In Berlijn zijn tientallen feesten en komen naar verwachting duizenden mensen samen in het Mauerpark. Walpurgisnacht werd door de Germanen gevierd om het einde van de winter te markeren. De volgende dag, op 1 mei, vieren vakbonden en arbeiderspartijen de Dag van de Arbeid met manifestaties en demonstraties.
De Dag van de Arbeid op 1 mei is in Duitsland een feestdag. In Berlijn en Hamburg grijpen antikapitalisten de dag traditioneel aan voor rellen, de vakbondsbeweging laat normaalgesproken van zich horen met vreedzame manifestaties en overal in het land zijn 1-mei-feesten en braderieën.
Walpurgisnacht is een van oorsprong Europees voorchristelijk lentefeest dat sinds de 18e eeuw in Duitsland wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. In de 17e eeuw kreeg het feest zijn huidige naam, afgeleid van de rooms-katholieke heilige Walburga, wier translatie op 1 mei werd herdacht.
Dag van de Arbeid is in Duitsland een officiële vrije dag, waarop de winkels dicht zijn. Daarnaast wordt op deze dag op sommige plekken van het land feest gevierd. Ook in Duitsland wordt jaarlijks Hemelvaart (Christi Himmelfahrt) gevierd. Dit is een officiële feestdag.
Mei. 1 mei is in heel Duitsland een feestdag, de winkels zijn dan ook gesloten. Door de hele stad vinden echter wel festiviteiten plaats met als grootste het MyFest in Kreuzberg. Overal muziek, lekker eten en gezelligheid.
Op zon- en feestdagen zijn de meeste winkels gesloten. In Duitsland mogen winkels zes zondagen per jaar open zijn. De openingstijden zijn dan over het algemeen van 12.00-17.00 uur. Ook leuk om te weten is dat u twee keer per jaar in Berlijn kunt "nachtshoppen".
Alexa is een winkelcentrum aan de Berlijnse Alexanderplatz, dat werd geopend in 2007. Met een winkeloppervlakte van 56.200 m² is het na de Gropius Passagen het grootste winkelcentrum van Berlijn.
Labor Day (Maifeiertag) wordt gevierd in Duitsland en ten minste 22 andere landen. Het wordt ieder jaar op 1 mei gevierd. Bedrijven zijn normaal gesproken gesloten tijdens deze feestdag.
In veel landen (onder andere België en Frankrijk) is 1 mei een doorbetaalde vrije dag. In Nederland geldt dit in het algemeen niet voor arbeiders, maar wel voor een kleine groep ambtenaren, banken en beurshandelaren. Ook werknemers van vakbonden zijn op deze dag vrij.
Jaarlijks staat 1 mei in het teken van de Dag van de Arbeid. De dag wordt in een groot deel van de wereld gevierd. In Nederland is het (nog) geen nationale feestdag. Voor het ontstaan van de Dag van de Arbeid gaan we terug naar het jaar 1889.
De geplande aanval op Nederland is onderdeel van een groter aanvalsplan met de codenaam Fall Gelb. De Duitsers hebben als doel Frankrijk te verslaan.Via Nederland en België willen ze de Franse verdedigingslinie aan de oostgrens omzeilen.
De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
In Duitsland zijn er geen algemeen geldende regels omtrent openingstijden. De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag en mogen van 6.00 tot 20.00 uur open zijn. Op zon- en feestdagen zijn de winkels gesloten.
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.
Waar moet je als toerist rekening mee houden als je in Duitsland bent? 'Hou er rekening mee dat er in Duitsland echt, steekproefsgewijs, wordt gecontroleerd op de coronabewijzen en de noodzakelijke registratie vooraf. Niet alleen in de 30-kilometerzone achter de grens, maar ook bij parkeerplaatsen en benzinestations.
Dag van de Arbeid: Maandag, 1 mei 2023. Dodenherdenking: Donderdag, 4 mei 2023.
Op 1 mei wordt in veel landen de Dag van de Arbeid gevierd (in België spreekt men van Feest van de Arbeid). De geschiedenis van deze van oorsprong socialistische dag van de arbeidersbeweging gaat zeker terug tot 1889.
In bijna alle Europese landen is 1 mei een officiële feestdag, behalve in Nederland. Katholieken vieren op deze dag het feest van Sint-Jozef als arbeider.
Volgens de Duitse grondwet zijn zon- en feestdagen ervoor bestemd om uit te rusten. De wettelijke feestdag is dus ook een verplichte vrije dag met uitzonderingen in bepaalde branches zoals horeca en zorg. Daarom zijn winkels gesloten, op enkele uitzonderingen na.
Witte Donderdag, de dag dat Jezus samen met zijn apostelen zijn Laatste Avondmaal at, heet in Duitsland vreemd genoeg 'Gründonnerstag'.
De in de vlag afgebeelde beer is de beer uit het wapen van Berlijn en symboliseert de stad. Mogelijk verwijst de Duitse naam van het dier, Bär, naar het eerste deel van de naam van de stad. De beer kwam al voor het eerst in 1280 in een Berlijnse zegel voor.
Mitte, het historische centrum van Berlijn
Denk aan de Brandenburger Tor, het Museumsinsel, de Alexanderplatz, het Holocaustmonument en de Reichstag. Ook de Fernsehturm staat hier. Deze 368 meter hoge televisietoren is het hoogste gebouw van Berlijn en beschikt een uitkijkplatform op ruim tweehonderd meter hoogte.
Berlijn is misschien wel een van de hipste steden ter wereld. Het is een oude en historische stad die sinds de val van de Berlijnse muur opnieuw modern is geworden en daarom de komst heeft gezien van trendy, artistieke, jonge mensen van over de hele wereld.