UHF staat voor "Ultra hoge frequentie"Terwijl VHF staat voor"Hele hoge frequentie. " UHF kan variëren van lage band (378-512 MHz) tot een hoge band (764-870 MHz), terwijl VHF varieert van lage band (49-108 MHz) tot hoge band (169-216 MHz).
Het verschil tussen UHF en VHF Microfoonsets.
Het belangrijkste verschil tussen de verschillende sets is de hoogte van de frequentie. Er zijn VHF sets (Very High Frequency) en UHF sets (Ultra High Frequency). De frequentie van de UHF sets is hoger en dat zorgt ervoor dat ze minder storingsgevoelig zijn.
Met very high frequency of VHF worden frequenties in het radiospectrum aangeduid tussen 30,0 en 299,9 MHz. De radiogolven hebben een golflengte van 1 m tot 10 m en worden daarom ook wel metergolf genoemd.
Het UHF-gebied bevat ook een aantal banden voor radioamateurs: 430 – 440 MHz (70 cm) 1240 – 1300 MHz (23 cm) 2320 – 2450 MHz (13 cm), overlapt met de hierboven beschreven 2,4GHz-band voor thuisgebruik.
UHF staat voor "Ultra hoge frequentie"Terwijl VHF staat voor"Hele hoge frequentie. " UHF kan variëren van lage band (378-512 MHz) tot een hoge band (764-870 MHz), terwijl VHF varieert van lage band (49-108 MHz) tot hoge band (169-216 MHz). MHz staat voor Megahertz en meet de snelheid van elektronische apparaten.
Wie een marifoon heeft, is verplicht uit te luisteren op kanaal 10 (binnenwater), kanaal 16 (op zee) of het geldende blokkanaal.
VHF portofoon of handheld VHF marifoon
Voor pleziervaart schepen tot 20 meter lengte mag je in plaats van een vaste- een handheld marifoon (VHF portofoon) gebruiken. Uiteraard mag je ook beide marifoons gebruiken. Dit moet je melden aan het agentschap Telecom en komt ook op je registratiebewijs te staan.
Een glasfiber antenne is het beste, bovendien geschikt om het signaal d.m.v. een splitter ook voor je radio te gebruiken. Dan kan je met 1 antenne volstaan.
Icom is een professioneel merk uit Japan als het gaat om portable marifoons of vaste marifoons, en alles wat daarbij komt kijken. Zie de Icom IC-M73 getest als beste handmarifoon volgens de Waterkampioen.
Sinds 1996 dient elke marifoon voorzien te zijn van een ATIS-code. Na het loslaten van de spreeksleutel worden er digitaal twee piepjes uitgezonden. Dit digitale signaal bevat de roepnaam van het schip. Deze code is verplicht in de zogenaamde Rijnoeverlanden: Nederland: Duitsland: België: Luxemburg en Zwitserland.
Aanroepen sluiswachter
Heeft de sluis een marifoon, dan kunt u de sluismeester oproepen. Het VHF-kanaal (meestal 18, 20 of 22) staat in de almanak, op de waterkaart en ook vaak op de wal bij de sluis zelf. Noem eerst de sluisnaam, dan de scheepsnaam en vervolgens vanuit welke richting u komt.
Meet met antenne en marifoon los de kabel ohms door. Meet kern naar kern met multimeter door, moet lage ohmse waarde geven. Meet afscherming naar afscherming met multimeter door, moet ook lage ohmse waarde geven. Meet kern naar afscherming door met multimeter moet zeer hoge ohmse waarde geven, liefst oneindig.
Kanaal 31 is een zogenaamd duplex kanaal, waarbij zenden en ontvangen plaatsvindt op verschoven frequenties (zenden op de lage frequentie en ontvangen op de hoge) en kan daarom niet gebruikt worden om rechtstreeks van schip naar schip te communiceren.
Sluizen en bruggen
Bij de sluis staat het bord VHF 18. Dan selecteer je kanaal 18 en je roept op de juiste manier de sluiswachter op met het verzoek dat je wilt schutten. Bij het uitvaren van de sluis selecteer je weer het blokkanaal (in ons voorbeeld kanaal 4). De volgende brug of sluis werkt op VHF kanaal 20 of 22.
Diepte (max.) Diepte (gem.) Het Kanaal is gemiddeld ongeveer 60 m diep, met een maximale diepte van 120 m, en wordt intensief door de scheepvaart benut. Bij stijgend water staat de stroming van west naar oost en in omgekeerde richting wanneer het waterniveau daalt.
Ben je in het bezit van het basiscertificaat marifonie mag je de standaard VHF marifoon aanschaffen en gebruiken. In geval van een noodsituatie roep je de hulpdiensten op. Dit doe je op de binnenwateren op kanaal 10, mits je niet in een blokgebied vaart.
Voor pleziervaartuigen tot 20 meter mag u een draagbare marifoon (portofoon of handheld) op Nederlandse binnenwateren gebruiken. Voor pleziervaartuigen langer dan 20 meter is een vaste marifoon verplicht. Portofoons moet u registreren in het gebruikersregister.
1.20 meter is een ideale lengte, maar ook een kleine antenne van bijvoorbeeld 21 cm lang werkt prima wanneer je met name op het binnenwater vaart. Ben je zeegaand? Dan adviseren we toch wel te kiezen voor de 1.20 variant. Bevaar je met name het Nederlandse binnenwater dan kun je ook vaak met een korte antenne volstaan.
Afhankelijk van welke instantie de sluis of brug (ook wel kunstwerken genoemd) beheert moet je een bijdrage betalen. Nog geen 10 jaar geleden moest je bij elke sluis een bijdrage in het 'klompje' doen. Nu zijn veelal de sluizen en bruggen die door de overheid worden beheert gratis.
Wanneer u met uw boot in een haven gaat aanleggen, moet u ongeveer rekenen op € 1,00 per meter per nacht, het brug– en sluisgeld bedraagt ongeveer € 2,00 per brug of sluis.
Een stuw is een vaste of beweegbare afdamming tussen 2 wateren. Als de waterstand boven een bepaalde hoogte komt, dan loopt de stuw over, of openen de deuren. Zo blijft het water op het gewenste peil.
Het marifoon examen kost 72 euro (tarief 2022). Daarbij komt nog eenmalig afgifte pasje (het bedieningscertificaat). Dit betaal je aan Agentschap Telecom nadat je geslaagd bent. Het bedieningscertificaat is levenslang geldig.
Met Marcom-B kunt u uw marifoon als zeemarifoon laten registreren en krijgt u een uniek identificatie nummer (MMSI-nummer). U moet er wel op letten dat op het binnenwater de ATIS aan en op zee de ATIS uit staat. Met ATIS aan blijft de marifoon een binnenvaartmarifoon, ook met het MMSI nummer.
Een ENI (European Number of Identification) identificeert je binnenschip in Europa. Elk modern schip heeft zo'n nummer. Het is het voormalige scheepsnummer met een 0 er voor.