Ook de toestand van de omgeving heeft invloed. Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).
Hoe op te lossen? Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
De beste geluidswerende schutting die je kunt plaatsen is een cocos schutting. Deze bestaat uit de harde vezels van de bast van een kokosnoot en heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen als tropisch hardhout.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Probeer dan om meer groen in je leven te brengen, bijvoorbeeld door je oude schutting te vervangen met een hedera (klimop) haag. Naast dat planten een lust voor het oog zijn, doen ze het ook goed bij je oren. Planten zijn namelijk ontzettend goed in het dempen van geluid. Eén enkele boom kan al tot 10 Db geluid dempen.
Wil je een zelf een geluidsscherm plaatsen, dan kun je al vanaf € 100,- per m2 een Greenwall kopen. Wil je dat wij hem voor je plaatsen, de eventuele palen zetten en de Greenwall van planten voorzien en de boel netjes voorbereiden en afwerken, dan mag je uitgaan van een m2-prijs van ca. € 250,-.
Het zware blad van bepaalde soorten laurierkers (wederom de laurier 'Novita' en 'Rotundifolia') is in staat om hinderlijk geluid te dempen tot een dragelijk niveau. Ook wanneer u vrij dicht langs het treinspoor woont kan het een goed idee zijn om een hoge laurierhaag aan te planten.
Heb je last van contactgeluid dan heb je trillingsisolatie nodig. Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorg je ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen niet worden doorgezet aan een constructie. Dit wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Contactgeluiden kunnen zich over grote afstand voortplanten, in het bijzonder wanneer dekvloeren en constructievloeren met elkaar in verbinding staan. Contactgeluid kun je voorkomen door geluidsisolatie van de vloer.
Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).
Voor overlast bestaan geen duidelijke criteria. Jouw buren mogen je uiteraard niet teveel hinder bezorgen met bijvoorbeeld geluid en stank. Een buurman die af en toe piano speelt kan vervelend zijn, maar dit valt niet onder ontoelaatbare overlast.
Hoge tonen worden dus gemakkelijker afgezwakt dan lage tonen. De materialen zijn poreus en dus licht (glaswol, rotswol, plastiekschuim, geëxpandeerde houten platen, …) en worden gekenmerkt door een zeer hoge absorptie bij hoge frequenties.
Hoe hoger het scherm des te beter het resultaat. Binnen de bebouwde kom is een schermhoogte van minimaal 2,5 meter wenselijk. Het spreekt voor zich dat een geluidsscherm stormbestendig is en bestaat uit een gesloten constructie, dus geen openingen zoals bij een schutting met versprongen planken.
Een geluidswal is een grondlichaam of een soort dijk die naast een weg of spoorlijn wordt neergelegd om de geluidshinder te beperken voor de mensen die achter de wal wonen of verblijven.
Een geluidsscherm is niets meer of minder dan een barrière tussen een geluidsbron (A) en een ontvanger (B). Het geluidsscherm zorgt er voor dat geluidsgolven niet rechtstreeks van A naar B getransporteerd kunnen worden. Het geluid moet daardoor een langere weg afleggen, wat resulteert in een afname van het volume.
Struiken en bomen houden geluid tegen ook doordat ze zelf vooral bij wind geluid produceren wat het verkeersgeluid filtert. Denk maar aan Bamboe of Populus tremula de Ratelpopulier en ruisende grassoorten. En ook een wal Eleagnus ebbingei of olijfwilg met glanzend donkergroen blad met grijze onderkant wil helpen.
Woon je aan een spoorweg of een hele drukke straat? Het glas en het profiel van je ramen kunnen voor een wereld van verschil zorgen. Kies goed isolerend materiaal voor de profielen en kozijnen van je raamwerk. Zowel dubbel glas of hoogrendementsglas absorberen veel lawaai en dempen daardoor een pak geluid.
Absoluut kun je daar aan wennen. Vrij snel zelfs ; enkele dagen is vaak genoeg. Maar : hoe regelmatiger (en mechanischer) het geluid, hoe makkelijker dat gaat. Zo wen je aan een tikkende klok of voortdurend voorbij razende auto's makkelijker dan aan een om de zoveel tijd voorbijrijdende trein.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.