De olie is lekker als (basis voor een) dressing, maar is ook geschikt om in te bakken of braden*. Of wat denk je van een dip, pesto of mayonaise op basis van avocado olie? Net als met de avocado zelf kun je met avocado olie eindeloos variëren.
Avocado-olie is zeer geschikt om mee te koken: de smaak is zacht en het verbrandingspunt ligt hoog (hoger zelfs dan dat van kokosolie). Avocado-olie combineert zo het beste van twee werelden: een neutrale smaak die zich perfect leent voor diverse gerechten én een hoge stabiliteit, perfect om mee te kokkerellen.
Als het gaat om meest gezonde olie, denken we dat olijfolie de meest gezonde is, maar dat is onjuist. Avocado olie is bijvoorbeeld net zo gezond als olijfolie, zelfs op veel fronten gezonder.
Avocado-olie kun je ook gebruiken om te frituren. Het enige nadeel is dat bij hoge temperaturen, avocado-olie erg kan gaan roken. Arachideolie, ook wel pindaolie genoemd is erg neutraal van smaak en laat geen smaak achter op het eten.
Avocado-olie is rijk aan gezonde bouwstoffen, zoals eiwitten, vitamine A, D en E. Deze ingrediënten hebben de eigenschappen om droog haar te voeden en herstellen en zorgen voor meer glans. Door de natuurlijke emulgerende werking kan het zelfs helpen om de ingrediënten beter samen te laten werken.
Castor olie producten gaan als warme broodjes over de toonbank. Logisch ook, want met castor olie bereik je wat iedereen graag wil: dikker en voller haar. De olie staat al jaren bekend als dé wonderolie. Er is online genoeg bewijsmateriaal te vinden van vrouwen die de olie hebben gebruikt met een positief resultaat.
Haarolie kun je gebruiken als extra verzorging. De olie kun je het beste aanbrengen nadat je je haren gewassen hebt en handdoek droog zijn. Verdeel een aantal druppels op je handen en breng geleidelijk aan op je haar. Vermijd hierbij de haaraanzet tot zeker 10 centimeter er vandaan.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Het bevat veel omega-9 vetzuur, dat je lichaam net zo hard nodig heeft als omega 3. Dit verlaagt het cholesterol in je bloed en vermindert zo de kans op geblokkeerde vaten. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend! De gezonde vetten in avocado-olie zijn belangrijk voor het goed functioneren van je hersenen.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Conclusie, is olijfolie gezond(er)?
Zowel extra vierge olijfolie als kokosolie hebben gezondheidsbevorderende effecten. Toch is de Voedingswaardetabel duidelijk in zijn oordeel: waar extra vierge olijfolie een 8,3 scoort op gezondheidswaarde, scoort kokosolie een 5,6.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Arachideolie. Misschien dat je deze olie kent als pindaolie. Wil je de temperaturen in de keuken flink omhoog gooien? Dan is arachideolie de meest veilige optie, omdat het een van de hoogste rookpunt heeft van alle oliën.
Het juiste vet
Gebruik rijstolie. Deze neutrale, plantaardige olie geeft amper geur af tijdens het bakken en is niet al te duur. Zet er een kom natuurazijn naast (dit absorbeert eventuele geurtjes) en je hebt écht nergens last van.
Arachideolie kan je dan weer wel verhitten tot zeer hoge temperaturen. Het is de perfecte olie om mee te wokken of te frituren. Arachideolie bevat veel onverzadigde vetten en omega 6, een gezonde olie dus. Druivenpitolie heeft een lichte notensmaak en bevat veel onverzadigde vetten.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
De eiwitbestanddelen en water in boter zorgen er nl voor dat boter beperkt houdbaar is en na een tijdje ranzig gaat smaken. Dit vet is ook goed bestand tegen hoge verhitting. Dus bak hierin je vlees, vis of wat dan ook. Je kunt eventueel ook nog wat olijfolie toevoegen, want dan kan het mengsel nog hoger verhit worden.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Kan haarolie 's nachts in mijn haar blijven zitten? Ja, haarolie hoeft niet uitgespoeld te worden. U brengt haarolie aan op handdoek droog of droog haar. Dit kan zowel 's ochtends als 's avonds voor het slapen gaan.
Om van de overtollige olie af te komen kun je middelen proberen die je op droog haar aanbrengt, zoals droogshampoo, maïzena of babypoeder. Je kunt ook middelen proberen die je in je haar kunt laten trekken, zoals een eierspoeling, citroensap of zuiveringszout.
Voeg 3 eetlepels olijfolie toe. Breng het olijfolie haarmasker aan en wikkel het in een handdoek, douchemuts of folie/plastic. Laat het mengsel 10 tot 15 minuten zitten en spoel het daarna uit met lauw water. Was je haren met shampoo en conditioner.