Met de coronacrisis kwamen ook de zogeheten preppers of overlevers in beeld: mensen die zich standaard voorbereiden op noodsituaties als gevolg van rampen of ongeregeldheden.
Denk aan een grote pan rijst, broccoli of sperziebonen, of grotere hoeveelheden kip of vis.Ook soep of pastasaus is ideaal om te preppen voor een later moment. Daarnaast is het mogelijk ontbijt te preppen voor de volgende ochtend, denk aan overnight oats.
Een noodpakket met eten en drinken in huis hebben, is niet verplicht. Maar het wordt wel geadviseerd door de overheid. Zo ben je beter voorbereid op een ramp, calamiteit of noodsituatie. Bij eten en drinken kun je denken aan flessen water en houdbaar eten.
Steeds meer mensen hebben een basic survivalkit in hun auto liggen, of wat extra eten in huis gehaald. Je hoeft preppen niet meteen te zien als je compleet voorbereiden op de Apocalyps, maar je kunt het ook zien als je voorbereiden op allerlei onvoorziene omstandigheden. Eigenlijk gewoon nuttig voor iedereen dus!
Om toch een alles ontwrichtende situatie aan te kunnen, moeten Nederlanders een noodpakket inslaan. Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de NCTV moet ieder huishouden dat inslaan.
De medicijnen in PrEP zijn veilig, maar elk medicijn kan bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen van PrEP zijn: hoofdpijn, duizeligheid, levendige/abnormale dromen, misselijkheid, een opgezette buik, maagklachten, braken, diarree, winderigheid en algehele lichaamszwakte.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
In een grote hoeveelheid iets kopen is vaak goedkoper dan losse stuks. Omdat je alles in tegelijk bereid verbruik je minder gas en elektriciteit dus ook dat scheelt weer. Je hebt thuis heerlijke maaltijden al klaar staan en dus is de kans minder groot dat je duur uit eten gaat of een kostbare take away koopt.
Flessen water voor drie dagen. Reken op drie liter per persoon per dag. Denk ook aan je huisdieren. Eten dat je lang kunt bewaren, zoals bonen in blik.
Ik vind het zelf fijn om 2 keer per week te preppen. In principe kan je bijna alles meal preppen. Zowel voor je ontbijt, als je lunch als je diner. Je kan rijst, pasta en granen voorkoken en je kan groentes snijden.
Als u zout en suiker ongeopend in de kast laat staan, kunt u het jaren en jaren bewaren. Zodra u de verpakking openmaakt komt er lucht bij, waardoor de houdbaarheid iets korter wordt, maar ook in dit geval kunt u het vaak lang bewaren. Het is wel belangrijk om zowel zout als suiker koel, droog en donker te bewaren.
Denk aan tonijn in blik, fruit in blik, knakworsten, kikkererwten, soep.Wortels, paprika, komkommer blijven lang goed buiten de koelkast.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal. Om de kwaliteit van zout optimaal te houden is het belangrijk om het correct te bewaren.
Zelf met een dikke laag stof op de verpakking, kan rijst na jaren nog even lekker zijn als de dag waarop je hem kocht. Tenminste: dat geldt voor witte, wilde, arborio, jasmijn en basmati rijst. Bruine rijst kan je niet eeuwig bewaren. Bewaar de korrels in een luchtdichte verpakking om ongedierte op afstand te houden.
PrEP via de huisarts kost tussen de 7,50 en 60 euro per maand. De prijs verschilt per apotheek waar je de pillen haalt.
Van 1 op de 5 mensen die in 2020 positief zijn getest op hiv, is bekend of ze PrEP hebben gebruikt. Het overgrote deel, 86%, blijkt nooit PrEP te hebben gebruikt. Dit deel bestaat voor 68% uit mannen die seks hebben met mannen of uit transgender vrouwen.
Waar kan ik een recept krijgen? Iedere arts kan een recept voor PrEP uitschrijven als de benodigde tests zijn gedaan en je in aanmerking komt voor PrEP. Je kun je laten testen bij One Day Clinic, je huisarts, GGD of een HIV behandelcentrum.