Omnium: deze verzekering dekt de materiële schade aan uw eigen voertuig bij een ongeval, zelfs bij een ongeval in fout. Dat betekent dat de herstellingskosten worden terugbetaald door de verzekeraar. Zelfs een perte totale is gedekt!
Alle schadegevallen die niet duidelijk in je verzekeringscontract "kleine omnium" zijn opgenomen, worden niet vergoed. De kleine omnium voorziet in principe geen terugbetaling van materiële schade aan je voertuig als je voor het ongeval aansprakelijk bent.
Wat dekt een volledige omniumverzekering? In een volledige omnium zitten alle waarborgen van de mini-omnium, aangevuld met nog een extra (vijfde) waarborg: de (eigen) materiële schade. Deze vergoedt: De schade die u zelf toebrengt aan uw auto.
De mini omnium of kleine omnium heeft dezelfde waarborgen als de full omnium of grote omnium, maar niet de aanvullende waarborg eigen schade. Dat wil zeggen dat je ook verzekerd bent voor de materiële schade aan je wagen door eigen (onopzettelijk) toedoen zoals tegen een voorwerp of een geparkeerde wagen aanbotsen.
Het is aangeraden om een full omnium af te sluiten voor nieuwe wagens tot en met 4 jaar. In die eerste vier jaar heeft jouw wagen nog een aanzienlijke waarde. Erna kan je overstappen naar een mini omnium. Die heeft dezelfde dekkingen, maar dekt enkel niet schade door vandalisme en eigen schade.
Bij een mini-omnium geldt meestal geen franchise meer, tenzij bij een beperkt aantal verzekeraars voor de waarborg diefstal. Ook voor glasbreuk wordt soms een franchise toegepast als de herstelling wordt uitgevoerd door een hersteller die niet erkend is door de verzekeraar.
Een volledige omnium meer dan 4 jaar aanhouden heeft geen zin. Een kleine omnium of mini-omnium kan daarentegen langer worden aangehouden, zelfs voor de hele levensloop van de wagen, tenzij de toestand van het voertuig dat niet meer rechtvaardigt. Deze verzekering dekt diefstal, brand, glasbreuk en natuurlijke schade.
De mini-omnium dekt schade aan je auto door brand, glasbreuk, natuurkrachten, aanrijding met een dier en diefstal. De full omnium dekt daarbovenop schade door een ongeval met een onbekende of waarbij jij in fout bent of de enige betrokkene bent.
De “Mini Omnium" (ook multirisk, gedeeltelijke casco, gedeeltelijke omnium of kleine omnium genoemd) voorziet dat de maatschappij de schade aan het voertuig dekt ten gevolge van natuurkrachten, dus niet ten gevolge van een ongeval met een andere automobilist: brand (explosie, elektriciteitsrisico), diefstal, glasbreuk ...
Full omnium (of grote omnium)
De basisidee van een full omnium is dat je voor elke beschadiging van je auto zult worden vergoed, zelfs al ben je in fout. Blikschade, totaalverlies, diefstal en schade door vandalisme, natuurkrachten (storm, hagel, overstroming …), glasbreuk en brand zijn gedekt.
De franchise (of vrijstelling) is het deel van de schade dat je zelf moet dragen na een schadegeval. Het saldo bovenop de franchise neemt de verzekeraar voor zijn rekening. Is iemand anders aansprakelijk voor je schade, dan moet die uiteraard de schade vergoeden en heb je geen franchise.
Top Omnium biedt twee waarborgen die, gecombineerd, een volledige en heel uitgebreide omnium vormen.. De waarborg Multirisk of 'kleine omnium' vergoedt u zonder vrijstelling in geval van brand, glasbreuk, inbraak, schade door storm, hagel of overstroming, aanrijding met een dier of diefstal van het voertuig.
Een omnium is niet wettelijk verplicht. Het is uiteraard wel raadzaam om je nieuwe auto omnium te verzekeren. Maar liefst 90% van onze klanten kiezen voor een omnium voor hun nieuwe auto.
Dan is het altijd verstandig om een omniumverzekering af te sluiten. Praktisch alle risico's zijn dan gedekt. Meestal wordt aangeraden om voor dezelfde periode een omnium te nemen als uw autolening loopt. Zo'n 3 à 5 jaar dus.
Bonus-malus betekent letterlijk goed-slecht. Rijdt u een jaar zonder ongeval te veroorzaken, dan daalt uw graad (bonus). Veroorzaakt u wel een ongeval, dan stijgt uw graad (malus). De hoogte van de bonus-malus beïnvloedt het bedrag van de premie van uw autoverzekering.
Bij je verzekering betekenen 'franchise' en 'vrijstelling' net hetzelfde: het is het onderdeel in je contract dat bepaalt welk bedrag je zelf nog moet betalen bij een schadegeval. Hoeveel je juist zelf moet betalen, wordt vastgelegd bij het afsluiten van je contract.
Een bestuurdersverzekering dekt de lichamelijke schade van de bestuurder van je auto (ook als jij dat niet zelf bent), zelfs als die zelf verantwoordelijk is voor een ongeval. De materiële en lichamelijke schade van de slachtoffers wordt in zo'n geval dan weer gedekt door je BA Auto.
Elke auto-eigenaar moet minimaal een WA-verzekering hebben. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is de minst uitgebreide verzekering en dus ook de goedkoopste autoverzekering die je kunt afsluiten. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je met jouw auto veroorzaakt aan derden.
De kleine omnium is een aanvullend verzekering op jouw BA autoverzekering. Deze verzekering omvat onder andere de waarborgen diefstal, brand en glasbreuk.
Omnium: deze verzekering dekt de materiële schade aan uw eigen voertuig bij een ongeval, zelfs bij een ongeval in fout. Dat betekent dat de herstellingskosten worden terugbetaald door de verzekeraar. Zelfs een perte totale is gedekt!
Een franchise moet je betalen als je verantwoordelijk bent voor een ongeval. Ben je niet in fout voor de gemaakte schade, dan moet je de franchise niet betalen. Bovendien moet je meestal enkel een franchise betalen als je een omniumverzekering hebt afgesloten.
De vrijstelling blijft ten laste van de verhuurder. Dat geldt zowel voor schade aan het gebouw, als voor schade aan goederen van derden (buren bv).