Het belangrijkste is om washandje goed uit te hangen en te laten drogen. Gooi je je washandje gelijk in de wasmand dan krijgen bacteriën en schimmels meer kans. Het washandje gaat stinken en zo ook de rest wat in de wasmand ligt. Wij raden aan een washandje maar 1 douchebeurt te gebruiken.
Het wordt gebruikt als hulpmiddel bij het wassen van het lichaam, bijvoorbeeld om zeep op het lichaam aan te brengen en daarna (met een uitgespoeld washandje) weer te verwijderen. Ook kan het worden gebruikt voor het opfrissen van het gezicht. Vervolgens wordt meestal een handdoek gebruikt om het lichaam af te drogen.
De lokale dierenopvang is waarschijnlijk heel blij met een donatie van oude washandjes, handdoeken of theedoeken. Ze gebruiken deze doeken om de dieren te wassen en te verzorgen. Informeer dus zeker eens bij het lokale asiel of bij een andere dierenorganisatie in de buurt.
Natte washandjes waarop dode huidcellen zijn achtergebleven, vormen namelijk een perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmels. Zeker als ze ook nog in een warme, vochtige ruimte hangen.
Washandjes zijn overigens vooral in Nederland en België in gebruik. De rest van de wereld wast zich liever met sponzen of wasdoeken.
Een zachte washand is een fijne manier om uw lichaam schoon te krijgen. Let er wel op dat een washandje een bron van bacteriën is als u deze in warme en vochtige ruimtes bewaart. Als een washandje meer dan eens gebruikt wordt, blijven er dode huidcellen achter die een voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels.
Een washandje gebruik je het liefst maar één keer. Washandjes worden veel natter en vuiler dan een handdoek - denk maar aan make-upresten en dode huidcellen. Omdat het langer duurt voordat een washandje is opgedroogd, is het in de tussentijd de perfecte broeihaard voor bacteriën en schimmels.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Zeep droogt je huid uit, om die reden is het niet zo'n goed idee om je gevoelige gezichtshuid met een gewone zeep te wassen. Veel zepen zijn wel een stuk verzorgender dan de zepen vroeger. De pH-waarde van zepen is lager geworden en ligt dichterbij die van onze eigen huid.
De meeste kleuren kun je gewoon bij elkaar wassen, maar was spierwitte handdoeken sowieso apart om ervoor te zorgen dat ze stralend wit blijven. Donkere en gekleurde handdoeken kun je bij elkaar wassen. Zorg dat je de wasmachine niet te vol propt.
Het wasproces verloopt doorgaans grotendeels gelijk als bij wassen op bed: eerst maakt zij het gezicht, de hals en armen schoon. Daarna wordt de voorkant en rug gewassen.
Verzorgend wassen: 8 Washandjes voor een optimale verzorging op bed. Met 8 washandjes kun je iemand optimaal wassen op bed.
Zorg dat de patiënt niet te dicht bij de rand van het bed ligt. Was de rug en billen van de patiënt. Vouw het laken terug zodat de rug van de patiënt bloot komt te liggen. Was, spoel en droog de nek, de rug en de billen van de patiënt, evenals de delen van de benen die je wellicht overgeslagen hebt.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
“Het wassen van de thee- of handdoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de theedoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen”, zegt Van der Vossen. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig.
Twee dagen niet douchen doet veel met je lichaam, zo schrijft TwentyTwoWords. Iedereen draagt 1.000 verschillende bacteriën en zo'n 40 soorten schimmels met zich mee, al zijn die niet allemaal slecht. Degenen die wél slecht zijn, spoel je weg als je onder de douche staat.
Dagelijks douchen met warm water en zeep kan als gevolg hebben dat je huid uitdroogt en geïrriteerd raakt. Meer nog, het kan ook de goede bacteriën wegspoelen die zich van nature op je huid bevinden. Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Op die manier koelt de zorgvrager minder snel af dan wanneer het hele bovenlichaam eerst ingezeept en afgespoeld wordt alvorens te drogen. Om tijdsbesparend te werken, wordt het washandje aan voor- en achterzijde gebruikt.
Een ultieme tip om handdoeken zacht uit de wasmachine te krijgen is het gebruiken van azijn (het maakt niet uit welke soort). Azijn ontkalkt en ontvet én het zorgt ervoor dat zeepresten worden opgelost waardoor je zachte handdoeken krijgt.
Handdoeken zijn de ideale broedplaats voor bacteriën: ze zijn vochtig, warm en hebben een neutrale pH waarde. Als je je afdroogt na een douchebeurt, blijven er celresten van je huid in de handdoek zitten. Samen met luchtdeeltjes vormt dit voedsel voor bacteriën, en het vocht zorgt voor een ideale pH.