De stijltang kun je natuurlijk gebruiken om je haar glad en steil te maken, maar ook om je haar te krullen! Toegegeven, het vraagt de nodige oefening, maar dan heb je ook prachtige golvende lokken.
Hoe vaak stijlen
Wij adviseren dagelijks gebruik van de stijltang te vermijden. Wij raden aan om de 2 a 3 dagen het haar te stijlen. Mocht je tekenen van beschadiging zien, dan adviseren we de stijlltang iets minder frequent te gebruiken. Maar zorg ook dat je een goede hittebescherming gebruikt.
Zodra je klaar bent met het stijlen van je haar, wait a minute. Als je haar is afgekoeld, spuit dan wat haarlak op je borstel en kam dit vervolgens in je haar. Dit voorkomt de pluizige look (onze grootste nachtmerrie).
Als jouw haar elke dag met een bloedhete stijltang in aanraking komt, dan is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met droog, breekbaar en poreus haar.
Het vochtgehalte in je haren raakt zo laag, dat je haar droog, broos en breekbaar wordt. Hoewel sommige vrouwen ervan uitgaan dat föhnen beter is dan stylen, is niets minder waar. Wanneer je je haren natmaakt zwellen je haarvezels op. Als je je lokken droogt trekken deze vezels juist weer snel samen.
Dus te veel stijlen is natuurlijk ook niet goed. Je krijgt er breekbaar en droog haar van. De ene heeft daar sneller last van dan de ander, maar hoevaak is nou het maximale om te stijlen? Je kunt je haar het beste één keer per week stijlen, legt specialist Raechele Cochran Gathers uit in een artikel van mindbodygreen.
Een populaire manier om je haar 's nachts steil te houden is door het in een zijden of satijnen sjaal te wikkelen. Je kunt ook andere technieken proberen, zoals slapen op een zijden of satijnen kussensloop, producten gebruiken, of je kamer koel houden.
Als het haar wordt gestreken terwijl het nog nat is, kunnen haarscheurtjes, haarbreuk en haarverlies optreden. Nat haar steil maken geeft geen goed resultaat. Het stylen duurt niet langer dan bij droog haar. Het haar kan er dof en onverzorgd uitzien.
In de meeste gevallen is een stijltang die je op 180°C in kunt stellen voldoende voor fijn, dun haar. Als je geverfd of beschadigd haar hebt, geldt eigenlijk hetzelfde als bij fijn, dun haar. Een stijltang die je in kunt stellen op 180°C is voldoende. We raden echter af om een stijltang op beschadigd haar te gebruiken.
Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Een behandeling bij de kapper duurt ongeveer 1 uur. Deze behandeling maakt je haar glad, maar breekt de bindingen niet permanent af. Na verloop van tijd zal de natuurlijke textuur van je haar dus weer terugkeren. Omdat de structuur van je haar niet is veranderd, kun je het ook nog steeds krullen als je daarvoor kiest.
Vast dragen
Zo kunnen er geen haren in het eten komen en tijdens het sporten belemmert je haardos je zicht niet. Ook overdag vinden velen het makkelijk om hun haar vast te dragen, maar dit is helemaal niet zo heel verstandig.
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
1 Ontkrullen
Bij erg sterke krullen zoals bij afrohaar vermindert de krul, maar volledig weg is ie niet. Voordelen: het is de meest efficiënte manier om je haar steil te maken en de krullen blijven ook lang weg (het haar moet uitgroeien). Nadelen: niet aan te raden op poreus (beschadigd, geblondeerd, gepermanent) haar.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Probeer je haar niet te vaak te wassen, zodat je de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de kans geeft om het werk te doen. Wanneer je je haar wel te vaak wast, kan de shampoo de natuurlijke, gezonde voedingsstoffen uit het haar verwijderen, waardoor je haar droog en beschadigd blijft.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.