methylkwik, dat nog giftiger is dan kwik. In Nederland wordt op de tandheelkundige opleidingen al 20 jaar geen onderwijs meer gegeven over het gebruik van amalgaam bij tandheelkundige behandelingen.
Gouden inlays worden goed verdragen door het tandvlees en gaan vaak langer dan 20 jaar mee. Om deze redenen wordt goud wel als het meest geschikte materiaal voor vullingen beschouwd. Het is echter ook de meest kostbare optie en er zijn meerdere bezoeken aan de tandarts nodig.
Amalgaamvullingen worden verwijderd onder rubberdam. De rubberdam wordt gebruikt om een tand of een groep tanden te isoleren. Hierdoor wordt het werkterrein droog en steriel gehouden, en komt de amalgaamvulling niet in de mond van de patiënt terecht.
Na het aanbrengen van een vulling kan de behandelde tand of kies enige tijd gevoeliger zijn en reageren op prikkels zoals warm of koude dranken/etenswaren. De pijn wordt veroorzaakt doordat er tijdens de behandeling geboord is in je tand. Hierdoor is er een wond in jouw tand ontstaan, die nu moet genezen.
Een composiet (witte) vulling is na het vullen dus meteen hard, je kunt meteen eten en drinken. De grijze vulling wordt hard na 24 uur, je mag dus een tijdje niet eten.
Als een product waar kwik in zit stuk valt, kunt u kwikdamp inademen. U kunt dan last krijgen van hoofdpijn, rillingen, hoesten, en kortademigheid.U kunt een metaalsmaak krijgen en maagdarmklachten zoals misselijkheid, braken en diarree.
Amalgaam is een legering van kwik en andere metalen. Vaak zitten er korreltjes metaal in het kwik vermengd. Meestal zijn deze metalen zilver of tin en soms wordt er ook koper toegevoegd aan dit mengsel. Door de koper wordt het mengsel sterker en zal het minder snel corroderen of op een andere manier beschadigd raken.
Een vulling moet worden vervangen als er bijvoorbeeld een stukje van de vulling is afgebroken, wanneer er een gaatje onder de vulling zit, wanneer het vulmateriaal niet meer goed is of wanneer de vulling is verkleurd.
Als uw kies afgebroken is, of uw vulling, dan hoeft u niet met spoed naar de tandarts. Dat moet wel bij extreme gevoeligheid en kloppingen. Als een stuk vulling of kies afbreekt, kan dit een vervelende scherpe rand opleveren en een verhoogde gevoeligheid.
Gaan witte vullingen lang mee? Een witte vulling kan jarenlang meegaan. Omdat echter grote witte vullingen in de kiezen nog niet zo lang worden gebruikt, zal de tijd moeten leren of deze vullingen net zo lang meegaan als die van amalgaam.
Witte vullingen
Tanden en kiezen kunnen met verschillende materialen worden gevuld. Een van die materialen is de witte vulling. Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling.
Lekkage kan zich voordoen als een donkere lijn rond de rand van de vulling of als een donker gebied onder de vulling zelf. Witte vullingen kunnen na verloop van tijd donkerder van kleur worden door roken, uitdrogen of blootstelling aan voedsel of dranken met veel vlekken.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
Amalgaam is schadelijk voor de gezondheid. Huidige (witte)vulmaterialen, composiet, lijken esthetisch meer op het eigen tandmateriaal. Oude amalgaam vullingen (15-20 jaar oud) bereiken het einde van hun levensduur. Oudere amalgaamvulling hebben een hoge kans op lekkage met als gevolg cariës onder de vulling.
Een lekkende vulling is een vulling die niet meer volledig afsluit. Door een lekkende vulling kan tandbederf onder de vulling ontstaan. Als dit tandbederf zich verder ontwikkelt, kan het tandweefsel ontstoken raken. Er is dan een wortelkanaalbehandeling nodig.