Het advies is om het reizen voor een konijn zo kort als mogelijk te houden. Zorg ervoor dat het konijn in een niet te grote ruimte wordt vervoerd. In de meeste gevallen is een kattenreismand een prima vervoersmiddel. Zorg bij lange reizen voor voldoende water en hooi/voer voor het konijn.
Konijnen en kleine knaagdieren kunt u laten verzorgen door een oppas die bij u aan huis komt, maar ze kunnen ook bij speciale knaagdierenpensions en bij sommige algemene pensions worden ondergebracht. Een andere mogelijkheid is om hen, met hun eigen hok, te laten logeren bij bijvoorbeeld familie of vrienden.
Het kan gebeuren dat je door omstandigheden niet langer voor een konijn of knaagdier kunt zorgen. In dat geval kun je het (gezonde) dier naar het Knaagspoor brengen en doe je afstand van je huisdier. Dit betekent dat we de zorg van het dier overnemen en op zoek gaan naar een nieuwe eigenaar.
Konijnenoppas aan huis:
Ongeacht het aantal konijnen, rekenen wij € 13,00 per bezoek van ongeveer 20 minuten.
Een kartonnen doos is af te raden, een konijn los mee in de auto is helemaal gevaarlijk. Een veilige transportkooi is een kooi die voor katten gebruikt wordt. Een plastic kooi is beter dan een rieten kooi.
Praktisch drinkflesje voor de knaagdierenkooi Naast een goede toevoer van het voer is het van belang dat je konijn of knaagdier ook genoeg drinkt. Deze dieren hebben de voorkeur om een drinkflesje te gebruiken, zoals de Drinkfles Top van Zolux. Deze drinkfles verstrekt water naar behoefte.
Vervoer konijn en knaagdieren
Gebruik daarvoor speciale vervoersboxen, waar ze comfortabel in zitten. Een kartonnen doos kan ook prima dienst doen. Met wat strooisel en kranten onderin zorg je ervoor dat de bodem niet te glad is en dat eventuele urine wordt geabsorbeerd.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Tamme konijnen kunnen, anders dan hun wilde soortgenoten, slechts zeer korte tijd in het wild overleven. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste onderkennen tamme konijnen geen gevaar. Wilde konijnen slaan op de vlucht bij confrontatie met roofdieren, honden, katten of mensen.
De kinderboerderij neemt, als er plek is, cavia's en konijnen aan. Je doet dan blijvend afstand van je dier. Bel of mail altijd van tevoren om te vragen of we plek hebben.
In elk geval moeten de konijnen dagelijks gevoerd worden, vers water krijgen en moet het hok regelmatig worden schoongemaakt, minstens eens per week. Ook moet u de konijnen dagelijks observeren om te zien of het goed met hen gaat en willen de meeste konijnen graag geaaid worden.
Opportunistisch in voedselkeuze. Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts. In het (schemer)donker kunnen ze zich makkelijker verstoppen voor roofdieren.
Uiteraard kunnen we nooit met zekerheid weten of deze konijnen nu ontsnapt zijn, of gedumpt zijn. Maar helaas leert onze ervaring dat gevonden konijnen zelden tot nooit weer bij hun oorspronkelijke eigenaar belanden.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Schuif uw ene hand onder zijn borst met uw duim langs zijn zij. Leg uw andere hand om zijn achterwerk heen, uw pink net boven de staart. Leg eventueel uw onderarm van die hand langs het konijn zodat u de voorkant van het konijn iets tegen uw arm aan kunt drukken om extra steun te geven. Til het konijn op.
Let op! Til een konijn in ieder geval nooit alleen op aan zijn oren, poten, staart of nekvel. Dit is niet prettig voor het konijn en kan hem ernstig bezeren! De rode plekken zoals op de afbeelding te zien kan je beter vermijden.
Als je konijn al agressie heeft ingezet met als resultaat dat je hem niet meer oppakt of aait, dan heeft hij geleerd dat dit loont en zal hij hetzelfde gedrag een volgende keer weer toepassen. In het hok kan dit ook uit angst zijn, maar ook territoriaal gedrag. Vraag in dat geval hulp aan een gedragstherapeut.
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
Konijnen zijn van nature zindelijke dieren een ruime toiletbak mag zeker niet in zijn verblijf ontbreken! Deze handige toiletbakken zijn verkrijgbaar in 2 maten. Medium: 40 x 30 x h 10 cm = Goed voor jonge konijnen en dwergkonijnen. Large: 50 x 35 x h 12 cm = Goed voor jongen tot grote konijnen.
Een konijn moet altijd water kunnen drinken. Hoeveel water een konijn drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag en het ander konijn 100 ml per kilo lichaamsgewicht.
Haviken en andere roofvogels proberen konijnen te pakken. De roofvogel gebruikt zijn klauwen, maar het konijn rukt zich los. Het rent voor zijn leven, achtervolgd door de vijand. De rover is snel maar deze prooi is wendbaar.