De gist Saccharomyces cerevisiae, die gebruikt wordt in bierbrouwerijen, breekt glucose (een soort suiker) af tot ethanol ('alcohol') en niet tot koolstofdioxide (CO2). Het verbreken van chemische bindingen levert energie.
De gist sterft als het deeg in de oven wordt geschoven, bij ongeveer 45°C. Het reeds aanwezige gas in het deeg zet dan wel nog uit door de warmte in de oven en dat veroorzaakt de zogenaamde ovenrijs.
Té warm water maakt de gist dood. Twijfel je hoe warm lauw precies is? Gebruik dan liever koud water: het enige wat kan gebeuren is dat je brood wat meer tijd nodig heeft om te rijzen.
Vaak worden geraffineerde suikers, fruit (fructose) en melkproducten (lactose) verboden omdat deze de groei van Candida albicans zouden bevorderen. Ook wordt meestal het advies gegeven om gist- en schimmelrijke producten te vermijden.
Itraconazol is een antischimmelmiddel. Het werkt tegen schimmels en gisten (zoals de Candida-gist). Artsen schrijven het voor bij schimmel- en gistinfecties bijvoorbeeld van de longen, de huid (ringworm, voetschimmel, pityriasis versicolor), nagels (schimmelnagels), van de vagina en van de mond en slokdarm (spruw).
Bij een GIST in de maag verwijdert de chirurg het deel van de maagwand waar de GIST zich bevindt. Het is meestal niet nodig de hele maag te verwijderen. Als de GIST in de darm zit, haalt de chirurg dat stuk van de darm weg. De losse delen maakt hij of zij weer aan elkaar vast.
Droge gist moest je eerst oplossen in lauwwarm water en het eerst even laten rusten voor je het verder kon verwerken in je deeg. De droge gist moest dus eerst in water geactiveerd worden. Instantgist kan je altijd al zo door de bloem of je meel mengen en meteen in je deeg verwerken.
Respecteer dus de houdbaarheidsdatum. Bij droge gist kun je testen of hij nog bruikbaar is: doe een beetje gist in een maatbeker met lauw water en laat een kwartiertje staan. Zie je bubbeltjes, dan kun je de gist nog gebruiken. Is er geen beweging te zien, dan is de gist dood en moet je naar de winkel voor nieuwe.
Symptomen kunnen zijn: Spijsverteringsongemakken zoals een opgezette buik, obstipatie, gasvorming, kramp of diarree. Langdurige vermoeidheid. Psychische problemen zoals stemmingswisselingen, angst en concentratieproblemen.
Optie 1: gist koelen
Je kan gist zo'n 2 à 3 maanden bewaren in de koelkast op 4 à 5 °C, maar hij blijft het langst houdbaar in de vriezer.
Een te hoge temperatuur kan de gist namelijk doden en bij een te lage temperatuur kan het rijsmiddel niet goed zijn werk doen. Daarom is het belangrijk dat de ingrediënten waaraan je het rijsmiddel toevoegt, niet te warm of te koud zijn.
Gisten behoren tot de Eukaryoten, in tegenstelling tot bacteriën, doordat ze een celkern bezitten. Gisten van het geslacht Saccharomyces en sommige andere zijn in staat om glucose te ontleden en deze om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Het metabolisme van S. cerevisiae (biergist) is aeroob of anaeroob.
Verse gist kun je kopen bij de bakker of bij sommige supermarkten. Je moet het koel bewaren en kunt het beter niet invriezen. Het nadeel van verse gist is, dat het niet lang houdbaar is. Na een week of 2 verliest het zijn werking.
Gebruik anti-schimmelmiddelen: Producten die antischimmelmiddelen bevatten, zoals ketoconazol of seleniumsulfide, kunnen helpen bij het doden van de gist die gistpuistjes veroorzaakt. Deze kunnen worden gevonden in shampoos, crèmes en zalven die zijn ontworpen voor de behandeling van schimmelinfecties.
Gisten kunnen voedingsmiddelen ook bederven, zoals vruchtensappen of jam. Ze zorgen vaak voor een afwijkende smaak of uiterlijk, maar maken je meestal niet ziek.
Zomergist gaat vanzelf over. U hoeft het niet te behandelen. Als u de vlekjes toch wilt behandelen, kunt u een speciale shampoo of crème op de huid smeren. Hierdoor gaat de gist dood.
Boven de 45°C gaat gist in welk deeg dan ook dood. In jouw vensterbank of op de radiator wordt het heel gemakkelijk meer dan 45 graden.
Te veel gist toevoegen kan er daadwerkelijk voor zorgen dat het deeg langzaam rijst, omdat de gist moet vechten om de beperkte hoeveelheid suiker die in het mengsel aanwezig is. Het zal ook leiden tot brood van slechte kwaliteit; zoals ingevallen broden of brood met veel blaren.
Ongemakken bij Candida in de darmen
Winderigheid. Een opgezette buik. Spijsverteringsongemakken zoals diarree, obstipatie of krampen. Spierspanning.
De werking van bakkersgist
Bij het maken van (brood)deeg gaat het vooral om de werking van het koolzuurgas. Koolzuurgas zorgt namelijk voor luchtbelletjes in het deeg, waardoor het deeg rijst, luchtiger wordt en in volume toeneemt. En dit zorgt weer voor een luchtig brood.
Gist is dan wel een eencellige schimmel, het heeft een houdbaarheidsdatum. Als je gist over de datum is, is de kans groot dat je deeg niet of bijna niet zal rijzen. Als je dus niet vaak gist gebruikt, kun je het beste kleine zakjes aanschaffen in plaats van één grote.
Van verse gist heb je bijna 3x zoveel nodig namelijk. Gangbaar gebruik van instant gist in brood is 1,4% van het meel/bloem gewicht. Dat is 7 gram instant gist op 500 gram bloem of meel. Is je gist vers dan gebruik je 4% van het bloemgewicht.
Zout vertraagt fermentatie en enzymactiviteit in deeg. De zoutkristallen trekken water weg uit hun omgeving (zout is 'hygroscopisch'). Wanneer zout en gist concurreren voor water, 'wint' het zout en wordt de werking van het gist vertraagd.
Eens de verpakking van de droge gist geopend, kan u de gist nog zo'n 6 weken bewaren in de koelkast, in goed afgesloten verpakking/doosje.
Door de gist te mengen met een kleine hoeveelheid water of melk. Ook wordt er wel eens een beetje suiker of honing toegevoegd om de gist te voeden. Hierdoor wordt de gist geactiveerd en begint het te fermenteren.