Paardenmest en bodemmateriaal dient dagelijks verwijderd of ververst te worden. Een vuile stal trekt vliegen en insecten aan. Verse paardenmest bevat veel onkruidzaden. Wanneer verse mest aan grond wordt toevoegt kunnen gewassen last krijgen van de aanwezigheid van dat onkruid.
Sommige particuliere paardenhouders laten de mest ophalen door een vriendelijke boer in de buurt. Vaak is dit tegen betaling. Maar sommige boeren halen kosteloos de mest op omdat ze de vaste mest gebruiken als bodemverbeteraar voor hun landbouwgrond.
Maak van composteren een regelmatig terugkerend tuinklusje en probeer zoveel mogelijk materiaal te recycleren. De composthoop is de afvalbak van je tuin. Alle onkruid, bladeren, grasmaaisel en etensresten komen erop terecht. Het afval ondergaat een omzettingsproces en wordt als meststof weer hergebruikt in de tuin.
Wanneer u met een overschot aan mest zit, kunt u dit laten afvoeren. Wij voeren uw paardenmest op een zorgvuldige manier af en legen zowel uw mestplaat of mestput door middel van onze autolaadkraan. De mest wordt uit uw mestput geschept en in onze vrachtwagen gelost. U hoeft dus geen kraan of shovel te regelen.
Wat kost een mestcontainer en wat is de prijs van mest afvoeren? Het hangt af van uw wensen. Maar gemiddeld betalen onze klanten 60 tot 140 per maand. Bij u kan dit bedrag meer of minder zijn.
Paardenmest als meststof is ideaal omdat het een zeer hoge voedingswaarde heeft, de structuur van de grond verbetert en de planten kunnen er zich dus naar hartenlust tegoed aan doen.
Paardenmest opslaan volgens huidige wet- en regelgeving
Zorg ervoor dat uw mestopslag voldoet aan: 100% vloeistofkerende of vloeistofdichte vloer. Opstaande randen en drempels waardoor mestvocht niet in de bodem kan wegvloeien. Op ten minste vijf meter afstand vanaf oppervlakte water, zoals een sloot.
De composthoop slinkt naar mate de tijd vordert. In de zomer verkrijg je in drie maanden goede compost en in de winter moet je ongeveer 6 maanden aanhouden.
We persen de mest in houten wijnkistjes tot blokken en laten het daarna een paar weken drogen. Daarna is het bruikbaar als briketten voor kachels en buitenhaarden. Voor Luuk is dit een prima manier om de mest van zijn paarden te verwerken. Geen rotzooi op het land of op de boerderij en het levert nog wat ook op.
Alle gronden, ook humusrijke en veengronden, hebben regelmatig wat mest of compost nodig. Hoeveel dan? Als richtlijn kan aangehouden worden zo'n 300 liter per 100 m2 per jar. Dat mag ook wel 600 liter om het andere jaar zijn, maar niet een keer in de bijvoorbeeld 5 jaar een grote hoeveelheid geven.
Re: Wat doen met vuil stro/bodembedekker
Ik moet er nog bij vermelden dat ik de meeste mest in een groene ton doe. En de rest stro en een beetje stront op de composthoop. Samen met de konijnenstront in de groene ton en 1 x per 3 jaar haal ik het leeg en verwerk het in de tuin.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit.
Paardenmest is een warmere meststof dan koemest: er wordt bij de vertering van de meststof veel warmte afgegeven. Daarom wordt paardenmest vaak in de plantgaten gedaan van planten die graag warme voeten hebben om te groeien zoals komkommer maar ook tomaten, paprika en aubergines.
Een flinke bemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om aan de behoefte van een aardappelteelt te voldoen. Aardappels hebben een relatief hoge kalium behoefte. Een te hoge stikstof bemesting kan averechts werken, doordat het loof zich te sterk ontwikkeld ten koste van de knollen.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
De paardenmest bevat meestal veel stro, maar soms ook houtsnippers. De mest moet gedroogd worden en tot briketten geperst. Een kwart van de energie in die briketten is nodig voor het drogen, de rest kan daarna bijvoorbeeld in een kachel worden verbrand voor verwarming.
Eigenschappen houtbriketten
Door de zeer hoge druk (300 bar) waarmee briketten geperst worden hebben ze een veel hogere dichtheid dan normaal brandhout. Dit is tevens de reden dat ze veel langer branden (1 uur) en nagloeien (1 uur). 1 ton briketten = 4 m³ droog brandhout (4x compacter dan brandhout).
Hoe werkt het? Je maakt een soort papier mache, van stukken papier en water. Eventueel mix je er nog zaagsel en gemaaid gras dorheen. De pulp stop je in de pers, je perst zoveel mogelijk water eruit en je legt de briketten te drogen - op internet worden droogtijden genoemd van een paar weken tot een jaar.
Fermenteren is eenvoudiger en kwalitatiever dan composteren en dat doe je met het lichtjes besproeien van een verdunde oplossing van Effectieve Micro-organismen (1 op 10) op de paardenmest en deze daarna luchtdicht af te dekken met een plastic zeil.
Hoeveel van deze compost moet je nu uitrijden over het land? In principe hangt dit af van het type bodem en de aanwezige stikstof en fosfaat voorraden in de bodem. Globaal gezien ligt dit meestal ergens tussen de 3 en 10 ton compost per hectare per jaar.
Leg op de bodem van de bovenste bak een laagje vochtige krantensnippers en een laagje compost of aarde. Dan een laagje goed verteerbaar gft-afval en je wormen. Afdekken met een laagje compost of aarde. Zet de wormenbak op een koele plek in de schaduw en gooi regelmatig wat nieuw gft in de bovenste bak.
In landelijk woongebied mag men tot 9 paarden houden zonder milieuvergunning en in landbouwzone tot 19.
Onder strikte voorwaarden kan mest opgeslagen worden op akkerland gedurende maximaal 3 maanden. Men dient een opslag van stalmest te voorzien die ten minste groot genoeg is om de hoeveelheid mest die gedurende een periode van 3 maanden wordt geproduceerd, te kunnen opslaan.
De mestboekhouding is verplicht vanaf 350 kg stikstof (circa 6 paarden) of 3 hectare landbouwgrond.