Petrolblauw is in principe een koele kleur, maar als je het goed combineert kan het toch voor warmte in de ruimte zorgen. Door het bijvoorbeeld te combineren met goud, bruin en zwart komen de warme tonen sterker naar voren. Sommige mensen noemen petrol blauwgroen, anderen noemen het eerder zeegroen of grijsblauw.
Petrol: een warme verfkleur
De kleur petrol is een blauwtint en dat wordt gezien als een koude kleur. Maar als je de kleur petrol met de juiste materialen en kleuren combineert, geeft de kleur juist een warme uitstraling.
Petrol bestaat uit groen (opgebouwd uit blauw en geel dus zowel koele als warme elementen) en blauw. Wanneer je een warm kleurtype bent dan kan deze kleur wat lastiger voor je zijn omdat petrol dichterbij het koele spectrum dan bij het warme spectrum ligt.
De kleur grijs wordt in veel verschillende woonstijlen toegepast. Het maakt niet uit of het gaat over minimalistisch of klassiek, de kleur grijs is altijd een goede basis voor jouw inrichting. De kleuren wit, mosterdgeel, smaragdgroen, oud roze en blauw zijn kleuren die perfect passen bij grijs.
Kleur van het Jaar 2022: Olive Sprig!
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur.
Om petrol-blauw te verkrijgen meng je blauw met een vleugje grijs en hier doe je dan weer een vleugje groen bij.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten. Tegenwoordig wordt indigo voornamelijk synthetisch geproduceerd.
Teal is prachtig in combinatie met roze tinten. Of met okergoud, zacht beige en blauw…. Maar laten we beginnen met deze kleurencombinatie – teal en roze. In principe is teal, omdat het neigt naar blauw, een koele kleur.
Bruin is vrij gemakkelijk te combineren. Geel en zacht oranje, maar ook frissere kleuren zoals blauw en groen combineren mooi met de aardse invloed van het bruin.
De mogelijkheden zijn eindeloos! Er is mintgroen, pistache, petrol, olijfgroen, pastelgroen, zeegroen en vele varianten hiervan in lichte tinten. Op de donkere toon heb je donkergroen, emerald, zeewier, salie, klaver, basilicum en nog veel meer. Laten we daarom eens in detail kijken naar welke kleuren passen bij groen.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Petrol combineren
Combineer de kleur dan met aardetinten zoals terra, oranje, bruin en okergeel. Ook oud-roze zorgt voor een verrassend mooi contrast. Natuurlijke materialen zoals hout en riet geven petrol die typische warme vintage uitstraling. Net als messing, goud en brons.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Grijs combineren met taupe is prachtig. Het geheel wordt hierdoor elegant en stijlvol en straalt rust uit. Combineer je een paarsachtige taupe kleur met echt paarse accessoires dan creëer je een mooi geheel. Taupe in combinatie met wit, crème en grijs zorgt voor een ontspannend, natuurlijk geheel.
Terwijl puur grijs een koude kleur is, straalt taupe juist warmte uit. Daarom is het ideaal geschikt om de rustzones in je huis te accentueren: denk bijvoorbeeld aan de living of de slaapkamer.
^ Je kunt taupe goed combineren met andere neutrale kleuren zoals bijvoorbeeld beige, bruin, kiezelkleur, donkerblauw, zwart, jeanskleuren, wittinten, grijs, zilver, goud. Of juist met meer sprekende kleuren.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Gebroken wit en antracietgrijs zijn neutralen. Andere universele neutralen zijn: taupe (grijs/bruin), midden marineblauw, neutraal middengrijs, kiezel (grijs/beige) en jeansblauw. Universele kleuren bevatten ongeveer evenredig veel geel- als blauwpigmenten. Dit maakt ze zo goed draagbaar voor iedereen.
Een energieke kleurencombinatie krijg je door complementaire kleuren te kiezen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld rood en groen, of oranje en blauw. Deze combi's worden vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar.