Aardappelen bevatten koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel. Ook leveren aardappelen vezels, vooral in de schil. Aardappelen bevatten vitamine C en vitamine B6, en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitamines. Daarnaast zit er in aardappelen kalium en in kleinere hoeveelheden ook calcium en fosfor.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
De aardappel is een gezonde energieleverancier. Het levert energie in de vorm van complexe koolhydraten maar ook essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In de voedingsdriehoek staat de aardappel in de donkergroene zone, naast brood en andere volkoren graanproducten.
Aardappelen bevatten veel vezels en dat is goed voor je darmen. Maar aardappelen kunnen daarnaast ook prebiotica bevatten. Dat komt door de suikers, oftewel de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen. Vaak wordt dit zetmeel gezien als een nadeel, maar er zitten juist ook hele gezonde voordelen aan.
Het antwoord is volmondig "nee"! Aardappelen bevatten helemaal niet zo veel calorieën: 200 gram gekookte aardappelen leveren ongeveer zo'n 150 kcal. En bovendien zijn ze ook een goede bron van voedingsvezels, kalium, vitamine B en C.
Wanneer je een dieet voor gewichtsverlies samenstelt, zijn aardappelen meestal niet het eerste voedsel dat in je opkomt. Dit komt omdat ze een slechte reputatie hebben als vet en koolhydraatrijk . Aardappelen kunnen echter een geweldige aanvulling zijn op elk dieet voor gewichtsverlies als je weet hoe je ze op de juiste manier bereidt.
'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van.
Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in aardappelen de groei van kankercellen in de lever en dikke darm kunnen helpen stagneren. Daarnaast hebben onderzoekers ontdekt dat gekleurde aardappelen, zoals de paarse variant, drie tot vier keer meer antioxidanten bevatten dan witte aardappelen.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Kalium is een andere belangrijke voedingsstof voor sporters, die je door het eten van aardappels binnenkrijgt. Kalium draagt bij aan het goed werken van de spieren. Kalium is namelijk nodig om zenuwprikkels goed te geleiden, waardoor spieren zich samentrekken.
Gebakken en gefrituurde aardappelen bevatten meer calorieën dan gekookte en vaak zijn de gebruikte vetten om te bakken zelf ook al ongezond. Bij het bakken of frituren van zetmeelrijke producten zoals aardappelen ontstaat er tijdens het verhitten acrylamide.
De organisatie wijst erop dat de puree van Maggi ongezonde toevoegingen bevat zoals zout, vet, suikers en diverse toevoegingen. "Aardappelpuree uit een pakje heeft dus een minder gezonde samenstelling dan verse aardappelen."
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Solanine ontstaat onder invloed van licht in de schil en uitlopers van aardappelen. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Ja, friet is gemaakt van gezonde aardappels. De mineralen en vitamines krijg je in gefrituurde vorm ook binnen. Maar qua calorieën ben je met gekookte piepers toch beter af. En voor de 41 procent van de Nederlanders die wekelijks frietjes eet: vergeet de groenten niet.
Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat. Er zijn dus voordelen voor het eten van aardappelen, maar ook voor het eten van volkoren pasta.
Gewone aardappelen leveren koolhydraten en kalium. De voedingswaarde varieert afhankelijk van het type en de bereiding. Zoals u hieronder zult zien, krijgt u per 100 gram aardappelen veel meer waar voor uw geld in vergelijking met pasta en rijst - wat het een uitstekende keuze maakt voor degenen die op een vetverliesreis zijn.
Aardappelen bevatten vezels, vitamines en mineralen. Ze geven energie en helpen voor een goede darmwerking. Aardappelen kunnen plekjes of uitlopers krijgen. Wanneer je deze ruim wegsnijdt, kun je aardappelen gewoon eten.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Minstens vijf dagen per week een half uur bewegen is belangrijk voor je gezondheid en dus een goede tip. Door te sporten of te bewegen krijg je een betere conditie en sterkere longen. Je hoeft niet altijd uitbundig te sporten. Dansen of een stukje wandelen zijn ook goede manieren om in beweging te blijven.
Vanwege het vetgehalte in friet lijkt het waarschijnlijk dat pasta de gezondere keuze is . Het bevat namelijk meer eiwitten, waarvan bekend is dat ze ervoor zorgen dat je langer een vol gevoel hebt tussen de maaltijden door.
Hoeveel val je af met gezond eten? Door gezond te eten kun je tot 2 kilo per week afvallen. Kies voor koolhydraatarme voeding met veel voedingsstoffen, zoals groente, fruit, noten, eieren, zuivel, vis en onbewerkt mager vlees. Vermijd snelle koolhydraten uit onder andere witbrood, witte pasta, chips en suiker.
Aardappels en overgewicht
Aardappels bevatten geen vet en zijn een bron van voedingsvezels. Dat maakt ze een geschikte bron van koolhydraten voor wie wat gewicht wil verliezen. Wie een koolhydraatbeperkt dieet volgt om af te vallen, kan een kleine portie aardappels nemen en dit aanvullen met een ruime portie groenten.