Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
Echt heel veel Fransen doen het: met een stuk brood de restjes van hun bord opvegen en dat opeten. Geen schande, zolang je het bord ook weer niet schoonboent. En volgens een artikel van de Figaro, al uit 2016, is deze gewoonte zelfs in de beste restaurants geen taboe meer.
De baguette is een van de meest geliefde broden van Frankrijk en wordt de hele dag door gegeten. Baguettes kunnen al bij het ontbijt worden gegeten, vaak geroosterd, beboterd en in koffie gedoopt . Het is een bron van koolhydraten en de vezels die nodig zijn om de dag goed te beginnen! Fruitjam kan ook worden toegevoegd voor een extra traktatie.
De stokbroden in Nederland hebben een productietijd van zo'n twee uur, terwijl een authentieke baguette in zestig uur gemaakt wordt. Die tijd is nodig volgens de Fransen, om het deeg op smaak te brengen door de bacteriën die vrijkomen.
Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd. Sinds 2022 wordt het stokbrood door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
Elk jaar worden er in Frankrijk 6 miljard stokbroden verkocht. Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, Klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren.
32 miljoen : dat is hoeveel stokbroden er elke dag in Frankrijk worden gegeten! De knapperige korst en de zachte, honingraatachtige kruim maken dit lange brood met eenvoudige ingrediënten een essentieel onderdeel van het leven van de Fransen. Het is heel typerend dat ze het graag eten als ze de bakkerij verlaten.
De Franse broodwet
De wet stelt dat traditionele baguettes gemaakt moeten worden op de plek waar ze verkocht worden en dat ze alleen gemaakt mogen worden met vier ingrediënten: tarwemeel, water, zout en gist . Ze mogen in geen enkel stadium worden ingevroren en mogen geen additieven of conserveringsmiddelen bevatten, wat ook betekent dat ze binnen 24 uur oud worden.
1 – Gewoon Frans stokbrood = Goedkoop brood in Frankrijk
Daarom gebruiken de bakkers de goedkoopste ingrediënten om het goedkoop te houden . En sommige mensen vinden die smaak blijkbaar lekker, want “le pain” (het grotere brood van Frans brood) en “la baguette” verkopen nog steeds als warme broodjes (woordspeling bedoeld). Het is natuurlijk een kwestie van smaak.
Wettelijk gezien mag je geen rechte croissant uitrollen, tenzij deze 100% boter bevat .
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen. Frankrijk kent weinig drogisterijen, wel heeft ieder dorp een of meerdere apotheken, èn kappers.
Fransen zijn erg trots op hun cultuur en taal. Ze vinden het belangrijk om hun taal en cultuur te behouden. Ze zijn vaak erg beschermend over hun land en hun tradities.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
De historische rol van brood
In de 18e eeuw leefde de gemiddelde persoon er voornamelijk van, en werknemers gaven er doorgaans ongeveer de helft van hun dagloon aan uit. Het was zelfs zo belangrijk voor de nationale identiteit dat mensen het als een publieke dienst beschouwden , en de politie hield zelfs toezicht op bakkers en bakkerijen.
Voordelen van wonen en werken in Frankrijk
De Franse cultuur en een heerlijk klimaat maken Frankrijk aantrekkelijk om in te leven. De kosten van levensonderhoud in Frankrijk komen redelijk overeen met de levenskosten in Nederland, hoewel veel producten wel weer goedkoper zijn in Frankrijk.
De gemiddelde baguette kostte vorig jaar 90 cent en de komende tijd kan de 'psychologische grens' van 1 euro wel eens overschreden worden. Voor Fransen, die meestal dagelijks een stokbrood kopen, is die prijs van 1 euro een belangrijke symbolische drempel.
Als je liever een goed doorbakken stok brood hebt, zeg je "une bagette bien cuite" (bee-ahn kweet). En als je liever een zachtere stok koolhydraten hebt die beter is voor je tanden, vraag dan om "une baguette pas trop cuite" (pah trow kweet).
En Franse baguette is altijd gemaakt met zuurdesem en moet ruim de tijd krijgen om te rijzen. De natuurlijke gisting verandert enorm de smaak van het brood ten goede.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
Le Pain de Mie: witbrood (zoals de Amerikaanse variant, in zakken en in plakjes gesneden en meestal verkrijgbaar in de supermarkt .)
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Overgewicht in Frankrijk
Dit vertegenwoordigt 17% van de volwassenen. Van de kinderen en adolescenten heeft 17% overgewicht; 4% heeft obesitas. Deze cijfers zijn actueel omdat ze zijn afgegeven op 23 mei 2022.
In Algerije worden dagelijks ongeveer 49 miljoen stokbroden verbruikt, en in Frankrijk ongeveer 30 miljoen.