Vrouwen reageren over het algemeen sneller en heftiger op alcohol. Hun lichaamsgewicht is doorgaans lager en hun vetpercentage ligt hoger dan bij mannen. Alcohol wordt in hoge concentraties in vet opgenomen en omdat vrouwen minder enzymen produceren, wordt alcohol minder snel afgebroken door het lichaam.
Na enkele glazen neemt de lust iets toe. Dit komt doordat remmingen wegvallen en doordat alcohol de testosteronspiegel (hormonen) verhoogt. Hierdoor kan een orgasme iets heftiger worden. Bij een hoge dosis neemt het verlangen naar seks sterk af en wordt de intensiteit van het orgasme minder.
Er zijn aanwijzingen dat alcohol invloed heeft op het metabolisme van oestrogenen in het lichaam, die op hun beurt van invloed zijn op het risico op het krijgen van borstkanker. Alcohol kan als gevolg hebben dat de hoeveelheid oestrogenen in het bloed toeneemt.
Alcoholisme wordt gekenmerkt door dwangmatig drinken, impulsief gedrag en terugval. De ziekte veroorzaakt biologische veranderingen in de hersenen waardoor het moeilijk is om zonder professionele hulp (blijvend) te stoppen met alcohol.
Bier bevat het stofje fyto-oestrogeen, deze stof is nauw verwant met het vrouwelijke hormoon, Oestrogeen. Het hormoon zorgt voor vrouwelijke rondingen. Maar het zorgt ook voor minder haargroei en laat het je borsten groeien, wauw.
Veel mensen denken dat alcohol stress vermindert. Dat is niet onbegrijpelijk; alcohol is een kalmerend middel dat het centrale zenuwstelsel ontspant. De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat ze zich na een paar glazen bier of een andere alcoholische drank steeds meer ontspannen voelen.
Alcohol vergroot het risico op een verhoogde bloeddruk
Drink je meer, dan zijn de nadelen groter dan de voordelen. Bij grotere hoeveelheden is alcohol juist slecht voor hart- en bloedvaten. Het risico op een hoge bloeddruk en bepaalde hartziekten neemt bij meer dan 1 glas alcohol per dag aanzienlijk toe.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Alcohol verwijdt de bloedvaten en daardoor gaat vocht zich anders verdelen. Vochtophopingen zullen vooral zichtbaar zijn boven en onder de ogen. Alcohol droogt je lichaam en huid uit. Dat kan vroegtijdige rimpels in de hand werken.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Een maand geen alcohol: langetermijneffecten
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Je wordt dik omdat:
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Langdurig alcoholgebruik vermindert bij mannen het verlangen naar seks. De mogelijkheid om een erectie te krijgen en klaar te komen, nemen sterk af. Impotentie kan het gevolg zijn. Als je hier meer vragen over hebt raden we je aan contact op te nemen met je huisarts.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Het ruikt een beetje naar aceton. Aceetaldehyde wordt omgezet in azijnzuur, dat weer wordt afgebroken tot kooldioxide en water. Dit verlaat via de urine het lichaam.
Een probleemdrinker is iemand die veel drinkt en allerlei problemen heeft die met het drinken te maken hebben. Dit kunnen gezondheidsklachten of problemen met relaties of werk zijn. Verder kunnen er problemen ontstaan door verkeersongelukken of door geweld en agressie. Ook kunnen er verslavingsproblemen optreden.
Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de levensverwachting van een alcoholist is echter uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar.
Alcoholisme zorgt vaak ook voor spanningen in de relatie doordat je naaste afspraken niet nakomt en verplichtingen opgeeft. Ook kunnen financiële of juridische problemen ontstaan. Wanneer je partner of kind alcoholist is kan het zelfs zijn dat je te maken hebt met agressie of fysiek geweld.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Het schadelijke effect wordt immers veroorzaakt door de alcohol (ethanol) in de dranken [1]. Er zijn wel indicaties dat met name sterke drank de risico's op long- (alleen bij mannen), alvleesklier- en maagkanker verhoogt [2 – 4]. Maar de bewijskracht is nog zwak; de meeste studies vinden geen verschil [1].
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Het lichamelijk afkicken van alcohol duurt meestal een week. De ontwenningsverschijnselen kunnen per persoon iets verschillen. De eerste dagen zijn deze vaak het ergst. Hoeveel last iemand heeft van afkickverschijnselen is afhankelijk van hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en gevoeligheid.
De voordelen van stoppen of minderen
Veel mensen die minder zijn gaan drinken, voelen zich snel fitter en hebben meer energie. Dit komt doordat je beter slaapt als je niet drinkt. Veel mensen die minder zijn gaan drinken voelen zich blijer en zelfverzekerder. Alcohol versterkt somberheid en depressieve klachten.